Парубій підписав закон про мовні квоти і георгіївську стрічку

_95250329_759675_506_1200

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання парламенту підписав закони про мовні квоти на ТБ і заборону "георгіївської стрічки".

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання парламенту підписав закони про мовні квоти на ТБ і заборону «георгіївської стрічки».

Про це пише ВВС Україна.

Закон про мовні квоти, ухвалений 23 травня, передбачає, що для загальнонаціональних і регіональних телекомпаній частка передач і фільмів українською мовою має становити не менше 75%.

Для місцевих телерадіокомпаній встановлюється квота на україномовний продукт у 60%, хоча у первинній редакції було 50%.

Під квоти не потрапляють передачі та фільми, виготовлені до 1 серпня 1991 року. Їх достатньо субтитрувати українською мовою, тоді вони включаються в українську квоту.

За невиконання квот телеканали будуть штрафувати. Сума кожного окремого покарання складатиме 5% від загального ліцензійного збору цього каналу.

Документ передбачає пільги для мов корінних народів, зокрема кримськотатарської. Закон почне діяти за чотири місяці після опублікування.

Передбачено перехідний період - упродовж року всі передачі, вироблені за участі телеканалу, вважають такими, що відповідають необхідній українській квоті. Президент Петро Порошенко вже пообіцяв підписати закон щодо мовних квот.

Верховна Рада заборонила виготовлення і публічне використання «георгіївської стрічки» 16 травня.

Також парламент запровадив за використання стрічки штраф - 50-150 неоподатковуваних мінімумів доходів (850 - 2550 гривень).

«Георгіївську стрічку» або предмети із її зображенням також конфісковуватимуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: