Екобудівництво: що у тренді в світі та в Україні (інтерв’ю)

big_pict_p1
Екобудівництво. Фото ілюстративне

З нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який відзначають щороку 5 червня, редакція ІА Дивись.info поцікавилася у експертів, наскільки еко-будівництво актуальне в Україні і, зокрема, у Львові та які тренди вже прижилися тут.

З нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який відзначають щороку 5 червня, редакція ІА Дивись.info поцікавилася у експертів, наскільки екобудівництво актуальне в Україні і, зокрема, у Львові та які тренди вже прижилися тут.

Про все це говоримо із архітектором Avalon Inc. Дмитром Яремою.

Матеріал створено за підтримки будівельної компанії Avalon Inc.

- Розкажіть про сучасні тенденції екологічного/інноваційного будівництва, що зараз найактуальніше у світі?

Найбільш актуальна тема – будівлі, що повністю забезпечують самі себе відновлюваною енергією, з сонячними панелями, вмонтованими вітровими турбінами як COR у Маямі, використанням геотермальної енергії. Зовнішній вигляд у таких будівель, відповідно, дуже футуристичний. Поки що вони є ефективними лише при дуже великих масштабах і у довгостроковій перспективі, але чим більш доступними ставатимуть технології з використання відновлюваної енергії, тим більше з’являтиметься таких будівель.

[dyvys_blockqoute text="Підраховано, що у світі кожні три роки пропозиція на ринку «Зелених Будівель» подвоюється" author="Дмитро Ярема"]

Втім, при правильному підході, «Green Building Activity» - це необов’язково недосяжні суми на вітряки, вмонтовані у фасад. Це комплексне планування, ціла філософія, вона включає у себе правильне проектування з використанням технологій, що дозволяють витрачати менше електроенергії і раціонально розпоряджатись ресурсами, підбір нетоксичних матеріалів, та нешкідливий для навколишнього середовища процес будівництва.

Підраховано, що у світі кожні три роки пропозиція на ринку «Зелених Будівель» подвоюється, відповідно до того, як більше потенційних інвесторів починають усвідомлювати, що енергоефективність дому, екологічність матеріалів та озеленення території – не один з «параметрів», яким можна пожертвувати, скажімо, заради вигіднішої ціни. Це мінімальні вимоги, від яких слід відштовхуватись при виборі житла.

- Які з цих тенденцій вже прижилися в Україні?

Зараз попит на екологічне будівництво починає формуватись. В першу чергу, звісно, тенденції приживаються там, де екологічність іде за руку з економністю. Поки що таких масштабів будівництва, що дозволили б реалізовувати справді грандіозні проекти, як будинки повністю на зеленій енергії в Україні, звісно, немає. Втім, сама ідея заощадження ресурсів є дуже привабливою для покупців. Основна перевага, якою найбільше цікавляться, як вже було сказано – це те, що економія ресурсів планети є також вигідною для сімейного бюджету. З тих же міркувань набирають популярності, скажімо, смарт-кари.

{two-blocks-of-advertising}

[dyvys_blockqoute text="В першу чергу тенденції приживаються там, де екологічність іде за руку з економністю" author="Дмитро Ярема"]

Чи поступаються еко-матеріали у міцності та надійності іншим? У чому переваги еко-трендів?

В цілому, проблем з міцністю екологічних матеріалів немає. Основне питання – це знайти якісні і, відповідно, не найбільш дешеві матеріали і експертів, здатних з ними працювати. На даний момент професіонали, що мають досвід роботи з сучасними матеріалами, цінуються дуже високо. Втім, якщо закупити дійсно якісний матеріал і підібрати людей, що вміють його правильно обробити, то навіть з дерева можна побудувати міцний дім, втім, сумнівно, що цей матеріал можна назвати «екологічним» для планети.

-Які з новинок впроваджуються при будівництві об'єктів Avalon Inc.?

Ми робимо наші будинки максимально енергоощадними та екологічно чистими і намагаємось залучати до процесу найбільш професійних фахівців. Для цього ми використовуємо сучасні технології утеплення і проектуємо будинки з панорамними вікнами. Це, а також правильне розташування, дозволяє знайти ідеальний баланс у збереженні тепла та електроенергії для освітлення.

Для вікон ми використовуємо скло з спеціальним напиленням, що дозволяє світлу максимально проникати у квартиру, а не віддзеркалюватись. До того ж, всі матеріали, які ми використовуємо, проходять контроль та сертифікацію незалежною експертною групою, тож у їх безпечності для мешканців і навколишнього середовища можна бути впевненими. Наша компанія  використовує сучасні та екологічні матеріали для будівництва – ми не використовуємо силікатну цеглу, лише керамоблок. Для об’єктів ми підбираємо локації подалі від шумового та пилового забруднення, або ж ті, що надійно захищені деревами, для утеплення використовуємо мінвату. Під час будівництва ми дбаємо про чистоту міста, вся наша техніка та транспорт миється перш ніж покинути територію будови.

Окрім того для зовнішнього освітлення наших будинків використовуються економні світлодіоди.

Ми також займаємось озелененням території навколо, наші будівлі спроектовано з внутрішніми двориками, що дає можливість жителям проводити час на облаштованих та захищених від пилу майданчиках.

{full-blocks-of-advertising}

-Чи слідкує львівський ринок забудовників за екологічними тенденціями і чи може похвалитись новаціями?

Ми можемо точно стверджувати лише про те, чим цікавиться наша компанія. Ми постійно вивчаємо новітні тенденції, особливо коли це стосується екологічності будівництва. Ми орієнтуємось на західний ринок, там питання екології і енергозаощадження є актуальним значно давніше і їхні напрацювання ми прагнемо реалізовувати тут, на львівському ринку. Є ще дуже багато інноваційних технологій, які нам слід освоїти для того, щоб наші будівлі були повністю «зеленими».

Компанія Avalon Inc. - провідна інвестиційно-девелоперська компанія на ринку України:

Ми прагнемо стати найбільшою компанією з девелопменту та управління нерухомістю в Україні. Компанія має намір максимально збільшити обсяг інвестицій та зміцнити свою ділову репутацію, займаючись девелопментом високоякісних проектів. З цією метою компанія здійснюватиме наступні ініціативи:

  • подальше нарощування обсягів інвестицій у портфелі об'єктів нерухомості;
  • послідовне формування інтегрованої фінансово-інвестиційної компанії згідно з міжнародними стандартами;
  • удосконалення процедур та бізнес-процесів девелопменту;
  • створення альянсів із потужними стратегічними партнерами.

Дізнайтесь більше про проекти компанії тут. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: