Документи епохи. У Львові презентували «П’ятикнижжя» Ігоря Калинця (фото)

IMG_2889
Презентація «П’ятикнижжя» Ігоря Калинця

У Музеї етнографії та художнього промислу у Львові, презентували «П’ятикнижжя» лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, поета Ігоря Калинця.

П’ять книг - «Про декого і дещо» (публіцистика), «Молімось зорям дальнім» (повість), «Знане і незнане про Антонича» (матеріали до біографії), «Колесо фортуни» (інтерв’ю за 30 років), «Листи до Дзвінки з ув’язнення» (з листів 1973 – 1978) є, враховуючи попередні видання, п’ятим – дев’ятим томами Ігоря Калинця. Ці видання можна назвати своєрідними документами епохи.

Там, окрім творів Ігоря Калинця, багато його спогадів про дисидентських рух, про боротьбу за легалізацію УГКЦ, про атмосферу табірного життя та багато іншого, що може бути цікавою базою для дослідників.

«Ми маємо змогу познайомитися з Калинцем-прозаїком, публіцистом, дослідником, упорядником багатої спадщини Ірини Калинець. Ми можемо побачити іншого Калинця. Ці книги відкривають для нас великий політичний і громадський контекст сучасної України. Це своєрідні документи епохи новітньої історії України, багата джерельна база для майбутніх дослідників, істориків, журналістів, літературознавців, політологів. Для читачів – захоплююча мандрівка стежками Антонича, сторінками недавніх, але вже призабутих подій становлення нашої держави, для педагогів – уроки виховання й освіти через листи до донечки», – сказала директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська.

До обговорення були запрошені відомі науковці, літератори і мистецтвознавці – Ярослав Гарасим, Микола і Данило Ільницькі, Тарас Салига, Святослав Пилипчук, Любомир Сеник, Роман Хоркавий, Роман Яців, які поділилися враженнями про кожну з п’яти книг.

«Кожне слова Ігоря Калинця справді дихає українством», - сказав підсумовуючи обговорення письменник та перекладач Андрій Содомора.

Сам автор головним своїм творчим здобутком вважає поезію. «Лишився  мені час після того, як я видав в основному всі твори  Ірини Калинець – 12 книжок у 8 томах. І я вирішив щось своє видавати  і позбирав такі різні жанри – листи, інтерв’ю, виступи, повість свою дав, і то вийшло 5 томів. Ще хочу видати шостий том – це переклади поезії Єжи  Герасимовича. Це було б таке завершення – 10  томів моєї творчості. На 78 років, які я вже   тепер буду мати, я не знаю чи то є багато, але основне, то є моя поезія, ці два томи. Все решта тільки доповнює мене з того чи іншого боку. Я вважаю себе  поетом, бо часом пишуть поет і прозаїк. Я не є прозаїком, не рвуся за  славою прозаїка, а ці всі речі це доповнення до моєї біографії поета», - розповів Ігор Калинець Дивись.info.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: