Фестиваль «Яворівська забавка» визнали одним з найкращих в Європі

dsc_0486

Три українські фестивалі були удостоєні відзнак EFFE 2017-2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Три українські фестивалі були удостоєні відзнак EFFE 2017-2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Зокрема, їх присудили київському ГОГОЛЬFEST, тернопільському «Файне місто» і фестивалю «Яворівська забавка», що минулого року вперше пройшов у місті Яворів Львівської області.

Мета фестивалю «Яворівська забавка» – відродження, збереження й розвиток українських народних традицій з виготовлення забавок, формування зацікавленості до «Яворівської забавки», популяризація традиційних народних ігор, які є найкращими зразками народної творчості та залучення широкого кола населення до вивчення фольклору.

EFFE – це сертифікати, що видаються Європейською асоціацією фестивалів (EFA) та Європейським Союзом, засвідчуючи знак якості і даючи міжнародне визнання кращим фестивальним подіям Європи.

Довідка.

Яворівська забавка (саме – забавка, а не іграшка, оскільки походить від – забавляти, бавити, заспокоювати) – це унікальний випадок у народному декоративному мистецтві України. Здавна вважається, що яворівські забавки мають властивість відганяти усе лихе. Вони не шкодять здоров’ю дітей, бо виготовлені, винятково, з деревини, а розписуються лише безпечними аніліновими фарбами, що замінили рослинні барвники.

У місті Яворові кустарне виробництво дерев’яних забавок започатковане в ХVІІІ ст. і найбільшого піднесення досягло у середині ХІХ ст.

Ці забавки прикрашають традиційним яворівським розписом, для якого ще на зорі Яворівської забавки використовувалося три кольори: зелений (символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку ХХ ст. почав використовуватися четвертий колір – жовтий (сонце).

Яворівська забавка достойно представляє мистецтво не тільки Яворівщини, Львівщини, але й України – в цілому у світі, і стала важливою складовою національної культури українського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: