Врятовані від ампутацій бійці АТО взяли участь у «Пробігу під каштанами-2017»

Олександр та Роман - два найважчі бійці проекту
Олександр та Роман – два найважчі бійці проекту

Ветерани АТО, яким завдяки інноваційному соціальному проекту «Біотех-реабілітація поранених» відновили кістки після важких травм, пробіглись Києвом під час благодійного заходу «Пробігу під каштанами - 2017».

Захід відбувся вранці 28 травня у центрі столиці.

У пробігу взяли участь 20 бійців АТО, більшість з яких мали вкрай важкі бойові травми кісток кінцівок, при яких зазвичай медики виконують ампутацію з подальшим протезуванням. Проте унікальні клітинні технології, що використовуються у рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених», дозволили зберегти героям власні руки та ноги.

В основі такого лікування лежить застосування власних мезенхімальних стромальних клітин пацієнта для відновлення великих ділянок кісткової тканини при високоенергетичних травмах, які супроводжуються значним руйнуванням тканин та призводять до тривалого незрощення переломів, а також небезпечних ускладнень. Методика була розроблена українськими фахівцями та доводить свою ефективність вже понад 12 років.

Серед бійців, які взяли участь у пробігу, були кілька найважчих пацієнтів проекту «Біотех-реабілітація поранених». Зокрема боєць добровольчого батальйону «Айдар» Олег, боєць Національної гвардії Роман та боєць 25-ої Окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади Олександр. Жодному з них загальноприйнятні медичні методики не могли допомогти повернутися до повноцінного життя, але спільна робота медиків, біологів та волонтерів змогла врятувати героїв.

«Щиро дякую всім, хто прийшов підтримати наших героїв, а також всім, хто підтримує наш проект, - каже керівник проекту «Біотех-реабілітація поранених» Олексій Шершньов, - Двадцять бійців на пробігу – це двадцять врятованих доль та двадцять щасливих родин, де батько може ходити власними ногами та тримати дитину у власних руках. Ще приблизно стільки ж наших бійців дуже хотіли бігти з нами, проте не змогли приїхати через роботу, службу або сімейні події – і це також приємно знати, адже саме для цього медики та волонтери доклали всіх зусиль! Шкода лише, що держава досі залишається осторонь, адже черга з нових поранених бійців у проект зростає, а ресурси приватних меценатів вже на межі виснаження.»

Проект «Біотех-реабілітація поранених» був створений восени 2014 року, щоб допомоги важко пораненим на сході України. За 2,5 роки роботи проекту центр волонтерів зібрав близько 22 млн гривень пожертв, а медики прийняли на безоплатне лікування  понад 70 поранених, більшість з яких вже повернулися до повноцінного життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: