Суддя, якого затримали патрульні, бо напідпитку заснув за кермом, втратив роботу

15585286_1630958430539256_3766457520961202051_o

Вища рада правосуддя відмовила у призначенні на посади у судах двом суддям з Львівщини – Юрію Андрейківу зі Стрия і Сергієві Джалі з Мостиськ.

Фактично таке рішення ВРП означає, що вони обоє втрачають суддівський статус і більше ніколи не зможуть працювати суддями, пише zaxid.net.

Вища рада правосуддя (ВРП) 6 червня вирішила відмовити у внесенні подання президентові України про призначення на посади до місцевих судів двом суддям з Львівщини через приховання ними даних щодо притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Під час розгляду члени Вищої ради правосуддя виявили, що у декларації доброчесності за 2016 рік Юрій Андрейків вказав, що «не здійснював вчинків, що можуть мати наслідком притягнення його до відповідальності». Однак ці дані не відповідають дійсності, оскільки 15 грудня 2016 року патрульна поліція Львова затримала нетверезим Юрія Андрейківа у Стрию. Суддя просто заснув, зупинившись у власному автомобілі перед світлофором. Патрульні зафіксували сильний алкогольний запах від судді, але той відмовився проходити тест на алкоголь.

Юрій Андрейків намагався пояснити членам ВРП, що не вживав алкоголь, а приймав «діабетон», оскільки має цукровий діабет. Але під час обговорення з’ясувалося, що «діабетон» належить до препаратів, які знижують гостроту реакції і впливають на здатність керувати транспортним засобом – тому керувати автомобілем під дією такого препарату також заборонено.

Найцікавіше, що Юрій Андрейків так і не був покараний за ймовірне водіння напідпитку. Спочатку шестеро (!) поспіль колег Андрейківа по Стрийському суду відмовились розглядати його справу, а поки вони передавали цю справу один одному, закінчився тримісячний термін, відведений законом для розгляду таких справ.

Тож суддя Андрейків не заплатить штрафу і не втратить водійські права, але втратить роботу. Як пояснили у Львівському окружному адміністративному суді, рішення ВРП від 6 червня означає, що голова суду має звільнити зазначеного суддю з посади. Окрім того, судді, звільнені за поданням Вищої ради правосуддя, у майбутньому не можуть призначатись на посади у інших судах.

Таке ж рішення Вища рада правосуддя прийняла і щодо судді Мостиського райсуду Сергія Джали, який не вказав у анкеті, що проти нього свого часу велося кримінальне провадження.

Читайте також: П’яний суддя заснув за кермом на світлофорі (Фото, відео)

З’ясувалося, що у вересні 2012 року проти судді Сергія Джали було порушено кримінальне провадження за підозрою у хабарництві, яке було закрите через два місяці. Сам Джала під час засідання Вищої ради правосуддя 6 червня заперечував факт вимагання хабара та стверджував, що це провокація колишнього працівника поліції. Однак члени ВРП вирішили, що спроба приховати цей факт є підставою для відмови у подальшій суддівській кар’єрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: