У Шевченківському гаю завершують реставрацію лемківської хати (фото)

lemkivskahatado-f554325190533b96d2a01bd777d5ae60

Зараз в Музеї народної архітектури та побуту триває реставрація лемківської хати. Загалом протягом цього року Музей планує відреставрувати 9 об’єктів, 3 з яких за кошти бюджету розвитку, інші – за власні кошти Музею та меценатів.

Про це інформує прес-служба ЛМР.

Хата майже сторічної давності (1920 р.) із с. Зарічево (Перечинський район Закарпатська область) була одним з перших об’єктів у секторі Лемківщина і потрапила до Музею ще у 1972 році. Реставрація тривала кілька років, оскільки потрібно було вникати в особливості роботи із такими матеріалами, як бук, глина, солома, а також обов’язково дотримуватися давніх технологій будівництва, характерних і для лемків зокрема.  На тривалість процесу значно вплинула і велика площа об’єкта, який є типовим зразком довгої хати із житловим і господарськими приміщеннями, розташованими під одним дахом.

На сьогодні зовнішні роботи практично завершені: дах прошитий соломою, букові стіни замазані глиною. Своєї черги чекає лише облаштування внутрішньої експозиції із дотриманням канонів лемківського житла.

Своєю невеличкою перемогою співробітники Музею вважають реконструкцію печі з напівкурної хати, яка прикрашатиме інтер’єр. Її відтворенню передували тривалі роботи з архівними матеріалами, кресленнями, науковою літературою, консультації з фахівцями, а також експедиційні пошуки ще діючих аналогів.

Піч у цій хаті до реставрації була муляжем, проте згодом музейники вирішили відтворити не тільки її зовнішній вигляд, але й зробити її функціональною. Відтак, працівники музею упевнені, що вже у недалекому майбутньому можна буде продемонструвати, як колись працювала піч у напівкурних хатах.

Реставраційні роботи проводяться ще на чотирьох об’єктах Музею: завершальний етап із встановленням вітрових дошок та ринв на гончарні 1930-х років із Львівщини, відновлення бойківської хати із с. Пилипець, реставрація ґонтового покриття даху церкви із с. Тисовець Сколівського району та даху школи із с. Бусовисько Старосамбірського району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: