В Україні є дитяча спокуса — добратися до влади і там збагатіти, — Павло Шеремета

IMG_0318
Павло Шеремета

Економіст Павло Шеремета про шлях до успішної країни, продуктивність праці та місію України.

Павло Шеремета — міністр економічного розвитку і торгівлі України у 2014 році. Сьогодні — викладач провідних бізнес-шкіл Східної Європи та Азії. З доповіді експерта у Львові під час «Ночі енергетики» ІА Дивись.info занотувала найцікавіше.

Зрад буде менше, а перемог більше, якщо людині хтось дасть хорошого копняка

Дослідження професорів Єльського університету про успішні меншини у США і те, що їх такими робить, говорить, що для цього необхідне відчуття небезпеки. Зрад буде менше, а перемог більше, якщо людині хтось дасть хорошого копняка.

Польща у 1989-90 роках набагато краще, ніж ми, зрозуміла, що є невеличке вікно можливостей, яке необхідно використати, бо існує загроза від нації на Сході. Поляки сказали: «Ми сумніваємося, що буде демократія, що це буде багата країна, де рахуватимуться з правами людини. Відповідно, вона завжди буде хотіти розділити ті країни, які є поруч, у тому числі і нас. Тому у це вікно можливостей, у вагон безпеки, який називається Євросоюз і НАТО, треба ввійти». Що вони і зробили. Радислав Сікорський (колишній міністр оборони і закордонних справ Польщі, — авт.ред.) казав: «Ми готові були їсти траву, щоби вступити в Євросоюз». Немає значення, який уряд — лівий, правий — тому що вони достатньо чітко розуміли загрозу.

[dyvys_blockqoute text="Те, що робить нації і країни успішними, — контроль імпульсів: страху, лінощів, гордині, патерналізму, корупції тощо" author=""]

Ми дуже часто говоримо про розвиток Південної Кореї... Треба розуміти, що це країна, яка вже 52 роки, якщо не більше, знаходиться фізично під загрозою ядерного удару від своїх сусідів. Кожного дня ніхто не знає, в якому настрої прокинеться молодий лідер, чи не захочеться йому погратися із червоною кнопкою. І Південну Корею це трошки заставляє рухатися.

Що заставляє рухатися нас, більш-менш зрозуміло. Я не хочу наврочити, але, можливо, нам треба трохи сильнішого копняка. Реформи набагато легше було робити у 2014-2015 роках, коли ми знали: якщо цього не зробимо, то країна фізично може стати меншою.

Контроль імпульсів

Друге, що робить нації і країни успішними, — контроль імпульсів: страху, лінощів, гордині, патерналізму, корупції тощо. Успішні меншини у США і успішні країни навчилися це робити трошки краще, ніж ми. Ми ще вчимося.

В Україні є дитяча спокуса — добратися до влади і там збагатіти. Це імпульс, який треба контролювати всіма способами. Андерс Ослунд (шведсько-американський економіст і дипломат, провідний міжнародний експерт з питань національних економік України, Росії та країн колишнього СРСР, — авт.ред.) каже: «Україна занадто прозора, щоби бути такою корумпованою». Але будь-яка корупція буде битися проти відкритості і цю прозорість можна втратити. Я думаю, що наступних 5-7 років, як мінімум, триватиме ця постійна боротьба.

[dyvys_blockqoute text="У нашої країни є велика місія — довести, що східне слов’янство і демократія сумісні" author=""]

Продуктивність понад усе

Між 15 квітня і 14 травня було 15 вихідних днів. Трошки важко тут говорити про перемогу. Є кілька країн у світі, які святкують 2 травня. Не розумію, що святкують у цей день. Я наївно думав, що у Росії і Білорусі святкують, а виявилося, що ні. Нація-окупант працює, а ми відпочиваємо. Японці, корейці, в’єтнамці працюють усе своє життя. Звичайно, нам це не подобається, але конкурувати з ними все одно доведеться. Наша зарплата не вирішується на Грушевського. Вона залежить від нашої продуктивності. Важко мати високу продуктивність, коли ти півмісяці відпочиваєш.

Читайте також: Чи хочемо ми жити з цією корупцією? Живемо — значить хочемо, — Павло Шеремета

Крім того, продуктивність залежить від освіти та від настрою і цілей, які ми ставимо перед собою. Мій вчитель говорив: «Якщо не вмієш працювати креативніше і продуктивніше, прийдеться працювати більше. І швидше бігати по цьому світу».

Демократія — найкраща форма управління

Україні потрібно віднайти своє відчуття вищості. Факт, що ми тримаємо російську окупацію, вже говорить про нашу вищість — важко тримати оборону, коли їх ВВП у 4 рази більше. Друге — у нашої країни є велика місія — довести, що східне слов’янство і демократія сумісні.

[dyvys_blockqoute text="Україні потрібно віднайти своє відчуття вищості" author=""]

Демократія не проста форма управління. Але для країн, які не мають великих природних ресурсів, як нафта і газ, я не бачу кращої форми. Демократія хаотична, але вона дає найголовніше — свободу. Для мене свобода — це підстава для інновацій, а інновації — це підстава для вищої продуктивності, що дає більші доходи, вище ВВП. Саме нашому поколінню, наступному поколінню і навіть ще одному (бо це забере трохи поколінь) дісталося довести цю справу до переможного кінця. Якщо ні — ми нація вічна, будуть наступні покоління, які доведуть її. Жодне зусилля не пропаде даремно.

Перемога — питання поколінь

Я розумію, що перемога — це питання поколінь. Подивіться, скільки це зайняло в Польщі. І вона ще не завершила процес, хоча почала реформи у 1990 — 25 років тому. Ми ще не багато зробили з того, що зробили вони, адже тільки у 2014 році почали. Але нам треба рухатися швидше, ніж поляки. Це робота кожного дня і кожного ранку. Це робота, у першу чергу, з собою.

Імпульс встати вранці засмученим і розчарованим — це лінь і гординя. Яка у тебе на це причина? Ти живий і здоровий. Хлопці на Сході сьогодні встали в якому настрої? Тобі погано, а їм як? У цей час я собі кажу: «Зараз хтось гарує, ризикує життям, тому закрий рота і йди працювати». У західній культурі кажуть, подумай, що буде написано на твоїй могильній плиті. Ми говоримо інакше: подумай, про що будемо говорити онукам. Якщо я буду їм казати: «Розумієш, я так багато хотів зробити, а якийсь Арсеній Петрович в черговий раз не дав, то це тільки для того, щоби вони швидше заснули».

Занотувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: