Юліан Чаплінський: Значної частини впливу на забудовників місто позбулося

IMG_0337-1024x683
Юліан Чаплінський. Фото: Leopolis.news

Виконавчий комітет Львівської міської ради на засідання 23 червня прийняв низку рішень про відмову у наданні містобудівних умов і обмежень. Така практика є новою.

До цього часу  виконком міг погодити або не погодити видачу дозвільних документів. З чим пов’язані такі зміни Дивись.info розпитувала у головного архітектора міста Юліана Чаплінського.      

Прийнято 5 рішень про відмову у наданні містобудівних умов і обмежень. З чим це пов’язано?

3 10 червня вступила в дію нова редакція закону «Про регулювання містобудівної діяльності», яка передбачає зміну порядку видачі містобудівних умов і обмежень. Держава вважає, що їх треба спростити. Якщо раніше ми писали близько 30 пунктів містобудівних умов і обмежень, то тепер залишилося 9, з яких  три перші – це такі як назва забудовника, об’єкту. Тобто фактично це є кілька цифр  - відсоток забудови,  гранична відмітка об’єкту. Ми вже не вказуємо поверховість, не маємо права вказувати кількість паркомісць - все лягає на плечі головного архітектора - головного проектанта. Перевіряти його вже мусить експертиза, яка є державною, тобто це робитиме не місто.

[dyvys_blockqoute text="Якщо раніше ми писали близько 30 пунктів містобудівних умов і обмежень, то тепер залишилося 9, з яких  три перші – це такі як назва забудовника, об’єкту" author="Юліан Чаплінський"]

Дозволи видаватиме, якщо це клас відповідальності СС3, а це кожен 9-поверховий будинок – обласна ДАБІ, а фактично Київ. На мою думку це пряма узурпація  вертикалі, щоб контролювати всю забудову у містах. Тобто містобудівні умови і обмеження тепер носять  дуже аморфний характер.

Що стосується відмов, то раніше управління архітектури автоматично не допускало до виконкому документи, які не відповідали вимогам. Зараз в законі написано, що орган місцевого самоврядування мусить в 10-денний термін або видати містобудівні умови і обмеження, або відмовити. В нас таким органом сесія визначила виконком.

Чому відразу пішло багато відмов?

Законом регламентується три причини для відмови - неповний пакет документів, невідповідність земельному законодавству, містобудівній документації. По цих пунктах раніше було багато поблажок. Дуже  часто було, що в межах категорії землі будували житло не враховуючи її функціональне призначення. В даному випадку держава регламенту,є що все має відповідати, тобто якщо в зонінгу Ж-3 є 9-поверхова забудова, значить має бути ділянка з цільовим призначенням – землі громадської забудови, а функціональне призначення – для будівництва і обслуговування 9 –поверхового будинку.

Тобто люди повинні це правити, у випадку оренди землі через сесію, а якщо це приватна ділянка через реєстратора чи нотаріуса. В принципі такий крок я вітаю, бо дуже багато зловживань було на цьому, це вже навіть запізно.

Ви говорили, що  тепер держава контролюватиме всю забудову, чи залишилися у міста якісь важелі  впливу?

Від нас не забрали розробку детальних планів територій. Ми можемо моделювати той чи інший район. Люди, наприклад, хочуть внести зміни в якісь дорожні речі, перенести червоні лінії, щоб збільшити ділянку чи змінити цільове призначення і вони це можуть зробити тільки шляхом розробки детального плану території, тому тут наш вплив зберігається.

Але насправді значної частини впливу місто позбулося. Шкода, але очевидно що цей закон написали під диктовку забудовників, а Національна спілка архітекторів все це проґавила. І зараз на архітекторів падає тиск забудовників, які будуть їх стимулювати в межах цих аморфних містобудівельних умов робити різні порушення. Натомість архітектори будуть боятися це робити, тому що штрафи для них за порушення законодавства йдуть від 450 тисяч гривень. Фактично архітектори опинилися між «молотом і наковальнею». З одного боку їх каратиме інспекція, з іншого забудовники не  захочуть співпрацювати з ними, якщо ті робитимуть все тільки по нормах.

Цей рік буде пекельним для  архітекторів. Це призведе до підвищення розцінок на проектування, з’являться приватні  гільдії, окремі групи людей, які будуть наймати своїх юристів, щоб судитися з інспекцією, яка їх штрафує.  Так є в Польщі, де є дієва велика громадська організація, яка має юристів і захищає свої бізнес інтереси. В нас зараз теж будуть створювати невеликі організації, які будуть спрямовані виключно на захист своїх інтересів.

Спілкувався Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: