Гобелен відомої дисидентки презентують у Львівській ОДА

DSC_0272_1496058668_613x452.0875_3_0

Сьогодні, 29 травня, у Львівській ОДА презентували гобелен «Кассандра. Прокинься, Троє! Смерть іде на тебе» відомої дисидентки, члена Української Гельсінської групи Стефанії Шабатури. Це - однин із найвідоміших та знакових творів відомої львівської мисткині, за який довгі роки авторку переслідувала радянська влада.

Сьогодні, 29 травня, у Львівській ОДА презентували гобелен «Кассандра. Прокинься, Троє! Смерть іде на тебе» відомої дисидентки, члена Української Гельсінської групи Стефанії Шабатури. Це - однин із найвідоміших та знакових творів відомої львівської мисткині, за який довгі роки авторку переслідувала радянська влада.

Про це інформує прес-центр ЛОДА.

Символічний витвір декоративно-ужиткового мистецтва різко змінив долю майстрині. У 1972 році Стефанія Шабатура засуджена за «антирадянську агітацію і пропаганду» на  5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання, оскільки у задумі твору радянська влада виявила прихований ідеологічний міст «націоналістичного характеру», антирадянські синьо-жовті колірні поєднання гобеленової барвистої декоративної гами.

Композиція гобелену вражає своєю експресивністю і лаконічною монументальністю. Посередині — провидиця Кассандра на тлі апокаліпсису трактована як Богородиця-Оранта, котра прагне захистити свій народ від зміїної навали. Внизу — козак Еней, який підтримує «раненого друга», що відійшов у вічність.

Довідково:

Стефанія Шабатура (1938-2014) - українська митець-килимар, член Української Гельсінської Спілки, депутат І-го демократичного скликання Львівської міської ради, нагороджена орденом «Княгині Ольги» ІІІ та ІІ ступенів, орденом «За мужність» І ступеня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: