Як засудили за держзраду ФСБшника, який «захищав» російську церкву в Україні

Історія колишнього співробітника ФСБ, засудженого за державну зраду. Він курував російсько-українські відносини і «захищав» Російську православну церкву в Україні.

Історія колишнього співробітника ФСБ, засудженого за державну зраду. Він курував російсько-українські відносини і «захищав» Російську православну церкву в Україні, пише Еспресо з посиланням на «Медузу».

У червні 2016 року колишнього співробітника ФСБ Євгенія Петріна засудили до 12 років колонії суворого режиму за державну зраду. Мосміськсуд визнав його винним у передачі секретної інформації ЦРУ; сам Петрін говорив, що виконував завдання ФСБ і працював «під прикриттям».

Процес проходив у закритому режимі, його учасники були пов'язані підпискою про нерозголошення, а матеріали захищені грифом «секретно» - тому ніяких деталей справи пресі дізнатися не вдалося. У розпорядженні російського сайту «Медуза» з'явилися нові документи, ще не відомі слідству і суду.

В одному з них експерти, на висновку яких заснований вирок, визнають «ненавмисну ​​помилковість» своєї роботи; інший підтверджує, що у Петріна була службова легенда від ФСБ. Вивчивши нові обставини, «Медуза» розповідає історію Євгенія Петріна.

Космодром і РПЦ

Чим насправді займається його молодший брат, інженер з Іркутської області Олексій Петрін дізнався тільки в 2014 році, коли Євгенія Петріна, капітана ФСБ, затримали його ж колеги. «Після арешту він був змушений все про себе розповісти і родичам - в листах. Ми знали тільки, що він спочатку проходив військову службу за контрактом на космодромі «Плесецьк», при цьому свою посаду ніколи не називав. А потім, як ми думали, він переїхав до Москви, щоб вчитися у Військовій академії. Насправді це була Академія зовнішньої розвідки», - розповів Олексій Петрін.

У 2005-му Євген Петрін закінчив Юридичний інститут Іркутського державного університету. Через рік він дійсно почав служити в Космічних військах на космодромі «Плесецьк». Через три роки - вступив на військову службу в Департамент військової контррозвідки управління ФСБ Росії з Космічних військ, а потім в Академію зовнішньої розвідки. З ФСБ Євгеній Петрін звільнився в 2013-му, його відразу прийняли до відділу зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату як співробітника секретаріату з міжправославних відносин.

«За рік до цього [в 2012-му] Женя їздив в Соловецький монастир, де спілкувався з одним із старців. Брат тоді хотів стати ченцем. Але старець порадив йому послужити Церкві і батьківщині в світі. «Цей шлях більш важкий, але і нагорода більша», - сказав йому тоді старець», - розповів Олексій Петрін. За його словами, Євгеній «всією душею вірив в силу закону і правди», тому ще в школі вирішив отримати юридичну освіту.

Зараз Олексій Петрін намагається довести, що його брат не передавав секретних відомостей агенту ЦРУ. З документів, отримання яких домігся у ФСБ сам Євгеній, слідує, що ці відомості були неправдивими і спрямованими на дезінформацію.

З деякими з них ознайомилася «Медуза», і вони дають уявлення про те, за що взагалі був затриманий і засуджений Євгеній Петрін. До свого старшого брата він телефонує майже щодня; лист, який Олексій Петрін надіслав «Медузі», вони склали разом. «Ми його протягом декількох днів детально обговорювали», - говорить Олексій Петрін.

РПЦ, Україна і арешт

У ВЗЦЗ Євгеній Петрін курував російсько-українські відносини. «Це було якраз перед Майданом, в Україні працювало дуже багато агентів ЦРУ. І брат зміг виявити там реальну загрозу РПЦ і Росії з боку американських спецслужб», - говорить Олексій Петрін.

За його інформацією, Євгеній вийшов на українського бізнесмена Даніеля Білака, який, за його відомостями, «сприяв розколу російської та української православних Церков, вів антиросійську діяльність в Україні і вербував людей, в тому числі, всередині російських відомств».

За словами Олексія Петріна, отримати цю інформацію Євгенію допоміг диякон Натан Мусселлі, громадянин США, клірик Синодального Знам'янського собору РПЦ в Нью-Йорку, який з 2012 року займає посаду помічника представника Міністерства національної безпеки США при посольстві в Москві. Разом з цим з 2012-го по 2014-й він мав благословення патріарха Кирила служити в храмі Христа Спасителя в російській столиці.

«Брат неодноразово звертався до спецслужб, щоб слідче управління ФСБ завело кримінальну справу на Білака, але кожен раз отримував відмову», - каже Петрін-старший. За його словами, ні в РПЦ, ні в ФСБ не були в цьому зацікавлені - і «вирішили дискредитувати Євгенія, зробити з нього зрадника», говорить Олексій Петрін.

У червні 2014 року Євгенія Петріна затримали за звинуваченням у державній зраді. За версією слідства, Петрін передав агенту ЦРУ секретні дані про колег з ФСБ. Які саме це дані, кому саме передані відомості - невідомо. Лише приблизно можна сказати, що це був Натан Мусселлі.

За словами адвоката Євгенія Петріна Івана Павлова, свідчення з його підзахисного «вибили». «У них на руках не було ніякого документа, який вони могли б направити на експертизу за ступенем секретності - ні запису телефонної розмови, ні факсу, ні електронного листа. Тому головним доказом провини став протокол допиту [самого Петріна], його і аналізували експерти», - пояснив Павлов.

Взимку 2015 року синодальний інформаційний відділ повідомив, що Євгеній Петрін не був священнослужителем, а якість його роботи «не відповідало вимогам». У тій же заяві стверджувалося, що влітку 2014 го, ще до арешту, Євгеній Петрін подав прохання про звільнення за власним бажанням, і воно було задоволено.

За словами Олексія Петріна, ніякої заяви Євгеній ніколи не писав - хоча відповідний документ є в кадрово-правовій службі Московського патріархату. «Ми про це дізналися, коли наш батько поїхав туди з проханням про підтримку. У ній йому відмовили, пославшись на те, що Женя вже не є їх співробітником», - розповів Олексій Петрін.

Справа розглядалася Мосміськсудом в закритому режимі (як і будь-яка справа про державну зраду). «Брат і його адвокати просили, щоб його як військового судили в Військовому трибуналі, але їм було відмовлено», - говорить Олексій Петрін.

За словами Олексія Петріна, американський священик Натан Мусселлі міг би стати чи не «ключовою фігурою в виправданні його брата», але в суд його так і не викликали. «Медузі» не вдалося зв'язатися з Мусселлі.

Олексій Петрін з самого початку був впевнений, що брат звільнився з ФСБ лише фактично - насправді він залишався агентом, а робота в РПЦ була його службовим завданням. Нібито «під прикриттям» він збирав інформацію для російських спецслужб.

За словами адвоката Павлова, всі документи, які підтверджують, що Петрін служив в ФСБ, і уточнюючі його статус на момент арешту, зберігаються в ФСБ під грифом «секретно».

«Ця легенда [робота в ФСБ під прикриттям РПЦ] була потрібна для того, щоб засекретити зовсім іншу інформацію - про те, що він є співробітником Служби зовнішньої розвідки - її він, природно, не розкрив», - упевнений Олексій Петрін.

Слідство і суд інформацію про «службове завдання» і «легенду» Євгенія Петріна проігнорували. Невідомо і кому саме Євгеній Петрін передав ті самі «секретні дані» - у вироку адресатом значиться «невстановлений представник ЦРУ США в Москві».

«На судовому засіданні брат розповів про їх спілкуванні з Мусселлі. Але Мосміськсуд під тиском слідства відмовив у виклику цього свідка. Спецслужбам добре відомо, що ця людина чиста, і нічого незаконного мій брат йому не передавав», - говорить Олексій Петрін.

«Зв'язок Петрина з Мусселлі не входила в структуру звинувачення, незважаючи на те, що це чи не основний момент цієї справи, і він був навмисно упущений, - пояснює Павлов. - В тіні були залишені суттєві обставини справи. А суд не міг вийти за рамки обвинувачення».

У червні 2016 Мосміськсуд визнав Євгенія Петріна винним у державній зраді на користь США і засудив до 12 років колонії суворого режиму. Адвокат Павлов називає цей вирок «компромісом між тяжкістю обвинувачення і його недоведеністю»: «Прокурор вимагав жорстокого покарання - 19 років позбавлення волі, а Мосміськсуд дав Євгенію по мінімуму - 12 років, хоча якби дійсно він був винен у тому, в чому його звинувачували, йому повинні були дати на повну котушку. Те, що суд обрав мінімальний термін, свідчить про те, що справи у звинувачення були погані».

ФСБ і легенда

У липні 2016 роки після численних запитів Олексій Петрін домігся, щоб слідче управління ФСБ видало йому письмове підтвердження того, що службова легенда Євгенія Петріна дійсно існувала і була складена, узгоджена і затверджена належним чином (документ є в розпорядженні «Медузи»). Це означає, що в РПЦ він все ж міг працювати «під прикриттям».

У серпні 2016- го Олексій Петрін отримав офіційне пояснення експертів ФСБ (теж є в розпорядженні «Медузи») - вони визнали «ненавмисну ​​помилковість» своїх висновків про «достовірність і секретність» відомостей, за передачу яких і засудили Євгенія Петріна.

Експерти, на висновках яких був побудований вирок Петріну, послалися на свою «неуважність» і вказали на неповноту наданих їм даних.

«Документ, якого їм не вистачало, щоб зрозуміти, що [передані] відомості не секретні, - це службова легенда Євгена, вона не була їм надана. Інформація виглядала правдоподібно, була схожа на секретну, але насправді йшлося про вигадані співробітників і розвідпідрозділи ФСБ РФ «, - пояснив Олексій Петрін.

У другій половині 2016- го Євгеній Петрін намагався притягнути експертів за недбалість, але виявилося що вони не є посадовими особами. «А за що тоді засудили мого брата, якщо експертний висновок складався невідомо ким - неуповноваженими і не посадовими особами. Як на такому висновку може бути заснований вирок Мосміськсуду? На це ніхто не хоче відповідати», - обурюється його брат.

«Слідство вело ФСБ, дані оцінювали експерти з ФСБ, свідки теж були всі з ФСБ, в цій справі тільки вирок був - від суду, все інше - від ФСБ», - каже Павлов.

Олексій Петрін розповів, що скоро в його розпорядженні з'явиться ще один документ від ФСБ, який підтверджує, що відомості, які були визнані секретними, насправді - вигадані. «Підрозділів, про які брат нібито повідомив ЦРУ, не існує», - розповів «Медузі» Олексій Петрін.

1 травня 2017 роки родичі Євгенія Петріна подали заяву в Генеральну прокуратуру РФ про відновлення справи через нові обставини. 25 травня вони отримали відмову. Разом з цим, за словами адвоката Павлова, захист подав скарги до Конституційного суду і до Європейського суду з прав людини, в яких йдеться про «грубі порушення під час процес».

«Захист і самого Євгенія не ознайомили з тими секретними актами, в розголошенні яких він звинувачувався. Ми в принципі не могли нормально готуватися до процесу: нас позбавили права на конфіденційне спілкування, оскільки матеріали справи були засекречені, ми не могли зробити їх копії, а коли тримали їх в руках, поруч з нами завжди знаходився конвой або слідчий», - уточнив адвокат.

За словами Олексія Петріна, брат давно вже відмовився від ідеї викриття посадових осіб: «Як віруюча людина він вирішив просто домогтися виправдання, не зачіпаючи тих, хто, використовуючи своє службове становище, діяв проти нього».

«В своїй справі він не розчарувався - це видно з його листів. Він сподівається, що крім людей негідних, є порядні, патріотичні і богобоязливі люди. Ця історія не змусила його розчаруватися ні в церкві, ні в Богу, ні навіть в людях», - каже брат Євгенія Петріна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: