Автори вірусу Petya.А вимагають 256 тисяч доларів

1499241169940-Screen-Shot-2017-07-04-at-104813-PM.png-1

Хакер або група хакерів, що стоїть за вірусом Petya, вперше з моменту атаки почали діяти.

Першими їх діяльність помітили в Motherboard. Невідомі спустошили біткоін-гаманець, де до цього часу набралося 10 тисяч доларів (спочатку вірус вимагав за розшифровку файлів по 300 доларів, але ті, хто заплатили, ключів не отримали). Сума була переведена на інший гаманець, передає видання Mind.

За деякий час ця ж група перевела дрібні суми на гаманці сайтів Pastebin і DeepPaste – ці сайти часто використовуються хакерами для оголошень, оскільки той же DeepPaste, наприклад, доступний тільки через Tor.

Потім невідомий, який виступає від імені авторів вірусу, запостив звернення до всіх постраждалих, в якому вимагає за розшифровку файлів (але не завантажувальних дисків) по 100 біткоінів. На момент написання по курсу 100 біткоінів коштували приблизно 256 тисяч доларів. В повідомленні не вказано гаманець, але є посилання на чат в даркнета, де користувачі можуть з хакером (або хакерами) зв'язатися.

Motherboard зв'язався у чатрумі з одним з нібито авторів Petya, і цитує його слова, за якими сума така висока, оскільки ключ підійде для «розшифровки всіх комп'ютерів». Потім журналісту Motherboard запропонували розшифрувати один файл у якості тесту. Видання передало хакерам один із зашифрованих файлів, але на момент написання новини відповіді не отримало.

Французький експерт з інфобезпеки, глава Comae Technologies Метт Суіш вважає, що хакери просто «тролять журналістів». На його думку, вони просто хочуть заплутати громадськість, переконавши всіх, що Petya.А – все ж вірус-шифрувальник, а не вірус-вайпер (чия мета – знищити інформацію). Сам експерт впевнений в зворотньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: