У батальйону Кульчицького не було мінометів, – нардеп

17661351_303
Андрій Миронов і Андреа Рокеллі.

У травні 2014 року, коли під час мінометного обстрілу загинув італійський журналіст Андреа Рокеллі, у батальйону Нацгвардії імені генерала Кульчицького не було мінометів. Про це ІА Дивись.info повідомив тодішній координатор батальйону, нині народний депутат Андрій Антонищак.

Андрій Антонищак

«Я був координатором батальйону імені генерала Кульчицького. У батальйону не було мінометів. Водночас хотів би сказати не як військовослужбовець, а вже як політик, що це політично заангажована справа російською стороною. І мені, на жаль, шкода, що італійці піддалися на цю російську брехню. Оскільки у мінометному обстрілі (я не знаю, що там відбулося, не був свідком тих подій безпосередньо), але загинув і російський представник ЗМІ (Андрій Миронов – ред.). Те, що сталося, можу на 100% стверджувати, було не з нашої сторони, не з боку Карачуну. Чисто географічно не могли туди потрапити. Це брехня», – сказав Андрій Антонищак.

– Чи змогли із затриманим Віталієм Марківим зустрітися представники українського консульства?

– Ви знаєте, ми три дні не можемо прийти до тями, як так цинічно можна брехати суспільству. Те, що зробила італійська сторона, не піддається жодній логіці. Італійці не допускає наших консулів. А ми вже з суботи з консульською службою на зв’язку.

– Що вже змогла зробити українська сторона?

– Хочу підкреслити, що наша консульська служба в Італії моментально спрацювала. Так само моментально спрацювала і Генеральна прокуратура. Окрім того, Генеральна прокуратура веде понад рік кримінальну справу за фактом загибелі в Україні громадян Італії і Росії (Рокеллі і Миронова – ред.). Італійці про кожен наш крок були повідомленні. Чому вони вчинили так недружньо, мені невідомо. Але, думаю, стане відомо у четвер. Я разом з народним депутатом Богданом Матківським, а він був безпосередньо на Карачуні і безпосередньо Віталік був у його підпорядкуванні, хочемо, якщо є якась вина, розділити її. Хай нам висувають звинувачення як громадянам України за звинуваченням, за яким затримали Віталіка. Але є позитив. Я зв’язувався з генеральним консулом, і вони офіційно сьогодні з Міністерства закордонних справ Італії отримали листа про те, що затриманий Віталій Марків. Тобто вони визнають, що він є громадянином України, але це вже дає можливість під час судового розгляду про обрання міри запобіжного заходу бути присутнім нашим консулом.

Віталій Марків

– У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що проти Віталія Марківа свідчить французький фотокореспондент Вільям Роглон, який надав відеодокази. Чи відомо, що це за докази?

Мені цікаво, що французький журналіст може надати. Я про це нічого ні не чув, ні не бачив. Але в мене інше питання, а що там робив французький журналіст, італійський, коли там не було українських журналістів. Коли заборонялося будь-яким журналістам втручатися в ті чи інші справи. А що вони робили з наліпками «Rassia Today»? Я буду офіційно звинувачувати  журналістів. Що вони там робили?

Андреа Рокеллі загинув увечері 24 травня 2014 року в Андріївці, що неподалік від Слов'янська на сході України. Разом з ним внаслідок мінометного обстрілу був убитий його перекладач, відомий російський дисидент та правозахисник Андрій Миронов. За свідченням французького фотографа Вільяма Роглона, пораненого у тій же перестрілці, усі вони того вечора вийшли з машини та потрапили під кулі автоматів, а потім і мінометів.

30 червня нинішнього року поліція Італії заарештувала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: