Французька компанія визначила ділянку під сміттєпереробний завод

smittya-3
Фото ілюстративне

23 травня, під час прес-конференції, представник французької компанії «Egis» розповів про проміжні результати роботи над проектом рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу.

Керівник проекту французької компанії «Egis», яка займається розробкою документації щодо рекультивації полігона у Грибовичах та будівництва сміттєпереробного заводу на території області, Крістофер Раунд поділився проміжними результатами напрацювань. Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Керівник проекту французької компанії «Egis» Крістофер Раунд. Фото: Дивись.info

За словами Крістофера Раунда, «Egis» з березня працює над техніко-економічним обґрунтуванням для об’єкту з утилізації ТПВ. Воно фінансується французьким урядом технічної підтримки і повинно відповідати стандартам міжнародних фінансових установ. Це дослідження розбите на кілька компонентів, включно з дослідженням сортування сміття, проектуванням об’єкту утилізації ТПВ, проектуванням рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах, а також пошуком нових полігонів на довготривалу перспективу.

Керівник проекту зазначив, що у якості земельної ділянки під майбутній сміттєпереробний завод, спеціалісти обрали територію ТЕЦ-2 на околиці Львова. Ділянка у с. Новий Яр не підійшла за природо-охоронними параметрами, а у с. Добряни — здалася фахівцям менш придатною для таких цілей.

«Ми надаємо перевагу ТЕЦ-2 з огляду на доступність доїзду зі Львова, а також наявність необхідної там інфраструктури», — зазначив Крістофер Раунд.

Кадри з презентації проекту Крістофера Раунда. Фото: Дивись.info

Паралельно представники «Egis» вели роботу над проектом рекультивації існуючого сміттєзвалища у Грибовичах.

«Вона повинна проводитися тривалий період у кілька етапів, — пояснює Крістофер Раунд. — Ми враховували такі аспекти, як стабільність сміттєзвалища, фільтрати, наявність газів на цьому полігоні, остаточний вигляд сміттєзвалища та довготривале спостереження за ґрунтовими водами. Необхідно наголосити, що на даному етапі ми нічого нового не винаходимо. Ми використовуємо методи, які вже перевірені та завжди наводимо приклад колишнього сміттєзвалища біля Марселя у Франції».

Керівник проекту зазначив, що наступного місяця компанія завершить аналіз технічних рішень і до серпня розпочне попереднє проектування самого об’єкту.

Щодо ділянки під новий полігон, наразі конкретних даних немає. Крістофер Раунд зауважив, що місце під нове сміттєзвалище вони зможуть знайти за 3-5 місяців, з огляду на те, що зараз не мають короткого списку потенційних локацій.

«Вибір полігону залежить від співпраці з обласною владою, бо він не може бути розташований у місті. Це буде область. Ми спілкувалися з Європейським банком реконструкції і розвитку, який готовий допомогти розробити нам регіональну стратегію про те, як облаштувати регіональний полігон», — зазначила начальниця управління інвестицій та проектів ЛМР Ольга Сивак.

Yачальниця управління інвестицій та проектів ЛМР Ольга Сивак. Фото: Дивись.info

Імплементація проекту з будівництва сміттєпереробного комплексу, за словами, Крістофера Раунда, розпочнеться не раніше наступного року.

Кадри з презентації Крістофера Раунда

Зазначимо, що «Egis» — це інженерно-проектувальна фірма, яка готує виключно документальні рішення. Безпосередні роботи з будівництва та фінансування заводу проводитиме місто.

Нагадаємо, наприкінці цього тижня у Львівській облдержадміністрації мають ухвалити остаточне рішення щодо компанії, яка будуватиме сміттєпереробний завод. На його будівництво претендують три компанії: Інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК», «Вейст Менеджмент Системс» та «Глассворк технолоджі». Усі три — з іноземним капіталом, але мають різні підходи до поводження з ТПВ. Детальніше про конкурс та компанії читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: