Відновити справедливість: нагороди вояків УПА вручать їхнім нащадкам

нагороди УПА

«Координаційна рада з вшанування вояків ОУН та УПА» представила у Львові відновлені повстанські нагороди, які вручать нащадкам лицарів УПА. Втім спочатку доведеться виконати велику дослідницьку роботу, адже з відомих на сьогодні 1102 Лицарів повстанських нагород, не ідентифіковано 660 осіб.

Як відомо, учасники УПА та збройного підпілля ОУН діяли в умовах суворої конспірації і зазвичай використовували псевдо.

«У 1944 році наказом Головного військового штабу УПА було створено систему нагород і заохочень. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА, а також цивільних осіб, наприклад, членів підпілля, за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу.

Загалом є вісім повстанських нагород. Однак  більшість нагороджених так їх і не отримали.

У нас була така можливість у 2007 році, але через брак бажання та фінансів цього не було зроблено. Але  до 75-ої річниці УПА ми хочемо все задумане втілити в життя, віднайти імена цих героїв, ідентифікувати та вручити нагороди нащадкам героїв. Якщо ж родичів також не вдасться знайти,то медалі передадуть у школи музеї, де вони нестимуть суспільно-патріотичну функцію», – розповідає кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України Микола Посівнич.

Голова правління благодійного фонду імені Петра Гудзоватого «Соловей» Андрій Гудзоватий каже, що про нагородження свого родича Срібним Хрестом Заслуги дізнався випадково.

«Я багато часу провів у пошуках інформації про батькового брата, який був одним із командирів УПА «Північ». І тільки торік випадково в Інтернеті побачив цю інформацію. Тоді ж я зацікавився цими нагородами і зрозумів, що більшість цих Лицарів ніколи не бачили своєї нагороди або їх нагороджували посмертно. Вони не носили відзнак на своїх мундирах. Відповідно і їхні нащадки про це не могли знати», – розповідає  Андрій Гудзоватий.

Ескізи нагород для вояків УПА розробив відомий художник-графік, член ОУН Ніл Хасевич. Проте отримали нагороди лише невелика кількість Лицарів ОУН та УПА, які опинилися за кордоном. У Львівському історичному музеї зберігаються дві нагороди- Бронзовий Хрест Бойової Заслуги та Бронзовий Хрест Заслуги.

Виготовленням нагород за ескізами, які збереглися, займається ГО «Мистецький благодійний фонд імені короля Данила».

«Для нас велика честь виготовити ці відзнаки. З Бронзового Хреста Бойової Заслуги та Бронзового Хреста Заслуги ми зробили копії. Вони абсолютно автентичні тим, які були розроблені Нілом Хасевичем», – каже співзасновник Володимир Турецький.

Історик-фалерист Віталій Манзуренко за роки пошуків в архівах віднайшов 34 накази про нагородження, в яких були вказані псевдо вояків, їхні звання та посади, але вручити нагороди тоді вдалося лише кільком особам.

«На той час були живі вояки УПА, які нагороджені цими нагородами. Я звертався до Адміністрації Президента, але їх це не зацікавило. Завдяки активістам свою нагороду –Золотий Хрест Бойової Заслуги 2 класу – 2008 року отримав Василь Левкович на псевдо «Вороний». Він був зроблений в єдиному екземплярі з чистого золота. Також вдалося знайти Лицаря Срібного Хреста Заслуги Віру Феляк, яка скромно проживала у Львові. Свою нагороду вона отримала аж 2012 року. За моїми даними, на сьогодні не залишилося більше нікого живого з нагороджених. Але є їхні родини. Сподіваюся, що ми їх знайдемо. У наказі написано «Довбуш» чи «Гуцул». І це – все. Більше ми не знаємо, ми мусимо  працювати в архівах», - каже Віталій Манзуренко.

Завідувач музею Національної академії сухопутних військ України Михайло Слободенюк пропонує запровадити практику, коли такі нагороди дозволяють носити родичам загиблих, але з траурною стрічкою.

«Така практика існує у Фінляндії, інших європейських країнах. Коли герой, який гинув на фронті, був нагороджений відзнакою за хоробрість, то нагороду дозволяли носити близьким родичам з траурною стрічкою. Це свідчило, що в родині є герой, який загинув за незалежну державу. Для цього потрібно внести доповнення до статуту цієї нагороди. Я думаю, що багато хто з родичів буде носити цю нагороду», – каже завідувач музею.

Наразі виготовлено 8 нагород. Решту виготовлятимуть поступово, в міру  виявлення нащадків Лицарів. Над ідентифікацією героїв зараз в Україні працює 42 історики. У планах також видання книжки з короткими біографічними даними нагороджених Лицарів.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: