Ва-банк Садового: у передчутті сміттєвого колапсу?

3620

Львів знову звернувся до центральної влади щодо оголошення у Львові надзвичайної екологічної ситуації.

Львів знову звернувся до центральної влади щодо оголошення у Львові надзвичайної екологічної ситуації, пише ІА Дивись.info

Відповідне рішення сьогодні зранку прийняла  міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Загалом засідання дещо нагадувало дитячу виставу, де кожен у визначеному ведучим порядку мав сказати свої «слова». Як повідомила голова ТЕБ і НС Ірина Маруняк, ситуація з вивезенням ТПВ зі Львова критична і продовжує погіршуватися.

«403 майданчики переповнені, найгірша ситуація у кількох районах: Сихівському - 193 майданчики, Шевченківський – 99, Франківський – 67, Залізничний – 38. Біля майданчиків лежить 8,5 тисяч тон сміття. Щоб їх  вивезти треба 850 машин. Компанія «АВЕ» практично не вивозить сміття. Районні адміністрації проводять свої комісії з надзвичайних  ситуацій, щоб розподілити майданчики на інших перевізників», – розповіла Ірина Маруняк.

За словами заступника міського голови Сергія Бабака, продовжується затримання і повернення автомобілів зі сміттям до Львова. «Вчора під Києвом було на наш погляд безпідставно затримано дві машини – це загалом 40 тон сміття, які після затримки у півдоби повертаються під конвоєм до Львова, хоча у водіїв були всі документи», - заявив заступник мера.

«Виходить так, що у нас кожного дня збільшується накопичення на 200 тон, бо перевізники не мають куди вивозити відходи», - прокоментував ситуацію  міський голова Андрій Садовий.

За словами начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимира  Зуба, рівень загрози спалаху кишкових інфекцій у Львові є критично високий. «Враховуючи стабільно високу температуру повітря та масово не вивезені побутові відходи, я повинен заявити, що у місті надзвичайно високий ризик спалаху кишкових інфекцій. Такого високого ризику як сьогодні ще ніколи не було. Якщо не забезпечити регулярне вивезення сміття зі Львова, то нас чекають дуже неприємні наслідки для здоров’я львів’ян», – заявив головний медик Львова.

Директор гуманітарного департаменту Галина Слічна запропонувала надати ситуації міжнародного розголосу. «Якщо немає реакції з боку держави, нам треба звертатися до міжнародної спільноти – міжнародних екологічних організацій, посольств іноземних держав, окрім того, можливо просити і готувати звернення до депутатів Верховної ради, які будуть впливати на роботу уряду, тому що ситуація насправді критична. Діти сьогодні на канікулах, на вулиці, майданчики перевантажені. Уряд має задуматися над цим», - заявила вона.

Начальник юридичного департаменту Гелена Пайонкевич запитала у представника Держпродспоживслужби, чи було   проведено нове дослідження майданчиків та повітря. «Хочу нагадати, що 19  травня проводилося дослідження і були виявлено перевищення гранично допустимих норм аміаку та сірководню, але сьогодні вже 19 червня», - зауважив Володимир Зуб. Втім, як повідомили міським чиновникам, нових досліджень наразі не проводили.

Своєю чергою, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктор Іваніцький поскаржився на поліцію. «Доводжу до вашого відома, що в п’ятницю всі матеріали і протоколи комісії ТЕБ і НС по сміттю були вилучені поліцією. Наскільки мені відомо членам комісії теж «допомагають» працювати – були виклики на допити у поліцію», - розповів начальник управління.

Директор департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич розповіла про перебіг ранкової селекторної наради у голови ЛОДА, на якій вона була присутня. «Там піднімали питання сміття, питали в якого района які проблеми. Заступнику голови ОДА доручили залагодити питання щодо Городоцького, Жовківського і ще кількох районів. Було запитання по Львову. Я озвучила усі цифри по накопиченому сміттю, скільки треба, щоб його вивести, розповіла, що у нас буде засідання комісії»  - розповіла Ірина Кулинич. Відповідь була  - «Засідайте, засідайте», – повідомила Ірина Кулинич.

«Враховучи те, що ми в офіційному порядку встановленому законом звернулися до органів державної влади, пропоную повторно звернутися про те, ситуація змінилася в гіршу сторону з доданням необхідних матеріалів і якщо найближчим часом не буде ніякої реакції я пропоную звертатися до правоохоронних органів про бездіяльність відповідних посадових осіб, бо іншого виходу немає», - запропонувала Гелена Пайонкевич.

«Це нетипова ситуація. Я працюю міським головою 11 років. За цей час було багато нетипових ситуацій: буревії, повені, пожежі. І реакція була моментальна, не те що години, і хвилини. Мене дивує сьогоднішня ситуація, коли минулого тижня комісія звертається до ЛОДА, уряду, РНБО, інформуємо Президента голову ВР про надзвичайну ситуацію, ми не маємо права її вводити, тільки держава , і ми отримуємо нуль реакції. Таке враження що місто Львів не існує.  Йдуть якісь звинувачення, хамські висловлювання, але офіційної реакції яка мала б бути немає. Натомість правоохоронні органи далі  вилучають документацію, викликають на допити членів комісії з НС. Це що залякування? Щоб ми з вами не збиралися, не інформувати громадськість? Такого ще в історії незалежної України  не було. Коли фізично немає куди вивозити відходи, коли блокують наші машини – реакції ноль. Ми будемо діяти згідно чинного законодавства України», –  заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Він доручив до обіду підготувати всі необхідні звернення. «Персонально звернутися до всіх депутатів ВР. Уряд підзвітний ВР, щоб вони схаменулися, вони  повинні виконувати закони України, а не займатися політичними …навіть не знаю як це назвати», - обурився мер.

Він також заявив, що треба в першу чергу вивозити органічні відходи, «щоб мінімізувати біду, яка насувається на Львів». Як це виглядатиме на практиці, враховуючи, що сортування сміття у Львові не відбувається – наразі незрозуміло. Комісія також доручила управлінню Держспоживслужби провести повторний аналіз майданчиків та заміри повітря.

Ранкові події у мерії отримали свій відголос у Києві, де голова Голова фракції «Самопоміч» у Верховній Раді Олег Березюк під час засідання погоджувальної ради оголосив про початок голодування через сміттєву кризу. «Протестуючи проти знущання над людьми, приниження, брехні, протестуючи проти знущання над містом, яке є символом свободи, підтримуючи львів'ян, які є завжди терпеливі, толерантні до влади, бо вірять в державу і хочуть її бачити, а ця держава в особі центральної влади над ними знущається цинічно, і вимагаючи припинення цього знущання і припинення брехні в державі, я як людина, лікар і народний депутат України, прийняв екстраординарне для себе рішення... Я оголошую голодування», - пояснив свій крок Березюк.

На всі ці події відреагував прем’єр -міністр України Володимир Гройсман, який під час селекторної наради з регіонами заявив, що Кабмін готовий розглянути рішення про виділення з резервного фонду Державного бюджету 50 млн грн.  для проведення робіт з облаштування міського сміттєвого полігону. Кабмін також звернувся до інших регіонів країни з проханням допомогти Львову. «Я хочу зараз попросити всю країну: якщо до вас раптом звернеться міський голова Львова Андрій Садовий за допомогою, дуже прошу,  якщо можете – допоможіть», - заявив голова уряду. При цьому він не забув нагадати, що відповідальності за вивіз ТПВ з міської влади ніхто не знімає.

На це своєю чергою відреагував Андрій Садовий. «Чи є межа цинізму пана Прем’єр-міністра? Volodymyr Groysman просить всіх допомогти Львову в ліквідації екологічної кризи, якщо я «раптом» звернусь.

Я нагадую пану Президенту та пану Прем’єр-міністру, що у них у шухлядах лежать вже П’ЯТЬ (!) звернень міської комісії з надзвичайних ситуацій з проханням про допомогу місту (або як мінімум припинити блокаду), які відверто ігноруються.

Офіційних звернень до органів місцевого самоврядування України, до обласних державних адміністрацій і подальших відмов (найчастіше за ініціативою місцевих фракцій БПП) - сотні. Зокрема і від вірного соратника Володимира Гройсмана мера Вінниці Моргунова. Дехто відверто в очі каже, що є пряма заборона «зверху» навіть на найменший об’єм допомогти. В цьому - вся «сила» і «де централізованість» місцевого самоврядування України.

Про 14 запропонованих ділянок під полігон в межах області я навіть не знаю як коментувати. Припускаю, що пана Прем’єр-міністра підставляють з інформацією місцеві державні чиновники. Бо це - відверта неправда! Це якщо пропозицією не вважати листи типу: «там біля села такого-то є якесь поле, ніби нічийне. Може ви там собі звалище зробите?». Жодного іншого результату, крім збурення сільських громад, це дати не може.

Реальним кроком державної влади в цій ситуації для недопущення екологічного лиха може бути:
1.) розблокування діючих полігонів
2.) надання ділянки для нового резервного полігону для Львова та 4-х районів області, який відповідатиме ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів» - написав Андрій Садовий на своїй сторінці у Фейсбук.

Відтак полеміка знову перейшла у формат соцмереж в якій останнє слово, принаймні ненадовго залишилося б за Садовим, але підлого удару у спину йому завдали депутати Миколаївської міської ради… від Самопомочі». Рада не підтримала проект рішення щодо співпраці зі Львовом у сфері поводження з ТПВ. «За рішення про відмову приймати сміття зі Львова миколаївська міська рада проголосувала ще 12 травня. Однак сьогодні я виносив на розгляд міської ради ще один проект рішення, який би вніс зміни у попереднє рішення та надав би дозвіл працювати далі з містом Львовом. Тому що нам самотужки вибратися з цього сміттєвого питання дуже важко. Це питання було поставлено на голосування, і дуже прикро, що жодного голосу від «Самопомочі» не було отримано» – розповів Дивись. Info міський голова Миколаєва Андрій Щебель.

Далі буде…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: