«Парк Хмельницький»: чи узаконять скандальне будівництво

5a50edcead6160aab1e4596486009eec

Ціла низка судових справ, кримінальні провадження, загибель кількох робітників і рішення про знесення десятиповерхівки – усе це про будинок, який зводять на вулиці Богдана Хмельницького, 230а.

Чи не найбільше розгублені ті, хто вже встиг придбати у незавершеній новобудові квартири, ставши інвестором будівництва і водночас залишаючись поза правовим полем у справі.

Що не так із новобудовою і як можна захистити свої права, про це розмова із адвокатом Адвокатської компанії «Прокопишин і партнери» Ярославом Гасяком.

– Яка є проблема з будинком на Богдана Хмельницького, 230а?

– Перша проблема стосується земельної ділянки. Лише 3 березня 2017 року забудовник (ТзОВ «МС Імперіал») звернулось до Львівської міської ради із заявою про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою для отримання земельної ділянки загальною площею 1,8850 га на вул. Б. Хмельницького, 230а (кадастровий номер 4610137200:08:007:0068) для будівництва та обслуговування будівель громадської забудови за рахунок земель житлової та громадської забудови.

23 березня 2017 року Львівська міська рада надала відповідний дозвіл та, після виготовлення спеціалізованою землевпорядною організацією технічної документації, затвердила її своєю ухвалою за № 1961 від 27 квітня 2017 року. Цією ж ухвалою Львівська міська рада ухвалила укласти у тримісячний термін з ТзОВ «МС Імперіал» договір оренди землі та зареєструвати його у встановленому порядку.

Відповідно до чинного законодавства, підготовчі та будівельні роботи можуть виконуватись забудовником після отримання документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Натомість ТзОВ «МС Імперіал» самовільно збудувало цих десять поверхів без відповідних документів щодо земельної ділянки. Отже, найперша проблема – це земельна ділянка.

До речі, відомості з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, станом на 10 червня 2017 року, підтверджують, що право користування цією земельною ділянкою у ТзОВ «МС Імперіал» ще не зареєстроване.

Друга велика проблема стосується дозвільних документів, які регулюють саме будівництво житлового комплексу. Йдеться про відсутність у ТзОВ «МС Імперіал» містобудівних умов і обмежень на забудову, дозволу на виконання будівельних робіт, а також здійснення будівельних робіт без затвердження у встановленому порядку проектної документації та без проведення її експертизи. Це неодноразово констатувалось судовими рішеннями в ході розгляду судових справ та кримінальних проваджень.

Окрім цього, дані Єдиного державного реєстру судових рішень вказують, що є низка кримінальних проваджень щодо цього будівництва (зокрема: № 42016140040000209, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1,3 ст. 197-1 КК України «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво», ч. 4 ст. 190 КК України «Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою»). 1 лютого 2017 року об'єкт будівництва (12 секцій) на підставі постанови були визнані речовим доказом у цьому кримінальному провадженні. А ухвалою Галицького районного суду Львова від 20 лютого 2017 року взагалі було накладено арешт та заборону групі компаній МС розпоряджатися будь-яким чином та використовувати об'єкт незавершеного будівництва по вул. Богдана Хмельницького, 230а, зокрема проводити будь-які будівельні та інші роботи, пов'язані з реконструкцією чи будівництвом вищезазначеного об'єкту.

Тому проблем, пов'язаних із цим будівництвом, справді багато.

– Господарський суд ухвалив рішення про знесення багатоповерхівки. Серед іншого у ході судового засідання зазначалося, що це рішення приймається за умови, що не зачепить інтереси третьої сторони. Як відомо, частина майбутніх квартир у багатоповерхівці вже продана. Однак забудовник промовчав про «інтереси третьої сторони». Чим це зумовлено?

– Як на мене, саме забудовник — відповідач по справі про знесення будівлі (ТзОВ «МС Імперіал»), мав би відстоювати інтереси інвесторів будівництва. Адже рішення по цій справі безпосередньо зачіпає права та інтереси всіх інвесторів, з якими були укладені договори. Однак домовленості між забудовником та інвесторами щодо купівлі квартир були оформлені у простій письмовій формі попереднім договором купівлі-продажу. З юридичної точки зору, такі попередні угоди у простій письмовій формі є нікчемними та не створюють юридичних наслідків. Таким чином, в ході судового розгляду забудовнику потрібно було публічно представити такі попередні договори з інвесторами. А це, зрозуміло, викликало б ще низку запитань і з боку правоохоронних органів, і з боку суду.

– Як сьогодні можна вирішити проблему із незаконним будівництвом?

– Перший позитивний крок – це вирішення проблеми із земельною ділянкою. Оскільки депутатський корпус надав ТзОВ «МС Імперіал» право користування земельною ділянкою, тому в забудовника вже є підстави отримувати дозвільні документи на будівництво і в кінцевому результаті приймати в експлуатацію закінчений будівництвом об'єкт. Відтак, в кінцевому результаті інвестори зможуть отримати право власності на свої омріяні квартири. Хоч підводних течій і інших факторів, які можуть вплинути на цю ситуацію, є дуже багато.

– Чи мала право міська рада надати забудовнику право на користування землею в той час, коли на будівництво накладений арешт?

– Насправді, арешт був накладений судом саме на об'єкт будівництва, іншими словами — на сукупність будівельних матеріалів. Земельна ділянка, яка знаходиться на вул. Б.Хмельницького, 230а, перебуває у комунальній власності після розірвання договору оренди землі з ПП «Бірюза» і розпоряджатись нею від імені територіальної громади вправі Львівська міська рада.

– Якщо чисто гіпотетично припустити, що забудовнику не вдасться повернути будівництво у правове поле. На що можуть розраховувати інвестори?

– З огляду на правовий механізм залучення інвесторів до цього будівництва шляхом укладення у простій письмовій формі попереднього договору купівлі-продажу, ситуація для інвесторів не найкраща. Люди сплатили кошти шляхом банківського переказу на рахунок юридичної особи і очікують свого права власності на квартири. Але оскільки цей попередній договір купівлі-продажу з юридичної точки зору є нікчемним, інвестори не вправі вимагати визнання за ними права власності на квартири, щодо яких немає жодного відношення й сам забудовник (враховуючи проблеми із земельною ділянкою і дозвільними документами, про які вказувалось вище). Тому, якщо ситуація буде геть критичною, для інвесторів єдиним виходом може бути вимога про повернення грошових коштів як безпідставно отриманих забудовником. Однак може виникнути і інша проблема. Оскільки забудовником виступає юридична особа, цілком ймовірно, що на балансі підприємства не буде жодного майна, а на банківських рахунках будуть відсутні грошові кошти. Відтак стягнути з юридичної особи грошові кошти інвесторам буде також нереально.

Читайте також: ДАБІ проти виконкому ЛМР: як економіст, математик та технік Львів забудували

– Чи були випадки, коли суд ухвалював рішення про знесення будинку і це рішення виконувалося?

– Судові рішення направду були, щоправда, в них дещо по-іншому сформульована резолютивна частина — звільнити земельну ділянку, привести її у відповідність до попереднього стану тощо. Але подібні рішення, зазвичай, стосуються малої забудови, індивідуального будівництва. Чи, наприклад, у багатоквартирному будинку один із власників квартири на першому поверсі добудовує собі балкон, чим збільшує площу своєї квартири, самовільно захоплюючи земельну ділянку. Таку прибудову суд може зобов’язати демонтувати. Але що стосується цілої новозбудованої десятиповерхівки на декілька секцій, то подібних рішень ще не було. Зазвичай органи державного архітектурно-будівельного контролю приймають приписи, якими зобов'язують забудовників зупинити здійснення будівельних робіт та зобов'язують знести об'єкт будівництва. Але до реального виконання цих приписів справа не доходить. Випадок з ЖК «Хмельницький парк» міг стати прецедентом. Наразі є рішення суду про звільнення земельної ділянки по вул. Б.Хмельницького, 230а шляхом знесення багатоквартирного будинку. Дивно, але касаційну скаргу на рішення суду апеляційної інстанції забудовник не подавав. Чи зверталась за цей період Львівська міська рада до органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення і знесення об'єкта будівництва — невідомо. Хоча навіть якби зверталась, державні виконавці були б безсилі, адже вони не будуть розбирати будинок по цеглині. Тобто якби навіть міська рада наполягала на виконанні рішення зі знесення будівлі, то стикнулася б з низкою проблем і не відомо, як таке рішення виконувалось. Однак, оскільки Львівська міська рада виділила ТзОВ «МС Імперіал» вказану вище земельну ділянку в користування, про знесення житлового комплексу, думаю, що можна забути.

Читайте також: «Афера десятиліття»: На «ювілей» крадіжок комунального майна в ЛМР вирішили вивчити методи «роботи» шахраїв

– Якщо юридично вдасться врегулювати питання. Коли інвестори стануть реальними власниками квартир, в які вони вже вклали кошти?

– Забудовник обіцяє червень-липень, щонайпізніше – до вересня 2017 року. Втім, я впевнений, за наявності низки невирішених судових спорів і кримінальних проваджень, за необхідності отримати низку дозвільних документів, в кращому випадку це станеться до кінця 2017 року.

– Чи можуть інвестори розраховувати на компенсацію за моральні збитки?

– Впевнений, що ні. З стягненням моральної шкоди в Україні склалася не найкраща судова практика. Оскільки для того, щоб довести розмір моральної шкоди, треба довести низку факторів. Найскладніше – це винна поведінка відповідача, конкретний розмір компенсації цієї моральної шкоди і причинно-наслідковий зв’язок між винними діями та конкретним розміром збитку. Моральна шкода – це душевні страждання, приниження честі, гідності та ділової репутації, а це дуже оціночні категорії. Крім того, з огляду на не зовсім досконалий механізм інвестування коштів в будівництво, який свого часу було запропоновано ТзОВ «МС Імперіал», про стягнення моральної шкоди мова йти не може.

– Незважаючи на низку судових справ, як господарських, так і кримінальних, будівництво триває. Хто б мав це контролювати?

– Перш за все, як тільки будинок почав зводитись, мала б відреагувати Шевченківська районна адміністрація, адже саме на її території почалось будівництво. Мав швидше реагувати і департамент ДАБІ у Львівській області. Ну і звичайно правоохоронні органи.

Читайте також: Інститут-безхатченко, або «Комунальна» афера ЛМР

Якщо говорити про теперішнє будівництво, незважаючи на усі судові спори, то варто зазначити, що існують кримінальні провадження, які розслідують слідчі Головного управління Національної поліції у Львівській області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Львівської області. В ході розслідування цих проваджень було накладено арешт на об'єкт будівництва із забороною проводити будь-які будівельні дії. Контроль за виконанням цього арешту було покладено до прокуратуру Львівської області. Проте наразі будівництво триває.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: