Влада Львова та області взяла участь у святі української національної пам’яті у Пикуличах (Польща)

Сьогодні у Пикуличах відбулось свято української національної пам’яті. Захід провели за ініціативи Об’єднання українців у Польщі та Греко-католицької парафії Св. Івана Хрестителя.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

Від міста Львова участь у заходах взяли міський голова Львова Андрій Садовий, депутати Львівської міської ради Юлія Хомчин, Оксана Рубай, Юрій Мельник, депутати ВРУ Лев Підлісецький, Тарас Пастух з дружиною, Ірина Подоляк, Семен Семенченко, а також працівники Львівської міської ради.

Свято пов’язане із вшануванням пам’яті понад двох тисяч інтернованих українців, вояків і старшин Армії УНР та полонених вояків УГА, які у 1918-1919 роках померли в таборі біля села Пикуличі, де й поховані на Українському військовому цвинтарі.

Заходи розпочались з Літургії у Кафедральному соборі УГКЦ св. Івана Хрестителя у Перемишлі. Опісля присутні пройшли урочистою ходою від Кафедрального собору до Українського військового цвинтаря в с. Пикуличі у супроводі військового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

На цвинтарі провели панахиду, покладання квітів до Меморіалу українським воїнам, а також громадське віче.

«Ми сьогодні прийшли сюди, щоб показати, що ми пам’ятаємо про тих, хто на цій землі спочиває. Але не розходиться лише про них, а про те, щоб пам’ятати про справу, за яку вони воювали. Це була справа незалежності України і незалежності Польщі. Коли ми сюди йшли, я почув від молодих людей, які стояли збоку, пісню «Мазурек Домбровського». Я не зрозумів про що йшлося? Протиставити незалежність Польщі незалежності України? Якщо хтось так думав, то тим самим підтверджує вісь польської політики міжнародної, і те, що так влучно сформулював Юзеф Пілсудські, коли вперше сказав, що нема незалежної Польщі без незалежної України. Після нього це повторювали багаторазово, зокрема, всі визначні політики незалежної Польщі. Повторював також Президент Лех Качинський. Тому не можу зрозуміти такого роду демонстрації. Але пам’ятаймо про те, що ті, котрі загинули, не лише про них треба пам’ятати, через їхній героїчний чин, не лише тому, що вони воювали, не лише тому, що українські могили є на Україні і під Замосьцєм, але мусимо також пам’ятати про те, що наше майбутнє маємо будувати на спільному фундаменті, на спільній вартості. Є, звичайно, проблеми, як між усіма сусідами. Між поляками та українцями є багато трагічних моментів, але не вони повинні вирішувати, яким буде наше майбутнє. Або ми будемо будувати майбутнє разом, або не будемо його мати взагалі. Тим, хто проти незалежної України, треба сказати, чого вони хочуть - чи вони хочуть, щоб радянський союз з’явився в Медиці? Так не можна. Треба мати розуміння, що там, в Україні, на Донбасі, українці воюють не лише за Україну, а й за Польщу, за Європу», - розповів Януш Онишкевич, екс-міністр національної оборони Польщі.

«Здобувши незалежність, ми говорили правильні слова, молились, але ми були в летаргічному сні. Три роки тому цей сон припинила війна. Сьогодні ми щодня в Україні ховаємо наших новітніх Героїв, які вмирають за волю всіх людей доброї волі. Сьогодні ми набагато краще розуміємо тих наших героїв, які вмирали за наші землі 50-100 років тому. Тут багато лежить героїв, вони всі хотіли миру і добра для своїх сімей. Так не сталось. Сьогодні ми, українці, у великому боргу перед тими нашими співвітчизниками, які живуть по всій планеті. Ми у боргу перед тими, хто віддав своє життя, перед пам’яттю. Ми повинні бути сильною країною. Сьогодні прийшов той час, коли ми повинні дбати за кожного сина і за кожну дочку українського народу. Щоб в світі усі знали, що якщо когось з українців будуть ображати, повстануть тисячі. Я в це вірю. Наш обов’язок -  робити це кожного дня, щоб ми жили у сильній і потужній країні, яка буде мати сильних  добрих сусідів. Бажаю усім добра», - зазначив у вітальному виступі міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: