У Трускавці триває Форум місцевого розвитку: основні тези (оновлюється)

unnamed (4)

Цими днями на Львівщині відбувається ІІ Форум місцевого розвитку.

Сьогодні панелі присвячені децентралізації, транскордонному співробітництву, транспортній стратегії та розвитком бізнесової привабливості регіону.

Транспорт

Сьогоднішній день розпочався з панелей про досягнення об'єднаних громад, та панелі про перспективи залізничного сполучення в Карпатах. Під час обговорення транспортних питань директор Львівської залізниці анонсував відкриття нових маршрутів, що поєднають Україну та Польщу, а також розповів про реконструкцію Бескидського тунелю.

«Якщо сьогодні пропускна здатність через одноколійний Бескидський тунель становить 47 пар поїздів, то при здачі у травня 2018 року двоколійного тунелю вона збільшиться до 200 пар поїздів», – заявив Іван Груник. - Загальна довжина нового тунелю буде складати 1764 метри, загальна вартість робіт становитиме 2 мільярди 193 мільйони гривень».

Також він розповів про міжнародне залізничне сполучення. «Якщо говорити про пасажирські перевезення, то понад півроку курсує швидкісний поїзд «Київ-Львів-Перемишль» і вже на сьогодні перевезено більше 80 тисяч пасажирів. 22 червня ми відкрили ще одне залізничне сполучення: Ковель (Волинська область) – Хелм (Польща). Популярність залізничного транспорту серед подорожуючих в Європу зростає», - розповів директор Львівської залізниці.

Він також розповів про будівництво вузької європейської колії Рава-Руська – Львів. «Загальна дистанція від Варшави до Львова сягає близько 330 км. Сьогодні колія європейська проходить по території Польщі і 7 км до Рави-Руської. Залишається збудувати 58 км колії до Брюхович, - розповів Груник. – Наразі ми шукаємо потенційних інвесторів, аби збудувати колію до Брюхович. Брюховичі – це околиця міста, ми готові збудувати всю логістику там, аби був доступний доїзд і до центру Львова і залізницею, і автомобілем). На цей проект потрібно вкласти близько 50 млн євро».

«Плануємо до запуску новий потяг Київ-Львів-Перемишль але нижнім ходом, - додав директор Львівської залізниці. - Він буде пролягати з Києва через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Львів. Також відбулася зустріч в Перемишлі, де працювали спільно українські та польські прикордонники, митники, залізничники, і ми розглядаємо варіант запуску проекту залізничного сполучення Львів- Перемишль-Краків. Якщо говорити про інші країни ми розглядаємо питання щодо сполучення Мукачево-Захунь-Будапешт, з Чопа до Словаччини, до кінця червня-початку липня буде сполучення Чернівці-Вадул-Сирет-Сучава».

Децентралізація

Водночас відбулася інша панель, присвячена успіхам децентралізації. На ній виступили голови об'єднаних громад, а також представники польської сторони.

«Керівники об'єднаних громад говорили про свої успіхи, як правило ці успіхи базуються на тому, що у громадах є стратегія, або якщо немає формалізованої стратегії, то якесь розуміння, як громада має розвиватись, так як у новому калинові (мають певні напрямки: оптимізація шкіл, підвищення якості життя, підвищення якості соціальних послуг тощо), - розповів аналітик ГО "Європейський діалог" Тарас Баранецький. - Юрій Ганущак (Директор ГО "Інститут розвитку територій", - ред.) говорив про законодавчі ініціативи, які мають логічно розвивати цю реформу, про те, яким чином має далі будуватись цей адміністративно-територіальний устрій. Ця панель планувалась як доволі оглядова, по суті, люди говорили про свій досвід. Також на панелі був маршалек Любінського воєводства, він є членом Ради Регіонів, тож він зазначив, що щодо української реформи прикута пильна увага і що Україна дуже правильні та вчасні кроки робить у цій реформі. Одним словом, вони дуже задоволені якістю цієї реформи».

«Всі представники об'єднаних громад сходяться на тому, що на певному етапі треба забезпечити хорошу якість публічних послуг, аби в ці громади в'їжджали люди, або просто населення звідти не виїжджало, - додає Тарас Баранецький. - Тому що більшість спікерів - це представники громад не міських, тобто там немає таких магнітних точок, де живуть люди. Тобто, вони орієнтовані на те, що до них хтось приїде і, головне, щоб від них ніхто не поїхав, тож розвивають публічні послуги: освіта, охорона здоров'я тощо».

Інфраструктура

165,5 мільйони євро, які виділені на Програму транскордонної співпраці Україна –Польща будуть використані на покращення інвестиційної привабливості прикордонних регіонів обох країн. Про це під  час Форуму місцевого розвитку у Трускавці заявив заступник міністра розвитку Польщі Адам Гамрищак.

«Насамперед є важливою дорожня та прикордонна інфраструктура, але ми також маємо пам’ятати про такі сфери як спільна культура, туризм, історична спадщина а також промисловість. Щораз більше проектів, які подаються до Програми з України і вони є щораз кращими.  Вже подано 157 проектів з Львівської,  Волинської, Івано-Франківської областей. Ми значно прискорили реалізацію програми, щоб показати Європейській комісії, як багато нам вдалося зробити, і скільки роботи ще попереду», – заявив заступник міністра.

Енергетика

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій розповів перспективи енергетичної незалежності в Україні. Співпраця в енергетичній сфері. Кілька тижнів тому польський LNG-термінал прийняв першу партію скрапланого газу зі США. Це відкриває для країни новий напрямок для співпраці через Польщу з США.

Також Парубій зазначив, що в перспективі реалізовуватимуться спільні між Україною і Польщею інфраструктурні проекти. «План полягає в тому, аби до стратегії розвитку Карпатського регіону могли максимально долучитися кошти ЄС…», – сказав Парубій.

Доповнюється...

https://www.youtube.com/watch?v=dsNA02Tl7_0

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: