Садовий і «Самопоміч» шантажують центральну владу зривом сесії, – Фесенко

19260378_1349514181769959_7119168009343462341_n
Фото Yan Dobronosov

Мер Львова Андрій Садовий і його політична сила «Самопоміч» пішли ва-банк, здіймаючи чергову медіахвилю в українському суспільстві. У такий спосіб вони планують шантажувати центральну владу, щоб вирішити власні, локальні, проблеми.

Таку думку ІА Дивись.info висловив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».  

Володимир Фесенко – політолог.

– Голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк оголосив голодування через «свавілля центральної влади», мер Садовий зробив кілька гучних заяв, вимагаючи запровадження НС у місті. Чим зумовлена така медіаактивність?

– Те, що «Самопоміч» пішла у ва-банк – це цілком очевидно. І такі, вибачте за термін, істеричні заяви Садового свідчать про кризову ситуацію. І голодування – це теж дуже серйозний крок. Але, на мій погляд, і Садовий, і його команда не використали політичних можливостей розв’язання цієї проблеми.

– Що мається на увазі?

– Проблеми зі сміттям є у багатьох містах України, зокрема вони є і в Києві. Можливо, просто про це не всі знають. Є у всіх великих містах, де багато сміття. Але проблему розв’язують не тільки через введення надзвичайного стану, або через якісь, скажімо так, кроки центральної влади. Ці питання узгоджує мер. Безумовно, є сміттєзвалища, які можна використовувати у випадку кризової ситуації. Йдеться і про створення нових сміттєзвалищ або використання резервних. Мер домовляється із губернатором і з керівниками районних держадміністрацій. У Львова домовленості були. Наскільки я зрозумів з відповіді керівника уряду Володимира Гройсмана, були виділені ділянки Львівській міській раді для цього. А ось далі виникає запитання, чому вони не використовуються, і Львів відмовляється просуватися у реалізації цього проекту.

Так виглядає, що Садовий хоче, щоб за нього це зробили представники центральної влади. Вибачте, це ситуація споживацько-егоїстична.

Садовий хоче бути білим та пухнастим, щоб його проблеми вирішували представники центральної влади, але при цьому він їх звинувачує. Думаю, що це принципово неправильна позиція. На якісь поступки, компроміси, взаємні зобов’язання йдуться мери всіх великих міст. Вони не звертаються до Гройсмана, а вирішують проблему самі.

Садовий пішов іншим шляхом. Він вирішив влаштувати ось таку величезну інформаційну політичну кампанію, фактично, вимагаючи ультимативно, щоб за нього вирішили його проблему. Безумовно, центральна влада повинна допомогти, з’ясувати, у чому там проблема. Але Львів, міська влада повинні нести відповідальність за розв’язання своїх проблем.

Такий закон місцевого самоврядування.

Треба домовлятися, треба інколи схилити свою гордість та пихатість і домовитися. Зокрема взяти на себе взаємні зобов’язання у стосунках з губернатором, керівниками місцевих адміністрацій, з яким  треба домовитися. Чомусь Садовий це не хоче робити. Хоча це роблять всі інші мери. Тому я вважаю, що це справді демарш, зроблено це спеціально перед сесією, щоб таким чином, шляхом ультиматумів, змусити центральну владу, скажімо так, профінансувати вирішення проблеми, яку має вирішити сама львівська влада. Найімовірніше, зрештою буде знайдено черговий компроміс. Але Садовий має розуміти, що, взявши на себе зобов’язання керувати містом, він має сам вирішувати місцеві проблеми.

– Чому такий сплеск активності відбувається під завісу політичного сезону?

– З точки зору логіки, під кінець політичного сезону навряд чи можна буде реалізувати ефективну політичну стратегію. Ставка робиться на інше – залишається два дуже важливих пленарних тижні, на яких планується ухвалення пенсійної реформи, можливо, завершення медичної реформи, оскільки частину законопроектів нардепи вже ухвалили, потрібно буде вирішити низку важливих кадрових питань. Думаю, що «Самопоміч», вирішуючи свою локальну проблему, проблему Садового, вони хочуть скористатися моментом (не знаю, чи вони зможуть це зробити самотужки, тому, можливо, будуть об’єднуватися з кимось, наприклад, Батьківщиною) – таким чином вони можуть шантажувати зривом роботи останніх пленарних тижнів сесії, де мають бути ухвалені дуже важливі рішення. Ось на що вони роблять ставку. Тобто тут справа не у закінченні політичному сезону, а в тому, що вони фактично висунули ультиматум і шантажують керівництво країни, і відомо, що будуть шантажувати саме зривом пленарних засідань.

Нагадаємо, сьогодні лідер фракції «Самопомочі» оголосив голодування. Водночас Садовий знову вимагає запровадити у Львові надзвичайний стан.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: