Мур за церквою святого Миколая в аварійному стані: негайно потрібні гроші на ремонт

11325_800x600_Tserkov-svyatogo-Nikolaya_Cerkovy-Sv

Цегляний мур на вул. Пильникарській (за церквою св. Миколая, вул. Б. Хмельницького, 28) знаходиться в аварійному стані.

Відтак зараз готують звернення до комісії ТЕБ і НС для виділення коштів із резервного фонду для проведення протиаварійних робіт.

Про це повідомили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

«Зараз тривають масштабні реставраційні роботи церкви св. Миколая. На вул. Пильникарській, за церквою, є цегляний мур. Його довжина приблизно 40 м і товщина приблизно 40 см. Через значні перепади висот між муром і будинковолодіннями, мур потріскав, у деяких місцях обвалився. Є багато небезпечних тріщин.

Оскільки зараз тривають реставраційні роботи церкви св. Миколая, на подвір’ї церкви проводяться археологічні розкопки. Розкопки проводяться близько муру, тому є побоювання, щоб він не завалився», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Відповідно міський голова Львова дав доручення департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР підготувати звернення до комісії ТЕБ і НС для виділення коштів для проведення протиаварійних робіт для збереження муру. Відповідний пакет документів готує Галицька районна адміністрація.

Довідка

Церква св. Миколая є однією з найдавніших церков міста. Точна дата будівництва храму невідома, однак, за деякими джерелами, у 1300 році храм уже був збудований.

Церква збудована у традиціях давньоукраїнської архітектури. Грубі стіни збудовані із блоків тесаного каменю. На жаль, на сьогодні верхні частини втрачені і не дають повної уяви про первісний вигляд храму. Церква ґрунтовно перебудовувалась у XVII – на поч. XIX ст., постраждала під час пожежі 1783 р. У 1924-1935 роках під час реставрації було розкрито первісну білокам’яну кладку нижньої частини стін.

У 2016 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на реставрацію церкви. Вартість ПКД - 128,01 тис. грн.

Відповідно, цього року розпочали ремонтні роботи з реставрації храму. Роботи проводить підрядна організація КП «Центр Комплекс».

Найбільша проблема споруди сьогодні – замокання стін. Тому, під час ремонтних робіт передбачено ремонт дахових конструкцій із заміною покриття на мідь, гідроізоляція фундаментів і перепланування подвір’я.

Основне завдання – відвести воду від стін, завести її в дощову каналізацію, а зі сторони гори зробити дренаж.

На реставраційні роботи церкви св. Миколая цього року виділили з міського бюджету майже 3,5 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: