Скільки і кому мають платити власники кафе за використання «фонової» музики

http://photo.unian.net
Фото ілюстративне

В Україні сума винагороди автору композиції розраховується з огляду на одне посадкове місце у закладі громадського харчування.

Про це під час брифінгу, 15 червня, повідомив голова координаційної ради ГО «Центр громадських ініціатив» Андрій Волинець, передає ІА Дивись.info.

Українське агентство з авторських та суміжних прав визначає, що винагорода, яку має сплачувати власник бару, кафе чи готелю, виконавцю або автору музики, яку він використовує у своєму закладі, розраховується залежно від кількості посадкових місць. Одне місце — 26 гривень.

«Мова йде про місячну виплату. Наприклад, є у суб’єкта господарювання 10 посадкових місць. Відтак, він має сплатити 260 гривень за музичні композиції», — каже Андрій Волинець. — Коли він сплачує ці кошти, йому видається дозвіл на публічне відтворення об’єктів авторського права, зокрема, аудіальні або аудіовізуальні твори».

Читайте також: Стало відомо, як кафе і готелі перевірятимуть на дотримання авторських прав

Утім, за словами експерта, не всі кошти йдуть саме виконавцям. Так, 20% забирають податки, ще 20% — державна організація за свої послуги. А 60% йдуть до авторів. Інспектори вираховують суму кожному, виходячи з ротацій на радіо, де видно, які пісні лунають частіше. Або ж вони можуть вирахувати, скільки разів той чи інший твір лунав у закладі.

«Умовно кажучи, Брітні Спірс отримує 37 копійок, «Океан Ельзи» — 25 копійок і так далі. Такими копійками в Україні збирається більше 60 млн гривень винагороди», — зауважує Андрій Волинець.

Нагадаємо, 15-16 червня у Львові триватиме просвітницький проект «Чесна музика», у рамках якого активісти перевірять, чи дотримуються власники кафе, барів та готелів авторських прав інтелектуальної власності. Незаконне використання музичних композицій карається штрафом. Про те, як отримати ліцензію, читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: