Окуляри, які змінюють бачення, або як в Україні знімають репортажі у 360° відео

ффф
Фото: Lviv Media Forum

В український відео-простір вривається новий формат - 360° відео. Нещодавно компанія New Cave Media зняли мультимедійний журналістський матеріал про Романа Кисляка, внутрішнього переселенця з Макіївки, який зараз мешкає у Львові.

В український відео-простір вривається новий формат -  360° відео. Нещодавно компанія New Cave Media зняли мультимедійний журналістський матеріал про Романа Кисляка, внутрішнього переселенця з Макіївки, який зараз мешкає у Львові. 

Роман, який з дитинства має ДЦП, працював таксистом у Донецьку. З початком російської агресії на Донбасі став активістом, вивозив людей з-під обстрілів на фронті. Згодом через загрозу власному життю перебрався до Львова, де знову почав працювати таксистом.

На п’ятій конференції Lviv Media Forum, де засновники компанії проводили лекцію та представлення своїх робіт, вдалося поспілкуватися із виконавчим продюсером Олексієм Фурманом. 

- З чого ви почали свій проект і яка була початкова ідея?

Ми з Сергієм дуже давно знайомі, разом навчалися в університеті. А познайомилися ще раніше ніж на першому курсі, на підготовчих курсах в університет. Ми працювали фотографами впринципі все свідоме доросле життя, як фотожурналісти на подіях, разом знімали довготривалі проекти, медіапроекти, фотографічні відео. В нас була мрія поїхати навчатися закордон і я поїхав в США, а Сергій в Данію.

Так в нас був час на роздум, що можна цікавого іноваційного робити далі, бо дуже сильно змінюється культура споживання візуальної інформації, особливо фотографій. Люди витрачають рівно одну секунду на перегляд фоторафії в Інстаграмі, а старі візуальні медіа втрачають популярність.

Нам хотілось зробити щось таке,  щоб можна було розповідати історії і щоб воно було ефективним у візуальній журналістиці. Якось так ми прийшли до розуміння, того що можна зробити 360° VR-проект. Сергій виграв грант на зйомку 360° відеопроекту в Норвезькій Арктиці і це була перша подія,  яка розпочала рух. Ми там провели місяць знімаючи на 360° відео Полярне сяйво, арктичні міста, острів Шпіцберген. Ми досі редагуємо цей контент, оскільки це буде інтерактивний VR для мобільних платформ Samsung і Google. Хотілося би, щоб він був готовий до кінця року, але тут важко точно сказати.

- Як виникла ідея про проект з Романом Кисляком і з чого ви  починали?

В Україні журналістські історії ми робимо завдяки гранту “Інтерньюз – Україна”. Вони дають гранти на історії про переселенців зняті в 360°, а також заохочують журналістів фрілансерів і  штатних подаватися на цей грант і знімати 360° історії , як у нашому випадку про вимушених переселенців з Донбасу і Криму.

Ми поговорили з “Радіо. Свобода” про те, щоб вони стали майданчиком для публікацій цих історій, адже за умовами гранту історія має бути опублікована. Вони радо пішли нам назустріч і тепер наші історії надалі з'являтимуться на “Радіо. Свобода” та на деяких інших українських ЗМІ, але яких саме - хай поки що залишиться таємницею. Ці історії вже відзняті, але ще не опубліковані, ми їх зараз якраз монтуємо.

- А на які теми ці ваші історії? Привідкрийте завісу таємничості для читачів.

Це і надалі будуть історії про вимушених переселенців, також ми знімаємо по всій Україні на різні теми. Знімали сюжет в Карпатах, в Одесі.

Фото: Lviv Media Forum

- Як Роман поставився до проекту? Чи важко вам було працювати з самим героєм і як знаходили спільну мову?

Ми чудово знаходили спільну мову. Мені здається герої, особливо Роман, часто переживають про те, як вони будуть представлені в матеріалах, як будуть інтерпретовані аудиторією. І Роман хотів, аби ми показали його життя таким, яке воно є, без прикрас та ідеалізації. Мені здається 360° відео найкращий для цього інструмент. Адже дійсно камера стає глядачем.

Ми звичайно не просто залишаємо камеру, ми ставимо її у відповідну точку, у відповідний час і даємо глядачеві побути з Романом один на один, зробити про нього власні висновки із справжніх життєвих подій. Журналіст усувається з цього контакту герой-глядач, бо у 2D відео і звичайній журналістиці, є герой, є журналіст який його знімає, фотографує, інтерпретує. Також грає роль світло чи ситуація. Так само в тексті можна інтерпретувати: «Про це я напишу, а про це ні». А у 360° відео журналіст навіть фізично усувається, тому мені здається, що історія про Романа є дуже вдалою.

[dyvys_blockqoute text="В тексті можна інтерпретувати: «Про це я напишу, а про це ні». А у 360° відео журналіст навіть фізично усувається" author=""]

- Скільки людей було задіяно, коли ви знімали цю історію?

Троє людей власне знімали і ще декілька людей було на пості. Ми знімаємо великою командою, бо ми віримо що 360° відео потребує різних людей, з різним досвідом, які вкладають в це свої знання.

- А скільки часу це зайняло?

Три дні зйомки і монтування може тривати від одного дня до безкінечності, бо редагування є досить довгим в 360° відео. Від моменту зйомки до моменту публікації пройшло півтора місяця. Наша робота була зроблена за місяць, але потрібен був ще час, бо “Радіо. Свобода” робили сайт.

Ви ці проекти робите на грантовій основі, а взагалі як щодо фінансової сторони проекту?

Західні експерти кажуть і ми це дублюємо, бо це є двічі правдою для України: роблячи тільки журналістські історії неможливо побудувати компанію і мати постійний прибуток, такий, щоб платити заробітню плату співробітникам і собі. Тому у нас є певний бізнес-план розвитку і ми за ним йдемо.

- Які відгуки ви отримали після оприлюднення історії Романа Кисляка?

Оскільки українська аудиторія спожила ще не дуже багато 360° контенту,  то важко відрізнити сильний матеріал від слабшого. Не тільки українська, а і світова аудиторія підходить до розуміння і тільки робить перші кроки до постійного споживання цього медіа, тому ми не отримали багато відгуків. Нам казали, що це дуже сильна історія і вона сподобалась як “Інтерньюз – Україна”, так і “Радіо. Свобода”.

Відео є на Youtube і Facebook, а на сторінці “Радіо. Свобода” отримало 40 000 переглядів. Є 2D відео, їх багато поширюють і вони мають більшу кількість переглядів, але мені здається для 360° відео це дуже хороша цифра.

Це VR – після перегляду одного відео, хочеться дізнаватись все більше і більше.

Розмовляла Наталя ЛАЗАРОВИЧ, спеціально для Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: