Річниця трагедії у Грибовичах: обіцянки, суди і мандри сміття (інфографіка)

40_main_ukr

Торік, 30 травня, на полігоні твердих побутових відходів у с. В. Грибовичі сталася трагедія (зсув і обвал), оголошено днем жалоби у м. Львові. Відтак, цей день оголошено Днем жалоби.

Торік, 30 травня, на одному з найбільших сміттєзвалищ України, що у селі Великі Грибовичі, сталася трагедія – спочатку пожежа, а потім зсув і обвал. Тонни сміття поховали під собою чотирьох людей: рятувальників Юрія Рудого, Богдана Юнка й Андрія Вненкевича, а також працівника ПКП «Збиранка» Олександра Бутіна, чиє тіло не знайшли досі.

У цей день на всій території міста вивісять Державний Прапор України з траурними стрічками, приспустять Державний Прапор на усіх адміністративних будівлях.

Також у розпорядженні зазначено: «рекомендувати обмежити проведення розважальних заходів, рекомендувати внесення необхідних змін до програм телебачення і радіо».

Нижче коротко подаємо хронологію подій на Грибовицькому полігоні, а також те, що сталося за цей рік.

Грибовицька трагедія: хронологія кримінального провадження

Початок кримінального провадження: 30 травня ГУ Нацполіції у Львівській області відкрило кримінальне провадження за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, які спричинили загибель людей та службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, а саме за ч.2 ст.272, ст.236, ч.2 ст.367 КК України.

Досудове розслідування: працювала слідча група з 20 слідчих. Матеріали кримінального провадження містять понад 300 томів. Допитано в якості свідків близько 700 осіб. Були проведені 15 обшуків, 25 виїмок документів та 8 судових експертиз.

Причина пожежі: згідно з висновком експертів, стало самозаймання неущільнених твердих побутових відходів. Даних щодо умисного підпалу або щодо загоряння через інші сторонні фактори експертиза не виявила.

Технічна причина пожежі: незадовільний технічний стан полігону, який не відповідав вимогам нормативних документів.

Фото lvivpost.net

Хто опинився на лаві підсудних: про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236 та ч.2 ст. 367 КК України, оголосили трьом посадовим особам Львівського комунального підприємства «Збиранка» – директору, тепер вже з префіксом «екс» Богдану Горбалю, заступнику Борису Плашенку та директору полігона ТПВ Олександру Купричу.

А також: за невжиття заходів щодо контролю за діяльністю Львівського комунального підприємства «Збиранка» було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, керівнику Управління житлового господарства Львівської міської ради Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Юрію Гольцю, якого 1 листопада суд відпустив з-під варти під особисте зобов’язання. Чиновник продовжував працювати у Львівській міській раді до моменту, коли його затримали 21 листопада під час отримання хабара.

Фото УНІАН

Де справи розглядаються: суд у справі трьох чиновників (ЛКП «Збиранка» та полігону) триває у Жовківському районному суді, інші кримінальні провадження перебувають на розгляді в Галицькому районному суді міста Львова.

Що стало предметом досудового розслідування: дотримання правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві.

Закриття провадження: судова експертиза встановила, що дії підрозділів ДСНС під час гасіння пожежі на полігоні ТПВ відповідали всім вимогам. Відтак кримінального провадження за ч.2 ст. 272 КК України було закрити.

Секрет Полішинеля: слідство з’ясувало, що головний санітарний лікар своєю постановою закрив Грибовицьке сміттєзвалище ще 2003 року. Водночас 2011 року Держекоінспекція подальша експлуатація полігону була визнана неприпустимою та такою, яка підлягає поетапному закриттю з його технічною та біологічною рекультивацією.

Тим часом у Львівській міській раді: рішенням Львівської обласної ради прийнятим 13.12.2011 «Про стан функціонування Львівського міського сміттєзвалища», контрольною датою закриття Львівського міського полігону та початком робіт з технічної рекультивації визначено 1 червня 2012 року. Крім того, Львівською міською радою прийнято Програму поводження з побутовими відходами у м. Львові на 2010-2013 роки та аналогічну програму на 2014 – 2018 роки.

Рішення суду: 30 січня 2017 року Львівський апеляційний адміністративний суд повністю задовольнив позовні вимоги прокуратури області до виконавчого комітету Львівської міської ради та міському голові Львова та визнав протиправною їхню бездіяльність щодо незабезпечення закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону для розміщення твердих побутових відходів міста Львова, будівництва на ній заводу з переробки та сміттєсортувального комплексу. Рішення суду набрало законної сили.

Прокурор Юрій Квятківський

Щоб запобігти упередженості: у березні генпрокурор Юрієм Луценком матеріали кримінального провадження в цій частині, за фактом вчинення службовими особами ЛМР кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України, передано для продовження досудового розслідування в прокуратуру Тернопільської області. Досудове розслідування у даному провадженні триває…

Генпрокурор Юрій Луценко

«Віз і нині там»

Водночас, протягом весни 2017 року у Львові загострилась криза із невивезенням сміття. Згідно із офіційними даними ЛМР, у середньому третина майданчиків переповнена. При цьому, частина районів і перевізників сміття виконують свої зобов'язання перед громадою систематично на низькому рівні.

 

Олександра БАГАЧ, Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО, Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: