Стратегічний прорив чи дипломатична рутина: чого очікувати від зустрічі Трампа з Порошенком

58372bce70d23-fotorcreated_1200
Петро Порошенко і Дональд Трамп. Джерело: Politeka

Попри усю важливість очікуваної зустрічі президентів Петра Порошенка та Дональда Трампа, ймовірність швидких і суттєвих змін у стосунках двох є незначною. Так вважають опитані Дивись.info політологи.

Експерти кажуть: Трамп в такий спосіб хоче послати певний сигнал Путіну, а яку політику вести щодо України лише визначається.

«Сам факт цієї зустрічі не варто переоцінювати. Вона носить радше технічний, робочий характер, навіть, можна сказати, ритуальний — два президенти зустрічаються в рамках протоколу, — каже Олексій Полтораков. — Індикатором цього є сам формат короткої зустрічі, який не передбачає ні довгих перемовин, ні прес-конференції за її підсумками. Ключових моментів, з якими поїхав до США Порошенко, слід чекати на рівні міністерств (починаючи від міністерств оборони і закінчуючи міністерствами енергетики), які стоять на повістці президента і самі по собі є хорошим знаком».

На думку політолога той факт, що зустріч відбувається перед зустріччю з Путіним — це очевидний сигнал як підтримки України, так і меседж Росії, що відносини з нею є дуже складними, зокрема і через Україну.

«Крім цього вчергове показати, що Порошенко у світі західної демократії є прийнятним і що, попри досить стиснутий протокол зустрічі, з ним можна організувати без різних інтриг, як це було при зустрічі Тілерсона з Путіним чи Трампа з Лавровим, показати, що відносини з Україною носять нормальний, робочий характер», — вважає Олексій Полтораков.

Водночас він нагадує, що позиція Трампа і його адміністрації щодо України ще не визначена.

Читайте також: Садовий і «Самопоміч» шантажують центральну владу зривом сесії, – Фесенко

«Ще не припинилася інерція певного негативного сприйняття того, що українська політична еліта у більшості підтримувала Клінтон і грала проти Трампа, згадаймо хоча б компрометацію Манафорта. На даному етапі в України немає серйозного плану чи  проекту, щоб запропонувати адміністрації Трампа і заручитися його підтримкою, поки що можна говорити про тактику маленьких кроків. Про перехід на принципово новий рівень стратегічної співпраці в серйозному форматі мови думаю не буде», — підсумовує Олексій Полтораков.

Такої ж думки його колега Олександр Палій.

«Можна чекати чого завгодно, все-таки це зустріч на найвищому рівні і там вирішуються питання значно швидше, ніж на рівні міністрів чи заступників. Ми бачимо, як була організована ця зустріч — якби не було порядку денного якогось цікавого, то навряд чи вона була б так швидко організована. Але якщо дивитися реалістично, то, швидше за все, швидких рішень не буде», — вважає політолог.

На його думку, ключовим рішенням може бути визначення щодо формату допомоги США Україні, наскільки глибоко вони будуть інтегровані у нашу ситуацію.

«Зараз дуже багато буде прийматись рішень, як саме США допомагатимуть Україні. Тобто навколо цього може йде йти серйозна дискусія», — каже Олександр Палій.

На його думку, зустріччю Порошенко перед Путіним Трамп також хоче продемонструвати, наскільки складними є стосунки між США і РФ.

Читайте також: Білий дім підтвердив зустріч Порошенка і Трампа

«Є напруження, зокрема через Сирію, коли кожна сторона заявляє, що буде захищати своїх пілотів, тобто ніякого покращення стосунків не відбулося і Трамп зацікавлений у тому щоб продемонструвати сильну позицію американську, яка в питаннях України не зважає на Росію», — каже політолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: