Росія та США однаково непопулярні у світі, - опитування

_96813602_gettyimages-667247642

Вплив Росії та Сполучених Штатів у світі оцінюються однаково негативно. Такі дані опитування, проведеного міжнародною компанією GlobeScan та Програмою громадських консультацій Університету Меріленду на замовлення BBC World Service.

Вплив Росії та Сполучених Штатів у світі оцінюються однаково негативно. Такі дані опитування, проведеного міжнародною компанією GlobeScan та Програмою громадських консультацій Університету Меріленду на замовлення BBC World Service.

Про це пише ВВС Україна.

У рамках дослідження були опитані майже 18 тисяч людей у 19 країнах.

Їх попросили оцінити світовий вплив 16 держав (США, Росії, Великої Британії, Німеччини, Канади, Франції, Північної Кореї, Південної Кореї, Японії, Китаю, Бразилії, Індії, Пакистану, Ізраїлю, ПАР, Ірану), а також ЄС, як «переважно негативний» або «переважно позитивний».

Найбільш негативно респонденти оцінили світовий вплив Ірану (61% вважає його дії "переважно негативними" проти 15%, які оцінюють їх "переважно позитивно"), Північної Кореї (59% проти 17%), Пакистану (58% проти 18%) та Ізраїлю (50% проти 25%).

Трохи менше половини респондентів (49%) вважають негативним вплив на ситуацію у світі Росії та Сполучених Штатів.

Водночас позитивні оцінки у них відрізняються. Зокрема, якщо "переважно позитивним" вважають вплив Вашингтона 34% опитаних, то аналогічний показник у Москви становить 29%.

Автори опитування також відзначають погіршення у ставленні до США за останні роки у деяких країнах НАТО, зокрема Великій Британії, Іспанії, Франції та Туреччині. Погіршилося до 64% негативне ставлення до Сполучених Штатів і в Росії.

Загалом, за останні три роки показники негативного ставлення до дій Вашингтона зросли на 6%.

Соціологи також відзначають, що суттєве погіршення ставлення до світового впливу Росії почалося у 2013 році.

Вони додають, що наразі єдиною з опитаних країн, де вплив Москви вважають «переважно позитивним», є Китай - там відповідні показники за останні три роки виросли з 55% до 74%.

Позитивні оцінки

Лідерам за позитивними оцінками свого впливу у світі, за опитуванням, є Канада (61% «переважно позитивно» проти 15% «переважно негативно»), Німеччина (59% проти 21%) та Японія (56% проти 24%).

Трохи погіршилося ставлення до Великої Британії і водночас покращилося - до Євросоюзу.

Методологія

Соціологи опитали 17,9 тисячі респондентів у 19 країнах: Канаді, США, Мексиці, Перу, Бразилії, Нігерії, Кенії, Туреччині, Греції, Іспанії, Франції, Великій Британії, Німеччині, Росії, Індії, Пакистані, Китаї, Індонезії та Австралії.

В Україні опитування не проводилося.

Дослідження проходило з грудня 2016 року по квітень 2017 року методом інтерв'ю чи телефоном.

Відносна похибка, залежно від країни, складає 3,1% - 5,2%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: