Василь Сліпак: пам’яті музиканта і воїна

19029306_843603965794023_9219838950645127498_n

Він прожив коротке, але яскраве життя. Василь Сліпак ніби й народився для того, аби спалахнути миттєвим полум’ям, згоріти і запалити інших, передаючи вогонь від серця до серця. Сьогодні минає рівно рік з того дня, як ворожа куля обірвала життя Міфа, зупинила його арію.

Народився Василь Сліпак у Львові 20 грудня 1974 року у сім'ї Надії та Ярослава Сліпаків.  В родині ніхто професійно не займався музикою, а унікальний голос був у діда, на честь якого й назвали хлопця.

У 9 років брат Орест відвів Василя до Львівської державної академічної хорової капели «Дударик». Незважаючи на рідкісний голос (контртенор), до Львівського Вищого державного музичного інституту імені М. В. Лисенка вступив не відразу. Лише 1992 року став студентом класу сольного співу народної артистки України, професора Марії Байко.

Ще дуже молодий Василь Сліпак у 1997 році успішно подолав конкурсне випробування на вступ до складу Паризької національної опери. Його голос дав змогу йому почати сольну кар'єру у Франції та Європі, яка стрімко розвивалася.

Під час Революції гідності мав контракт в Опері — не міг прибути до Києва, але із початком Євромайдану очолив волонтерський рух — координував у Франції громадські акції. Постійно відправляв на Майдан передачі з гуманітарною допомогою, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти.

Уперше поїхав на війну у травні 2014 р. Пробув там більше місяця. Позивний «Міф» на честь Мефістофеля з'явився відразу. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку у складі 1-ої окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у с. Водяне під Маріуполем, на лінію зіткнення, у жовтні повернувся до Парижа. Улітку 18 червня 2016 року втретє поїхав на Донбас, щоб доправити зібрану допомогу захисникам-добровольцям, і планував залишитися там на півроку. Але 29 червня 2016 року, виконуючи бойове завдання як кулеметник, загинув у бою близько 6:00 від ворожої кулі калібру 12.7 мм, яку випустив снайпер з великокаліберної гвинтівки. Василь Сліпак ціною власного життя врятував побратимів.

ІА Дивись.info зібрала спогади про Василя Сліпака, музиканта і воїна, які у різний час з’являлися у ЗМІ.

Класний керівник Ольга Оглашенна

«Це була унікальна дитина. Він народився в простій родині, якщо не помиляюся, його батьки – вихідці з Тернопільської області, але все життя прожили у Львові і працювали на автобусному заводі. Але задатки інтелігентності, доброти і його талант проявилися у Василя дуже рано. Я вчила його з дев’ятого класу. Коли він став випускником школи, то не був схожий на інших підлітків, а запам’ятався мені дорослою, сформованою людиною».

Диригент Ніколя Кроз:

«Хочу сказати, що багато французів із різних суспільних кіл до подій на Майдані України майже  не знали. Завдяки оперному співаку Василеві Сліпаку вони почали цікавитися вашою країною — дивилися репортажі, про нього була велика публікація у французькій найпопулярнішій щоденній газеті Le Mondе, яка викликала резонанс».

«Таке враження, що стало дві людини: та, яка продовжувала жити музикою, і та, яка пішла захищати свою країну. Я не хотів говорити про війну, бо він мене не чув. Я знаю, що Гальперин намагався вмовити його не йти на фронт, але Василь нікого не послухав».

Брат Орест Сліпак:

«Такі народжуються раз на сто років, і це не мої слова, це говорив ректор Київської консерваторії Олег Семенович Тимошенко. Василь, коли вступав, то спілкувався з різними фахівцями. Він спочатку був контртенором, потім перейшов у баритон-бас, такого поєднання не пам’ятають останні сто років. Це факт. Він був унікальною людиною».

«Ми ніколи не сварилися, гарячі дискусії почалися після того, як Василь почав їздити на фронт, бо ми домовилися з ним, що він буде співати. Ми дуже багато з ним про це говорили, але він знайшов хитрий варіант — мало що мені розповідав. Він зупинявся у мене в Києві, але завжди казав: «Я доброволець, ми веземо гуманітарну допомогу, вивчаємо потреби бійців», він беріг мою психіку. Я підозрював, що це не зовсім допомога. Батьки теж знали, що він їздить на фронт, дає концерти, але ніхто не знав, що він бере участь у бойових діях. Про поранення він теж не казав. Він боявся мене засмучувати.

Режисер Леонід Кантер, знімає фільм про Василя Сліпака:

«Якби ми придумували Міфа, вийшла б суперпафосна історія. Коли дізнаєшся про життя Василя, важко повірити, що таке може бути насправді. Але це реальність. І не переказати історію людини, яка прожила таке коротке, але неймовірно яскраве життя, було б злочином. Я познайомився з Міфом, власне, в день його смерті. Почав дізнаватися про нього. І зараз уже знаю його однокласників, учителів, викладачів в музичному училищі, колег у Франції, друзів, волонтерів, коханих, братів, батьків. І у мене таке відчуття, що я його знав усе життя, що ми дружили. Чим більше я дізнаюсь про Василя, тим все важче мені робити цю історію відсторонено. Він – супер позитивна людина. І я дуже радий, що взявся за цей матеріал. Звичайно, це не екшн, який я зазвичай люблю робити, а глибока людська історія».

Побратим Богдан Косяк:

«Ми дали йому позивний «Міф», бо кричати в рацію «Мефістофель», ні в кого б не було часу. У мене навіть є фотографія нашої першої зустрічі. Ми прийшли з виходу, дуже замучені. Коли я його перший раз побачив, він був з чубом. У мене теж тоді був чуб. Спочатку я подумав, що це артист, який приїхав, щоб показати, що він був на фронті. Сумую за тим, як він нас будив зранку. Він ходив і розспівував собі голос. Завжди дуже голосно співав. І загалом, де б ми не були – у дорозі чи ні – «Міф» співав. Любив, коли йому підспівували».

Кіборг Геннадій Дубров на позивний «Бізон»:

«Коли ми були на базі, жили з ним у кімнатах поряд. База була біля Маріуполя, то ми часом ходили разом на пляж поговорити. Він був дуже простий. Він символ того, що де б не були українці, яких успіхів вони б не досягали, генетична пам'ять відроджується. Коли біда на твоїй землі, ти йдеш її захищати. Ти залишаєшся українцем. Але «Міф» був досить радикальний. Про це не кажуть, бо всі його цитати беруть з інтерв'ю. У своїх колах він казав, що революція не закінчилась. Потрібен переворот. Коли він їхав назад у Францію, то завжди роздаровував свої речі. У мене досі є Міфова розгрузка і дві його камуфляжні футболки. Ціную їх».

Подруга Василя Сліпака, Ольга Коновалова:

«Згадую, як «Міф» мене страшенно роздратовував. Коли була на базі, я готувала їсти. Хлопці ніколи не прибирали за собою і свинячили. Я намагалася їх построїти, злилась на них. Приходив «Міф» і спеціально по-доброму роздратовував мене ще більше. Моя злість після цього виглядала безглуздо. У буденності «Міф» був дуже зібраний, але дисципліну не любив, армійську дисципліну. Зранку, коли всі вже стояли в шерензі, «Міф» поспівуючи повільно виходив. На зауваження в таких випадках просто підвищував гучність».

Волонтер Ірина Цибух:

«Ми привезли хлопцям допомогу, почали розвантажувати. З-поміж усіх виділявся Василь. Такий високий дядько міцної статури. Але насправді звернула увагу на нього через його голос. Шум, гам. І моментально всі замовкають, бо говорить «Міф». У нього була непідробна вдячність і любов».

Андрій Кузик ― товариш, з яким разом співали у «Дударику»:

«Він завжди був таким, який міг допомогти, відкрито, щиро відгукувався на чиєсь прохання. І пізніше ці пориви, цей поклик його привів на передову лінію і в один момент він не зміг поступити інакше. Він взяв кулемет і захищав своїх побратимів по зброї. Він ― герой сучасної України і на цьому прикладі повинне будуватися все подальше виховання наших наступних поколінь».

Бойовий побратим Михайло Лупейко, з позивним «Ангел»:

«Мені кажуть, що я герой. А я кажу, що я один із десятків тисяч патріотів, які зробили на війні, що змогли. Герой саме Сліпак, такі, як він. Ці особистості не тільки поміняли своє зіркове або дуже забезпечене життя на кривавицю і бруд окопів. Вони вплинули на хід української історії останніх років одним своїм прикладом!»

Джерело: «День», «Україна молода», Цензор НЕТ, Gazeta.ua, Zaxid.net, «Народна армія»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: