Мистецтво, музика, кіно: головні українські фестивалі цього літа

Фестивальний сезон вже в розпалі, і квитки на головні музичні події розкуповують зі швидкістю світла. Якщо ти (як і ми) занадто довго збирався, щоб вибрати фест цього літа, тримай список з 9 потужних фестивалів, де ще не настав soldout. 

Porto Franko

Дата: 14-18 червня.

Локація: різні локації в Івано-Франківську

Вартість: 25 гривень, на більшість подій вхід вільний. 

З 14 по 18 червня в Івано-Франківську відбудеться міжнародний мистецький фестиваль PORTO FRANKO 2017. Організатори обіцяють, що захід стане справжнім мистецьким вибухом. Україну вперше відвідають прогресивний румунський гурт «Subcarpati» та унікальний інструмент «Bambuso sonoro» голландського майстра Ганса фон Коолвіжка. Спеціальним гостем фестивалю стане представник древньої сенегальскої музичної династії – Кеба Ціссохо, яка перенесе слухачів на західно-африканське узбережжя Атлантичного океану.

Музика є одним з напрямків п’ятиденного культурного форуму, але вона варта окремої згадки. Тут вам і знані «Брати Гадюкіни» та «Бумбокс», нова українська сцена The Erised, Cepasa, Tik Tu, оригінальна хіп-хоп ватага Subcarpati з Бухаресту, метр Юрій Андрухович та гурт Karbido з новою програмою «Літографії старого Станіслава». Прозвучить музика Джона Кейджа у виконанні відомого піаніста Антонія Баришевського в залі очікування залізничного вокзалу. А візуальна програма в галереї ПОРТ’ALL презентує роботи більше 50-ти художників з України, Німеччини, Голландії, Японії, Білорусі, Румунії, Росії.

Alfa Jazz Fest

Дата: 23-27 червня 2017 р.

Локація: різні локації у Львові

Вартість: див. інформацію на сайті

Alfa Jazz Fest - міжнародний джазовий фестиваль, який щороку проходить у форматі open-air в червні у Львові (Україна). Концерти за участю понад ста музикантів на трьох сценах у місті, понад 40 000 глядачів, 100 акредитованих журналістів ― це історія «Alfa Jazz Fest» попередніх років. Перший фестиваль успішно пройшов в 2011 році.

Фестиваль традиційно проходить на трьох сценах:

  • Головна сцена в парку ім. Б. Хмельницького —сцена імені Едді Рознера (вхід за квитками)
  • Сцена на центральній площі Львова — площі Ринок (вхід вільний)
  • Сцена в історичній частині міста — подвір’ї палацу Потоцьких (вхід вільний)

Читайте також: Вхід вільний: 5 безкоштовних мистецьких фестивалів цього літа

Крім концертів джазових музикантів із різних країн світу, під час фестивалю відбуваються джем-сейшени, майстер-класи та автограф-сесії світових зірок джазу.

Щороку в рамках фестивалю у Львові відбувається вручення Міжнародної музичної премії «Alfa Jazz Fest Awards» ім. Едді Рознера. Премія заснована з метою відзначення музикантів, які зробили вагомий внесок у розвиток джазової музики, а також із метою популяризації джазової музики. Переможець обирається шляхом голосування членами широкого кола експертів, серед яких музичні критики, видатні діячі культури, громадські та державні діячі, журналісти й підприємці з різних країн світу.

Atlas Weekend

Дата: 28 червня-2 липня

Локація: територія ВДНГ, Київ

Вартість: 300- 5000 гривень, 300 гривень абонемент у наметове містечко

Музичний фестиваль Atlas Weekend 2017 проходитиме з 28 червня до 2 липня на території столичного ВДНГ.

У нульовий день фестивалю гратимуть тільки українські артисти. Такий подарунок організатори вирішили піднести гостям Atlas Weekend 2017 на честь Дня Конституції України. Більш того, вхід на всі концерти буде вільним.

Хедлайнером музичного дня 29 червня на Atlas Weekend 2017 стане британський рок-гурт Kasabian. У Києві Kasabian зіграють улюблені хіти і представлять новий альбом For Crying Out Loud.

Читайте також: На Львівщині відбудеться традиційний фестиваль «Зашків»

30 червня сцену Atlas Weekend 2017 підірвуть майстри ламаних ритмів, британські електронщики The Prodigy. Група з'явилася на андеграудній рейв-сцені на початку 1990-х років і з тих пір завойовує серця шанувальників у всьому світі.

Хедлайнером музичного дня 1 липня стане норвезький електронний дует Röyksopp.В Україні музиканти виступатимуть вперше. За роки виступів Röyksopp встигли підкорити не тільки Європу, але й стали популярними за океаном. На фестивалі Atlas Weekend норвезький дует зіграє свої головні треки, а також композиції з п'ятого альбому The Inevitable End.

Фестивальний день 2 липня також буде сповнений яскравих виступів, серед яких, зокрема, виступ гурту O.Torvald, який представляв Україну на Євробаченні 2017.

Детально ознайомитися з усіма учасниками фестивалю можна на сайті.

Одеський міжнародний кінофестиваль

Дата: 14-22 липня

Локація: Одеса

Вартість:  див. інформацію на сайті

З 14 по 22 липня Одеса традиційно, перетвориться в кінематографічну Мекку. На головному професійному майданчику країни українські та зарубіжні кіношники покажуть ексклюзивні прем'єри своїх фільмів, проведуть численні майстер-класи і створять атмосферу відчуття справжнього кіно. Учасники будуть боротися за перемогу в трьох номінаціях: Міжнародна, Національна та Конкурс європейського документального кіно.

Читайте також: Що дивитися цього літа. Кращі серіали червня

У складі журі 8-го ОМКФ буде ірландський актор Ейдан Тернер, який прославився роллю гнома Кілі в трилогії режисера Пітера Джексона «Хоббіт». На учасників чекають пітчинг, презентації, дискусії, освітні секції і, звичайно ж, вечірки. Але не варто думати, що це свято життя лише для кінематографістів. Якщо ви любите і цінуєте інтелектуальне кіно, то в рамках фестивалю є романтична можливість сходити в величезний кінотеатр під відкритим небом з видом на море прямо на Потьомкінських сходах. Щорічно цей кінотеатр збирає близько 15 000 глядачів.

Відвідати ОМКФ варто хоча б тому, що це один з найбільших глядацьких кінофестивалів в Східній Європі, ну і ще, щоб знати, які фільми потім радити друзям.

Файне місто

Дата: 20-23 липня

Локація: Тернопільський іподром

Вартість: 520-820 гривень, 200 гривень абонемент в наметове містечко

З 20 по 23 липня біля Тернополя (на території іподрому) пройде п'ятий ювілейний фестиваль «Файне місто» 2017, який з року в рік вражає все більше відвідувачів фестивалю своїми масштабами.

Читайте також: 10 освітніх подій червня у Львові, які варто відвідати

Guano Apes – легендарна німецька група з епатажною фронт вумен Сандрою Насіч та Poets of the Fall – фінські рокери, які заполонили мільйони сердець своїми романтичними хітами вже стали справжнім подарунком для фестивальників з усієї країни.

Загалом фестиваль з днем народження вітатимуть понад 100 артистів, які грають в різних напрямках і жанрах: Korpiklaani, Eskimo Callboy, Zardonic, Rage, Ляпіс'98, Betraying the Martyrs Annisokay, Брати Гадюкіни, Друга Ріка, Антитила, ТНМК, Bloom Twins, On-The-Go Один в Каное, Jinjer, Epolets, Detach і багато інших.

Бандерштат

Дата: 4-6 серпня

Локація: с. Рованці Луцького району Волинської області

Вартість: 450 гривень

Одинадцятий «Бандерштат» відбудеться 4-6 серпня у Луцьку на новій локації, яка знаходиться неподалік від звичного місця фестивалю. На головній сцені зіграють відомі гурти: Бумбокс, Тартак, Воплі Відоплясова, Антитіла, Крихітка, Без Обмежень, Жадан і Собаки, Тінь Сонця.

Денний концертний майданчик URBAN-stage збере представників альтернативної, важкої сцени України та близького зарубіжжя. Зокрема, уже оголошені гурти: Fontaliza, Hell:on, Серцевий Напад, All Faces Down (Австрія), Braincoats (Швеція), Septa Dead Like Juliet (Італія). Тиха сцена працюватиме дві ночі поспіль в акустичному звучанні. Учасники: Vivienne Mort, Один в каное, Пісні наших днів (ПНД), Panivalkova, Akute (Білорусь), Latexfauna, Tik Tu.

Детально ознайомитися з усіма учасниками фестивалю можна на сайті.

Zaxidfest

Дата: 18-20 серпня

Локація: село Родатичі, біля Львова

Вартість: 660-990 гривень

На 3 дні база відпочинку у селі Родатичі, що на Львівщини, перетвориться на справжній оазис для шанувальників гучного звуку на свіжому повітрі. І не важливо у якому стилі музика – кожен знайде свою: від брутального репу – до мелодичного інді-року.

Цього року Zaxidfest готує шалений лайн-ап. Для фанатів ню-метал музики нульових організатори везуть американський гурт «Breaking Benjamin». Також хедлайнерами фестивалю стане пост панк ревайвл гурт з Британії «Editors». Звичайно ж, будуть гриміти свою музику гурти, які вже стали невід’ємною частиною Zaxidfest – Noize MC, O.Torvald, Тартак і Pianoboy.

Детально ознайомитися з усіма учасниками фестивалю можна на сайті.

Z-Games

Дата: 21-28 серпня

Локація: організатори тримають в секреті

Вартість: 799-1100 гривень

Вперше фестиваль був проведений у 2010 році у Казантипі. У 2014 році у зв’язку з окупацією Криму, фестиваль не проводився. Із 2015 року проходить в Одеській області. У 2016 році фестиваль проходив у місті Затока, Одеська область з 4 по 7 серпня пройде спортивно-музичний фестиваль Z-Games.

Традиційно захід продовжує залучати широку аудиторію зі всієї України і Східної Європи завдяки своїй атмосфері справжнього серф-фестивалю – тут можна насолодитися екстремальними видами спорту, щоденними концертами і пляжними вечірками.

Квитки можна придбати тут.

Koktebel Jazz Festival

Дата: 24-27 серпня

Локація: Чорноморськ, Одеська область.

Вартість: 1090 гривень, 390 гривень наметове містечко

Фестиваль Koktebel Jazz Festival 2017 року відбудеться на чотирьох сценічних майданчиках на материковій Україні, а його учасниками, крім відомих музикантів, стануть молоді українські та зарубіжні виконавці.

Читайте також: ТОП-3: найкращі фестивалі класичної музики цього літа

Відкриється захід 24 серпня великим марафоном української музики.

Крім цього заплановано проведення великого європейського дня, де будуть представлені як нові виконавці, так і «зірки», імена яких поки що не розголошують. Підтвердили свою участь у фестивалі Asian Dub Foundation і Shantel.

Respublica FEST 

Дата: 1-3 вересня

Локація: Кам’янець-Подільський, Хмельницька область

Вартість: 430 гривень

Тут на вас також чекає 4 сцени на території просто надмальовничого міста та безліч улюблених виконавців. Цікавий факт, якщо ви не в курсі: Respublica – це не лише музичний фестиваль, а й освітні, соціальні, urban проекти, а також стріт-арт. Долучитися до всього цього можете й ви.

Ми рекомендуємо не пропустити виступи Jinjer, Жадан і Собаки, Septa, Beissoul&Einius, 1914, Ансамбль Христа Спасителя и Мать Сыра Земля, а також ветеранів українського техно 90х років – гурти СТЕП і АКВА ВІТА!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: