«Манчестер Юнайтед» вбив двох зайців одним фіналом

KMO_088197_223220_1_t218_235355

Він виграв Лігу Європи і потрапив в Лігу чемпіонів.

«Манчестер Юнайтед» виграв Лігу Європи і потрапив в Лігу чемпіонів.

Обігравши у фіналі Ліги Європи амстердамський «Аякс» - 2:0, «Манчестер Юнайтед» вперше в своїй історії завоював другий за значимістю єврокубок. Крім того, завдяки цій перемозі англійський суперклуб гарантував собі путівку в груповий етап Ліги чемпіонів, де виступить у наступному сезоні після річної перерви.

Замість церемонії відкриття, яка зазвичай супроводжує фінал Ліги Європи, на цей раз в Стокгольмі перед грою відбулася хвилина мовчання в пам'ять про жертв теракту в Манчестері. А вже на першій хвилині гри біля воріт «Аякса» виник перший гострий епізод, по ходу якого могли відзначитися Генріх Мхітарян і Поль Погба. Взагалі початок матчу виявилося за «манкуніанцями», чиї більш досвідчені гравці намагалися чинити максимальний тиск на захист порівняно молодого «Аякса».

На 10-й хвилині м'яч після сильного прострілу верхом Хуана Мати ледь не знайшов голову Маруана Феллаїні, але «Аякс» в черговий раз зумів уникнути неприємностей. А незабаром в гру довелося вступити вже воротареві МЮ Серхіо Ромеро, який відбив удар ще одного молодого гравця в складі найтитулованішого голландського клубу - 21-річного Бертрана Траоре.

Your 2016/17 UEFA Europa League champions: @ManUtd! ?#UELfinal pic.twitter.com/ec9YeFe7yR

Втім, МЮ тут же знову нагадав, що на полі стокгольмського 50-тисячника Friends Arena він в цей вечір налаштований аж ніяк не дружелюбно. Варто було гравцям «Аякса» на 18-й хвилині ненадовго залишити на самоті Поля Погба, як найдорожчий футболіст світу дальнім ударом, не без допомоги рикошету, відкрив рахунок. Жозе Моурінью, правда, на це зовні ніяк не відреагував. Мабуть, головному тренеру МЮ, який вигравав Лігу чемпіонів з в 2004 році і в 2010-му, одного гола було недостатньо.

До кінця першого тайму стовідсоткових шансів МЮ не мав. Більше того, «Аякс», який помітив, що суперник заспокоївся, став частіше володіти м'ячем і провів пару непоганих атак за участю Траоре. По-справжньому красивого футболу до перерви на полі було замало. Хоча напруга боротьби відчувалися.

Дебют другого тайму, як і першого, також виявився за МЮ. На 48-й хвилині він подвоїв свою перевагу. Після подачі кутового спритним за всіх виявився Мхітарян, який в боротьбі із захисником знайшов можливість нанести хитромудрий удар правою ногою. «Аякс» знову пішов вперед, а МЮ, в свою чергу, огризався. Одного разу на лінії вогню виявився Феллаїні, який на цей раз вже пробив головою, але влучив прямо в руки воротарю.

На 72-й хвилині хороший шанс скоротити відставання упустив Хакім Зіеш, невдало виконав штрафний удар, призначений прямо по центру приблизно в 20 метрах від лінії воріт. А в кінцівці суперники обмінялися кількома гострими уколами.

«Манчестер Юнайтед», тричі вигравав Лігу чемпіонів, вперше переміг в Лізі Європи. Головний тренер клубу Жозе Моурінью перемагав в Кубку УЄФА (попередник Ліги Європи) з «Порту» і двічі вигравав Лігу чемпіонів (з «Порту» і «Інтером»).

У чотирьох попередніх матчах, зіграних один проти одного в єврокубках в 1976-му і 2012 роках, МЮ і «Аякс» здобули по дві перемоги, але жодного разу не забивали в чужі ворота більше двох м'ячів. Чи не змінивши цієї традиції, МЮ, проте, вперше виграв Лігу Європи і одночасно гарантував собі місце в груповому етапі Ліги чемпіонів, куди він повернеться після річної перерви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: