У Канаді немовля вперше записали без зазначення статі

_96778184_gettyimages-502616872

Восьмимісячному немовляті в Канаді виписали медичну карту, що дає доступ до безкоштовної медичної допомоги, без зазначення статі дитини. Наскільки відомо, це перший такий випадок у світі.

Про це пише ВВС Україна.

Читайте також: Україна майбутнього — країна можливостей, а минулого — ділить людей за ознаками, — керівник Індексу корпоративної рівності

Один з батьків дитини на ім'я Корі Доті ідентифікує себе як небінарний трансгендер, тобто не вважає себе ні жінкою, ні чоловіком. Корі Доті хоче, щоб дитина сама обрала свою гендерну ідентифікацію, коли підросте.

На медичній картці дитини в графі «стать» написана лише латинська буква U, що може означати або «невизначена» (undetermined), або «невстановлена» (unassigned).

Корі Доті також домагається від влади, щоб стать дитини не вказувалася у свідоцтві про народження.

Дитина, що отримала ім'я Сиріл Атлі, з'явилася на світ у листопаді 2016 року, в будинку знайомих Корі Доті в провінції Британська Колумбія. Таким чином, у офіційних осіб не було можливості засвідчити стать новонародженого.

Коаліція безгендерної ідентичності

Корі Доті ретельно уникає займенників чоловічого і жіночого роду, вважаючи за краще користуватися словом «вони», і стверджує, що візуальний огляд дитини після народження не дає можливості встановити, з якою саме статтю вона буде асоціювати себе в майбутньому.

«Я виховую їх так, щоб коли вони усвідомлять себе, і зможуть висловлювати свої думки, вони мені скажуть, хто вони, - каже Корі Доті про свою дитину. - Я розумію, що це немовля, і повністю люблю і виховую їх за межами понять «хлопчик» чи «дівчинка», - говорить Корі Доті в інтерв'ю канадському телеканалу CBC.

Читайте також: Бар’єри для життя: що заважає вільно жити і пересуватися людям з інвалідністю (інфографіка)

Корі Доті - громадський просвітитель і активіст «Коаліції безгендерної ідентичності» (Gender-Free ID Coalition), яка добивається усунення згадки статі дітей з будь-яких офіційних документів.

За словами Доті, людям, яким при народженні визначили стать "неправильно", згодом, коли вони усвідомлюють себе, стає надзвичайно складно внести зміни в офіційні документи.

«Після народження лікарі розгледіли мої геніталії і винесли на основі цього припущення, ким я буду. І ці припущення переслідували мене все життя, - каже Доті. - Ці припущення виявилися неправильними, і мені довелося багато чого змінити в житті».

Канадська влада відмовляється видавати свідоцтво про народження Сиріл Атлі без вказівки конкретної статі, і Корі Доті намагається оскаржити це через суд.

Адвокат сім'ї на ім'я барбара фіндлей, яка наполягає, щоб її ім'я писали з малої літери, сказала в інтерв'ю Global News:

«У цій культурі стать дитини визначає лікар, який піднімає ноги немовляти і розглядає геніталії. Але ми знаємо, що гендерна ідентичність розвивається лише через кілька років після народження».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: