Москва: екс-голова української бібліотеки отримала чотири роки умовно

_96348524_gettyimages-692443808

Міщанський суд Москви засудив екс-директора Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну до чотирьох років позбавлення волі умовно за кримінальною справою про екстремізм і розтрату.

Про це інформує ВВС Україна.

Пані Шаріну звинувачують у розповсюдженні низки книг, які, на думку слідства, розпалюють ворожнечу щодо Росії.

Згідно з вироком суду, екс-директор «вчинила дії, спрямовані на розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності».

Суддя також звільнила пані Шаріну з-під домашнього арешту і зарахувала його в термін загального покарання.

Підсудна заявила, що вважає рішення суду політично вмотивованим.

«Це політична справа. Я 35 років працювала бібліотекарем. Мабуть, руйнування бібліотеки було вигідним. Мені шкода бібліотеку», - зазначила пані Шаріна.

Вона також заявила, що в бібліотеці від початку не було жодної екстремістської книги, і 16 книг туди підкинули.

Прокурор Людмила Баландіна просила суд засудити 59-річну пані Шаріну до п'яти років ув'язнення умовно через те, що вона притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також з огляду на її вік.

Крім того, держобвинувач просила заборонити пані Шаріній обіймати посади, пов'язані із суспільно-політичною діяльністю, строком на три роки.

Захист пані Шаріної просив повністю виправдати її за всіма епізодами.

Наталію Шаріну затримали в жовтні 2015 року після обшуків у бібліотеці. Відтоді вона перебувала під домашнім арештом, який неодноразово продовжувався судом.

За версією слідства, пані Шаріна придбала книги публіциста і члена забороненої у Росії української націоналістичної партії УНА-УНСО Дмитра Корчинського, які визнані в Росії екстремістськими, і розмістила їх у відкритому доступі в бібліотеці.

Всього в обвинуваченні фігурують близько 25 книг, у кожній з яких експерти знайшли фрагменти екстремістської спрямованості.

Екс-директора також звинувачують у розтраті 2,2 мільйонів рублів. Слідчі вважають, що вона фіктивно влаштувала на роботу знайомих її адвоката, забезпечивши їм медичне страхування і заробітню плату.

Слідство також стверджує, що в 2011 році пані Шаріна витрачала кошти, якими мали оплатити послуги юристів бібліотеки за свій захист у першій кримінальній справі про екстремізм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: