Шкільний товариш і керівник капели «Дударик» розповів, яким був Василь Сліпак

418911d-e02dffe-slopak-vasil--1-
Василь Сліпак. Фото: Громадське телебачення

Шкільний товариш, керівник Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» Дмитро Кацал поділився спогадами про оперного співака та Героя України Василя Сліпака.

Під час прес-конференції 27 червня, Дмитро Кацал зазначив, що Василь Сліпак, його постать — це точка кристалізації суспільної уваги.

«Думаю, він був би не проти бути точкою. Не особою, на якій концентруються, а точкою зборки — є таке поняття в театральному середовищі. Він збирає до купи увагу нашого активного суспільства не для того, щоби зупинитися, а щоби активно крокувати, діяти в майбутньому, враховуючи попередні прорахунки», — пояснив Дмитро Кацал.

Також він зауважив, що мистецьке значення Василя Сліпака для України десь на рівні Соломії Крушельницької. І остаточно воно ще не досліджене.

«Зараз дискутують про те, чи мав би Василь бути на війні, враховуючи, що в стані війни держава першим ділом евакуює культуру, — каже керівник капели. —Він виховувався у чоловічому середовищі — капелі «Дударик», де Бог, правда, праця – основні константи. І для нього його мистецька складова була знівельована перед сутнісною. Тому він прийняв одноосібне рішення і пішов як доброволець. Хоча він до того готувався: брав уроки снайперської стрільби, займався, спецпідготовкою, рукопашним боєм… Ніхто про це не знав. Навіть його рідний брат. Людина прийняла певне рішення і його особистість трансформувалася».

Читайте також: Мистецтво зобов’язане бути соціально активним, — директор Львівської філармонії

Дмитро Кацал пригадує, що у молоді роки Василь Сліпак нагадував йому П’єро — він був інфантильним, тонкою особистістю з фантастичним відчуттям музики. А згодом перетворився на каменяра.

«З ніжного альтіно він перетворюється на неперевершеного баса, — пригадує керівник капели. — Ми його послухали уперше в якості баса у церкві Святої Трійці у Парижі. І дивилися на нього з посмішкою, коли він пробувався. Але Василь як дав! Відкривши свою, перепрошую, пащеку (у нього колосальна фізіологічна конструкція була), він пустив звук і ми одразу почули відбиття».

Подібна трансформація, каже Дмитро Кацал, відбулася з Василем Сліпаком і у фізіологічному плані. Якщо у 15-16 років його зріст був 1,80 з гачком, а вага 60 кілограм, то вже у 25-30 «він перетворився на велетня» зростом 1,97 метри і вагою 120 кілограм.

«І форма спілкування змінилася — стало незрозуміло, хто в хаті ґазда, — сміючись додає Дмитро Кацал. — Не знаю, де ця грань наступила. Спілкування в останні часи зводилося до коротких реплік. У дитинстві ми могли теревенити нескінченно, а останнім часом спілкувалися по кілька секунд, навіть не хвилин».

Також  керівник капели пригадує, що Василя Сліпака не хотіли брати до консерваторії через його специфічний голос.

Нагадаємо, у Львові протягом 29 червня-1 липня пройде міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака «W LIVE. Тихі дні любові і миру».

Василь Сліпак загинув 29 червня 2016 року, виконуючи бойове завдання як кулеметник у складі 1-шої штурмової роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС). Смерть настала від ворожої кулі, яку випустив снайпер з великокаліберної гвинтівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: