Редактору не можна казати «ні», – лауреат Пулітцерівської премії про правила роботи

18595399_1354959204584430_5392712247241547805_o
Боб Маршалл, журналіст, лауреат Пулітцерівської премії. Фото: Катерина Москалюк

Журналіст і лауреат Пулітцерівської премії Боб Маршалл поділився тим, як втримати роботу, секретами успіху в журналістиці, правилами професії, а також дав кілька порад щодо проведення інтерв’ю.

Боб Маршалл — журналіст із Нового Орлеана, який за висвітлення надзвичайних подій у Луїзіані (зокрема наслідків урагану Катріна) отримав дві Пулітцерівські премії.

Під час виступу в Українському католицькому університеті Боб Маршалл поділився тим, як втримати роботу, секретами успіху в журналістиці, правилами професії, а також дав кілька порад щодо проведення інтерв'ю.

Найважливіші навички, які потрібні, щоби подати себе видавцеві: вміння ставити питання, добувати інформацію та швидко подавати матеріал.

«Я починав писати про спорт. Колись писав про туризм, потім про політику, науку, інженерію, релігію, довкілля. Навіть писав колись про моду. Був ведучим на радіо і телебаченні... Хотів би я сказати, що робив це тому, що був одним з найкращих журналістів світу, але це неправда. Мене наймали, бо знали, що я міг роздобути інформацію», — зауважує Боб Маршалл.

  • Редактору не можна казати «ні». Ви сідаєте і досліджуєте питання, яке вам доручили: з'ясовуєте, у чому суть, шукаєте експертів, а вже потім їдете на місце події, інтерв'ю тощо.

Ніколи не відмовляйтеся від завдання, коли починаєте. Може, у вас ліберальні переконання, а ви маєте писати про якогось консервативного політика і кажете, що не любите його, тому відмовляєтеся. Ні, це ваша робота. Вас просто не наймуть, якщо ви будете постійно відмовляти. І ви не станете кращим журналістом, якщо будете постійно відмовлятися від завдань.

Боб Маршалл, журналіст, лауреат Пулітцерівської премії. Фото: Ірина Роговик

  • Складайте попередньо список запитань. Він потрібен, щоби знати, що ви хочете отримати наприкінці розмови. Але він не повинен бути для вас гамівною сорочкою. Ви маєте бути гірником: шукати золото, копати далі й далі.
  • Завжди записуйте розмову. По-перше, щоби правильно цитувати. Адже якщо ви помилилися в якомусь слові, ви наче помилилися в обчисленні. Точність дуже важлива. По-друге, щоби захистити себе. Особливо це стосується ситуацій, коли працюєш із політиками, держслужбовцями. Дуже легко комусь потім сказати: «Ні, я такого не казав, ви неправильно цитуєте». Але у вас буде запис для підтвердження своєї правоти.

Читайте також: Завжди є місце для довкілля, — Пулітцерівський лауреат

  • На самому початку інтерв'ю треба встановити зв'язки для продовження комунікації: час чи дату, коли ви можете знову звернутися до цієї людини, аби поставити запитання, які, найімовірніше, з’являть у вашого редактора. Також лишіть цій людині ваші контакти.
  • Его треба лишити вдома.

«Ви не експерт з будь-чого, крім ставлення запитань. Йдеться не про вас, а про читача і редактора, яких ви представляєте. Дурних запитань немає. Так чи інакше у вас виникнуть ситуації, коли ви будете сидіти і думати: я не знаю, що це значить, про що вони говорять... Тоді треба зупинити спікерів і спитати, що означає той чи інший термін: «Будь ласка, поясніть». Це найважчий момент для початківця. Я давно працюю, але коли беру інтерв'ю і досі зупиняю людей та прошу пояснити те, що незрозуміло», — додає журналіст.

  • Як це пишеться. Це просте, але важливе зауваження. Якщо ви бачите перед собою слово, яке раніше ніколи не бачили або не чули, ви можете помилитися у його написанні або вимові. Дослідіть, як правильно це зробити.
  • Ніколи не залишайте інтерв'ю з запитанням без відповіді.

«Наведу приклад розмови:

— Як ви почали займатися цією справою?

— Мій батько був лікарем, я вчився у Нью-Йорку, трохи працював у «Корпусі миру», потім приїхав сюди.

— А де ви у Нью-Йорку вчилися?

— У Гарварді.

— Що ви робили у «Корпусі миру»?

— Я був у Кенії у рамках програми «Лікарі без кордонів».

— Чим ви там займалися?

— Там була громадянська війна, я був на фронті..

— Як ви оцінюєте цей досвід?

— Було жахливо, там я втратив ногу.

— А як ви втратили ногу?

— Вибухнула бомба в лікарні, загинули троє людей...

Припустімо, ви хотіли писати про нового лікаря у місті, але з’ясувалося дуже багато деталей і текст або сюжет вийшов кращим», — каже Боб Маршалл.

Ніколи не відступайте від лінії запитання. «Чому?»  — одне з найважливіших питань, яке можна поставити. Це питання надає історії життя. Треба копати, аж поки нічого не залишиться. Найбільший комплімент, який люди можуть зробити вам, це сказати: я справді багато довідався з вашого матеріалу.

  • Як покращити свої навички? Писати, писати і писати. Працювати з редактором. Це як спорт. Це когнітивна пам'ять. Виробіть звичку: щодня читайте по годині сайти з хорошими публікаціями.

Читайте також: Не паліть мости, — фотограф Білого Дому поділилася професійними таємницями

  • Ви не маєте переконувати читача у чомусь. Ваше завдання — інформувати. Просто робіть свою роботу. Людям важливо це знати, але якщо вони хочуть втонути (у випадку, коли ви пишете про глобальне потепління і попереджаєте про небезпеку, — ред.), — добре, ви просто переїдьте в інший штат до того, як це станеться

Боб Маршалл, журналіст, лауреат Пулітцерівської премії. Фото: Катерина Москалюк

Поради для проведення інтерв'ю від Боба Маршалла:

  • Я завжди намагаюся говорити у розмовному тоні. Але для мене будь-який матеріал є в якомусь сенсі розслідуванням, тому я ставлю багато запитань.
  • Завжди ведіть себе чемно.
  • Контролюйте інтерв'ю. Ви представляєте редактора та читача і якщо у вашій історії діри, вам все одно доведеться повертатися і збирати цю інформацію. Треба бути чемним, але наполегливим. Я не раз сідав з людьми у таксі і чекав з ними в аеропортах у черзі, щоби отримати інформацію.

Довідка: Боб Маршалл — журналіст із Нового Орлеана, який за висвітлення надзвичайних подій у Луїзіані (зокрема, наслідків урагану Катріна) отримав дві Пулітцерівські премії, нагороду Едварда Марроу від Асоціації радійних, телевізійних і мультимедійних новин; нагороду Генета за інноваційну вартову журналістику від Асоціації репортерів і редакторів-розслідувальників та багато інших. У минулому був введений у Залу спортивної слави Луїзіани як відзначений нагородами спортивний автор; писав на екологічні теми, займався розслідуваннями; останнім часом займався мультимедійною журналістикою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: