План Насалика: міністр розповів, що буде з державними шахтами

18788245_1906741222943729_718277749_n

24 травня Кабінет Міністрів прийняв концепцію реформування вугільної галузі до 2020 року. Відтак міністр вугільної промисловості й енергетики Ігор Насалик вирушив у «турне» вугільними регіонами, щоб обговорити її з шахтарями.

Вчора одна з таких презентацій відбулася на шахті «Степова», де у березні загинуло 8 шахтарів. Як заявив міністр, Україна потребує вугілля, відтак  концепція передбачає збільшення його видобутку.

«Вже за тиждень, у понеділок, ми приступаємо до виконання цієї концепції. Програма дій повністю розписана, і якщо нам все вдасться виконати, то через 14 місяців в Україні не буде збиткових шахт, а дотація держави на цих шахтах буде практично відсутня» – заявляє міністр.

План дій передбачає, зокрема, списання боргів перед різними державними фондами, яких нагромадилося на 5 млрд. гривень, з них 400 мільйонів у ДП «Львіввугілля». Іншою складовою плану є виділення коштів на обладнання.

«Що можна вимагати від шахт, якщо за останні 4 роки із держбюджету не було виділено жодної копійки на засоби виробництва? За останні 20 років в Україні не проводилось реконструкції на 96% шахт. Зараз вперше у бюджеті держави на 2017 рік передбачено 1 млрд гривень на модернізацію шахт, ще 800 млн гривень буде виділено за програмою реформування. Також 50 млн.дол.  буде виділено внаслідок угоди з китайською компанією», – каже міністр.

За його словами, шахти буде розділено на 2 категорії. Ті, які мають запаси вугілля і вироблені. Останні будуть ліквідовуватися. При цьому міністр каже, що таких небагато. В Україні лише мізерна кількість шахт, які виробили свій ресурс. Зараз у процесі ліквідації знаходиться 4 шахти.  Завершується процес ліквідації ще по восьми.

«З них деякі перебували у процесі ліквідації по 15 років, там коштів виділили вдвічі більше, ніж було потрібно.  Так відмивалися гроші», – каже міністр.

Решті шахт виділені кошти дозволять запустити  розробку нових лав. Все це за планом міністерства має призвести до прибутковості копалень та підвищення зарплати шахтарям вдвічі. Водночас шахти мають стати самостійними  – мати свій баланс.

«Це як перехід від колгоспу до фермерського господарства. Шахтарі мають бути зацікавлені у збільшенні видобутку, бо це має означати зростання зарплати. Це все буде розписано, з керівниками, які не справляться, будемо прощатися», – каже Ігор Насалик. – Я переконаний, що більшість шахтарів підтримають цю концепцію. Я не бачу іншої моделі реформування вугільної галузі, яка б дозволила збільшити видобуток вугілля та збільшити зарплати гірникам», – каже міністр.

Водночас шахтарі обіцянки міністра сприймають скептично і мають до нього багато запитань. Зокрема їх непокоїть, що буде коли зникнуть «колгоспи», такі як «Львіввугілля» , і що робитиме економічно самостійна шахта у випадку аварії, чи, не приведи Господи, такої трагедії, яка нещодавно сталася на «Степовій». Тут працівникам, поки не працювала шахта, платили зарплату з фонду «Львівугілля», а після реформування ніхто нікому платити зобов’язаний не буде.

«План хороший, але ми вже через такі реформи проходили не один раз. Поки не буде реальних грошей на переобладнання, це все на рівні розмов», – каже один з керівників незалежної профспілки шахти «Степова» Василь Семканич.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: