Традиції і заборони: чому небезпечна купальська ніч

h

У ніч з 6 на 7 липня святкують наймістичніше язичницьке свято – Івана Купала. Нагадаємо про атрибути свята, без яких не можна уявити ніч Івана Купала, та традиції яким слідували наші предки-язичники і які по сьогодні збереглися в Україні.

У ніч з 6 на 7 липня святкують наймістичніше язичницьке свято – Івана Купала. Нагадаємо про атрибути свята, без яких не можна уявити ніч Івана Купала, та традиції, яким слідували наші предки-язичники і які по сьогодні збереглися в Україні.

Атрибути

Традиційно святкування відбувається біля водойм. Дівчата збираються на вигонах біля річок і плетуть вінки із польових квітів. За слов'янським міфом головними атрибутами свята були Марена та Купайло. Марена, або Марина, Мара, за слов'янським міфом - це божество, яке сушить землю стужею, а людину хворобами. Опудала цих божеств виготовляли у різних регіонах по різному: з верби, з трави, соломи. Потім прикрашають стрічками та квітами.

Потім дівчата бралися за руки та ходили навколо Марени, наспівуючи пісень про кохання.

Витоки свята

Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилося ім'ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.

День Івана Купала раніше припадав на день літнього сонцестояння і випадав на 24 червня. Після введення нового стилю літочислення дата пересунулася на 7 липня. Саме в цей день свято відзначають і в наш час.

Свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але також також у Польщі, Білорусі, Росії та країнах Прибалтики. Івана Купала вважається днем молоді та кохання. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій - води і вогню, чоловічого і жіночого.

Варта

Велику магічну силу має вогонь. Через купальське вогнище стрибають усі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Тож вважалося, що коли дівчина та хлопець, які кохають одне одного, взявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їхні руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом. Проте в цьому видовищі можна бачити й інший бік — спортивний. Кожний намагався стрибнути через вогнище якнайвище та якнайдалі, не забуваючи й про те, щоб стрибок був гарним.

Читайте також: Як виглядають вишиванки в різних регіонах України (інфографіка)

Ворожіння у ніч на Івана Купала

Ось кілька традиційних ворожінь у ніч на Івана Купала:

  • Необхідно взяти скільки гілок папороті, скільки у вас шанувальників. На кожну загадуєте ім'я молодої людини. Щоб нічого не переплутати, придумайте відмітні знаки для кожної: підійдуть, наприклад, різнокольорові нитки. Заходьте в річку, притискуєте гілочки на дно і різко відпускаєте. Той шанувальник, чия гілочка спливла першою, і є ваш суджений.
  • Існує також повір'я, що якщо на захід сонця зібрати сім різних квітів і покласти до себе під подушку, то в ніч на Івана Купала присниться віщий сон.
  • Можна спробувати і ворожіння на воді: увечері потрібно набрати в миску води, загадати бажання, пошепки проговорити його і кинути у воду невеликий камінчик. Тепер потрібно порахувати кола на воді. Якщо їх число парне – бажання збудеться, якщо непарне – то ні.
  • Також увечері, на заході сонця, дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Після чого вони, загадавши бажання, опускають їх в озеро чи річку і якщо вінок поплив далеко, тоді бажання обов’язково збудеться, але якщо вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду – прийдеться чекати до наступного року, щоб знову випробувати свою долю.

Чого не можна робити цієї ночі

За народними повір'ями на Івана Купала прокидається всяка лісова нечисть, тому в цю ніч не можна спати.

Крім сну, є й інші заборони. В ніч з 6 на 7 липня від води слід триматися подалі вагітним, дітям та старим. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.

Щоб родина не збідніла, її членам на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. А якщо людина знайде на дорозі гроші – навіть велику суму – їй ні в якому разі не можна їх брати.

Жінкам не можна відзначити Івана Купала і не побувати біля вечірнього багаття – так роблять тільки відьми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: