Виставка сучасного сакрального мистецтва відкрилася у Львові (фото)

IMG_4728

Ікони зазвичай асоціюються із ликом святого, або ж мультиплікаційним зображенням Бога, яке присутнє майже у кожному будинку християнської родині. Натомість художниця Наталія Русецька, персональна виставка якої вчора відбулася у Львові, пропонує зовсім інше прочитання біблійних сюжетів, пропущене через душу та серце.

Ікони зазвичай асоціюються із ликом святого, або ж мультиплікаційним зображенням Бога, яке присутнє майже у кожному будинку християнської родини. Натомість художниця Наталія Русецька, персональна виставка якої 4 липня відкрилася у Львові, пропонує зовсім інше прочитання біблійних сюжетів, пропущене через душу та серце.

Мисткиня працює у техніці сакрального живопису, ідея якого полягає у зближенні сучасного мистецтва та християнської духовності, переосмисленні традицій у сучасному культурному контексті, а також створенні можливості нового розвитку церковного мистецтва. 4 липня у галереї «IkonArt» відбулася презентація персональної виставки художниці під назвою «Аґапе». Наскрізною темою Наталених робіт є творення світу та Христових страстей, власне бачення історії спасіння.

Птах, як символ жертовності, мініатюрні образи людських облич, ретельно вималювана рука Божа, що творить світ – все це присутнє у роботах художниці. Творам художниці притаманна невелика кольорова гама.

Читайте також: ТОП-5 найвизначніших культурних подій липня

«Коли я думала, яку обрати концепцію, то хотілося аби це мало якусь основу, те, що придавало би силу іншим. Аби це було пов’язане із добром. «Аґапе» означає Божу любов. Ця любов в першу чергу є жертовною, оскільки Бог віддає і не потребує чогось навзаєм. Тому тут багато символів. Наприклад, баранчик, який є символом жертви, розп’яття Христа, який відкупив наші гріхи», - уточнює художниця.

Традиційну іконографію художниця переосмислює несподівано і творчо, тавруючи всій власний почер шлях, втім, на її творчості дуже помітний вплив Юрія Новосельского.

Як зауважив Роман Василик, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та викладач Наталі Русецької, її роботи вирізняються небажанням зобразити щось зайве, вона ніби скупиться на фарби і водночас вражає простотою.«Пригадую ще її роботу, де Розп’яття було зображено на кухонній дошці, що і вражало, і таїло глибокі сенси. Цей твір хотіли купити колекціонери, але ми не продали його, він досі є гордістю нашої кафедри», – розповів Роман Василик.

Наскрізним мотивом робіт є жовте світло, алюзія на Божу любов. На одній з робіт зображена благословляюча рука Господа, який творить. Також присутній Святий Дух, який у серцях творить основу для того, аби ми могли наблизитись до тої любові. Хоч роботи Русецької відносять до сучасного мистецтва, все таки це не є виклик, це не є провокація, художниця недалеко відходить від канону. Її композиції природні, вони ніби еволюціонують, що є вкрай важливо для ікон. Червоною  ниткою через всю композицію проходить «аґапе», тип любові об’єднуючої, дружньої, інакшої, аніж «ерос».

Читайте також: «Я не поспішаю і роблю все, що мені у кайф», – Лев Скоп (фото)

Виставка – приклад того, як догматика та богослов’я може поєднуватися із сучасним мистецтвом, таким, яке б говорило до людей відкритою зрозумілою мовою. «Аґапе» це про людей та для людей. Це енергія творення еволюції в природі, це те, що надихало людство протягом тисячоліть, те, що дає надію і джерело віри.

 

Виставку «Аґапе. Від сотворення до спасіння» можна оглянути до 8 серпня.

Довідка:

Народилася 1984 р. у м.Хмельницькому.

Освіта:

2008 - закінчила Львівську національну академію  мистецтв (кафедра сакрального мистецтва). Живе і працює у Львові. Займається сучасним сакральним мистецтвом. Учасниця творчого об’єднання «Кактус». З 2002 бере участь у виставках в Україні (Київ, Львів), Польщі та Австрії.

«Iкона зберiгає таємницю невiдомого. Ікономалювання для мене - це процес  iнтерпретацii, що базується на прочитаному, побаченому, на власних вiдчуттях. Все що оточує  може пiдштовхнути до створення роботи», – переконана художниця.

 Олександра Багач

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: