Інформація про те, що поліція не розшукуватиме тих, хто ухиляється від армії, може бути фейком, — військовий комісар

img_1063_0
Фото ілюстративне. Джерело: Волинський інформаційний портал

Військовий комісар Львівської області вважає, що інформація про те, що поліція більше не займатиметься розшуком тих, хто ухиляється від служби в армії, може виявитися неправдивою.

Про це він заявив під час брифінгу, 29 травня, повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

«Мої юристи наразі працюють, але такого підтвердження ще не знайшли. Це може бути неправдива вкинута інформація. Офіційного підтвердження ніхто не дав. І на сайтах Верховної ради й Президента такої інформації немає», — зазначив Олександр Тіщенко.

Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко. Фото: Дивись.info

Нагадаємо, 18 травня з’явилося повідомлення, що Верховна Рада внесла зміни до закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (№2925) в частині обов'язків органів виконавчої влади, керівництва підприємств і організацій, а також співробітників Національної поліції України.

Як передає «Інтерфакс-Україна», на засіданні парламенту в четвер у цілому проголосували 237 народних депутата.

Спочатку в наміри депутатів входило покласти обов'язок із доставки до військових комісаріатів призовників та військовозобов'язаних на керівників підприємств і організацій, в яких зазначені громадяни України числяться співробітниками.

Зокрема, норма, яка зобов'язувала органи місцевої влади, керівників підприємств і організацій повідомляти призовників і військовозобов'язаних про їх виклик у військові комісаріати, а також забезпечувати їх своєчасне прибуття за викликом, містилася в редакції законопроекту профільного комітету.

Однак ця та деякі інші запропоновані зміни до закону викликали питання у народних обранців. У підсумку ж, після досить тривалої і емоційної дискусії всебічного розгляду правок до законопроекту, народні депутати погодилися підтримати закон в цілому лише з поправкою народного депутата Романа Пастуха, яка викладає статтю №38 закону в новій редакції.

В результаті зі статті 38 було виключено майже всі положення, що стосуються порядку повідомлення призовників та військовозобов'язаних органами виконавчої влади та керівництвом підприємств і організацій, де вони працюють. У тому числі з цієї статті був виключений пункт 3, що стосується обов'язків Національної поліції України.

Читайте також: Ми стоїмо на порозі широкомасштабної війни, — військовий комісар Львівщини

Зокрема, в п.3 ст.38 цього закону свідчила: «Органи Національної поліції в установленому законом порядку зобов'язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов'язку, а також передавати в двотижневий термін до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що здійснюють військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, але повинні перебувати на військовому обліку».

Також тепер, згідно з новою редакцією статті 38, житлово-експлуатаційні організації не зобов'язані будуть повідомляти призовників про виклик їх до військових комісаріатів, як і подавати відомості про призовників і військовозобов'язаних військовим комісаріатам, виконкомам місцевих рад, на які покладено ведення обліку призовників та військовозобов'язаних.

Читайте також: Військовий комісар Львівщини розповів, коли призиватимуть офіцерів запасу

У новій редакції статті залишилися положення лише про те, що виконкоми місцевих рад, керівники підприємств і установ на вимогу військових комісаріатів зобов'язані повідомляти призовників і військовозобов'язаних про їх виклик у військові комісаріати, а громадяни, які призиваються на військову службу, в свою чергу, зобов'язані своєчасно прибути за викликом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: