Ірина Геращенко повідомила подробиці зустрічі Порошенка і Трампа

457gn_re_650x410

Зустріч президентів Петра Порошенка і Дональда Трампа тривала півгодини. Питання обміну Криму на Донбас не піднімалося. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

«У мережі продовжують активно обговорювати деталі візиту президента Порошенка до США. Причому діляться «деталями» ті, хто й близько там не був і зовсім не володіє інформацією. Спробую систематизувати певні «меми» і запитання.

Скільки тривала зустріч Президентів П. Порошенка і Д. Трампа?

30 хвилин. Повноцінна розмова, аби донести ключові меседжі, сформувати особисту уяву про співрозмовника, зав'язати особистий контакт, що так важливо в міжнародній політиці. До відома адептам «зради»: чимало важливих міжнародних зустрічей президента Трампа тривали саме півгодини, а то і менше, кажуть, короткі зустрічі – це його стиль.

Чи піднімав на зустрічах президент Порошенко питання гарантій Україні в контексті Будапештського меморандуму?

Так. На зустрічах з віце-президентом Пенсом, Держсекретарем Тілерсоном , міністром оборони, легендарним генералом Меттісом, (а саме ці люди сьогодні займаються українським питанням в новій адміністрації), також на зустрічі зі спікером Конгресу Райаном , П. Порошенко нагадав американським партнерам, що Україна свого часу відмовилася від четвертого у світі ядерного арсеналу і очікує від міжнародних партнерів дотримання гарантій територіальної цілісності України і безпеки.

Чи обговорювалися на зустрічах можливі розширення чи зміна «нормандського формату» і «мінського процесу»?

Ні. Під Мінськими угодами стоїть підпис Путіна, він має їх виконувати – і це ключове. Натомість, на всіх зустрічах обговорювалася подальша координація зусиль у рамках мінського процесу, нормандського формату і більш активне залучення США до процесу встановлення миру на Донбасі. Особливо акцентувалося на питанні звільнення заручників.

Чи звучали якісь натяки і «плани» обміну Криму на Донбас?

Ні! На всіх зустрічах звучала позиція американської сторони, що санкції проти РФ мають тривати до повного відновлення територіальної цілісності України, включаючи повернення Криму і Донбасу. Примітно, що саме в день візиту президента до США було розширено американські санкції проти РФ.

Чому візит не анонсувався заздалегідь?

Всі, хто були залучені до підготовки візиту, заздалегідь знали і працювали, щоб все пройшло добре. Подібні візити – і це очевидно – не готуються за день чи за тиждень. Але є певна внутрішня кухня, і в Україні, і в США є свої внутрішні історії і треки, пов'язані зі взаєминами зі ЗМІ, з РФ, яка точно була не в захваті від українсько-американської зустрічі. Тому питання не в анонсах. Завданням команди було готувати повноцінну зустріч і інформувати про деталі за фактом.

Чи обговорювався на зустрічах законопроект про реінтеграцію Донбасу?

Ні. Ані цей, ані інші законопроекти не обговорювалися. Але тема врегулювання інспірованого РФ конфлікту на Донбасі була однією з ключових. І в цьому контексті обговорювалося широке коло питань врегулювання конфлікту і повернення миру на Донбас.

Чи піднімалося на зустрічах питання боротьби з корупцією?

Так, в контексті продовження реформ, при цьому американська сторона на всіх зустрічах відзначала, що Україна досягла значного прогресу в зміні країни, в т. ч. в питаннях боротьби з корупцією.

Чи є Україна пріоритетом для США?

Україна займає важливе місце в міжнародному порядку денному нової адміністрації, але так само правда, що є кілька пріоритетних для адміністрації тем, які мають першочергову увагу: це взаємини з РФ, сірійська криза, інші. Щоб бути цікавими, нам треба серйозно працювати з нашим стратегічним партнером, активізувати діалог з ключовими персонами адміністрації, Конгресом і Сенатом . Це очевидно, тому на всіх зустрічах звучали конкретні пропозиції, які мають вилитися в підписання угод.

Чому за підсумками зустрічі не було спільних заяв чи документів?

Є спільність позицій – це головне. Щодо конкретних угод, то зараз йде робота над їх підготовкою і формалізацією, зокрема в безпековій сфері.

Чи так принципово було зустрітися з Трампом перед їх можливою зустріччю з Путіним?

Принципово було, щоб зустріч була підготовленою , результативною, повноцінною, конструктивною. Добре, що вона відбулася саме зараз, напередодні G20.

Також особливо хочу відзначити зустрічі з ключовими гравцями команди Трампа, які ведуть міжнародку, в т. ч. міжнародний напрямок: з віце-президентом Пенсом, Держсекретарем Тілерсоном і , особливо теплу, з міністром оборони Меттісом. До речі, зустріч в Пентагоні розпочалася з гімну України і США, а Метісс подарував Порошенку спільне фото з надписом «Від патріота – патріоту». А в ситуативній кімнаті, де проходила зустріч, серед кількох електронних годинників , є годинник з київським часом – досить символічна деталь.

Ще одне моє особисте спостереження і емоційне сприйняття від візиту: ключові посади в новій адміністрації займають люди з досвідом, за плечима яких є серйозні особисті досягнення. Очевидно, у своєму виборі команди президент Трамп робив ставку на людей, за якими є історія власного успіху, на прагматиків. Жодного «нового обличчя» і «юного дарування» чи вчорашнього активіста. (Я не даю характеристики, добре це чи погано, це покаже тільки час, рейтинги і наступні вибори, але я просто констатую цей факт. Наприклад, в адміністрації президента Макрона багато нових облич і молодих політиків, в новій американській адміністрації інший підхід формування команди – такі факти). Міністру торгівлі Россу – за 80, харизматичний генерал Меттіс і Держсекретар Тілерсон теж далеко не вчора вийшли з університету.

Які конкретні результати візиту?

Це був робочий візит, під час якого скоординовано позиції щодо підготовки і підписання важливих угод і документів – як в безпековій, так і в економічній сферах. Вже найближчим часом ми чекаємо в Україні високих гостей на рівні ключових міністрів адміністрації. Важливо – продовження санкцій, чітка політична позиція щодо підтримки України.

Який настрій після візиту: ейфорія чи розчарування?

Оптимізм, який базується на прагматизмі. Нам потрібна підтримка Америки. Але зірки зараз так складаються, що Америці також потрібна Україна. Ну, і як після закінчення виборів потрібно відразу готуватися до нових, так і після принципових, а не ритуальних візитів, потрібно працювати над реалізацією домовленостей і підготовкою нових зустрічей», – написала Ірина Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: