Окозамилювання від Садового: скільки «Львівспецкомунтранс» висмоктав з міського бюджету

DSC_7949-e1481961900303
Фото: Львівський портал

У той час, коли мер Андрій Садовий заявляє, що через перерахування 150 мільйонів за вивезення сміття області доведеться скоротити видатки на освіту і медицину, на ЛКП «Львівспецкомунтранс» було втрачено з міської скарбниці близько 200 мільйонів гривень.

Днями Андрій Садовий сказав: «Ми багато планували робіт, але ми зараз повинні збирати гроші, щоб перераховувати обласній адміністрації. Вони хочуть 150 млн грн, щоб ми цього року заплатили, щоб ми не мали проблем зі сміттям, тому ми будемо скорочувати частково фінансування по освіті, по медицині, мусимо платити».

А вже сьогодні виконком ЛМР ухвалив рішення про виділення області 25 мільйонів гривень за вивезення твердих побутових відходів з міста.

«Ми платимо 25 мільйонів області, щоб вона виконувала ці функції. Це звичайно золота ціна. Ніде в Україні таких прецедентів немає, але безпека громадян є на першому місці», – прокоментував рішення виконкому міський голова Андрій Садовий.

«Моя позиція дуже проста – не займатися окозамилюванням. Ми будемо вимагати звітів за кожну витрачену гривню міського бюджету та помагати львівським перевізникам вивозити відходи», - заявив мер. Тож журналісти вирішили перевірити, чи не займається «окозамилюванням» сам мер і його ЛКП «Львівспецкомунтранс».

Ми спробували порахувати, скільки ж грошей виділено цьому підприємству лише за поточний рік. Враховуючи те, що ЛКП не звітується навіть перед депутатами ЛМР, а результатів обіцяного аудиту так і не було оприлюднено, наші підрахунки базуються лише на тих коштах, що виділялись через рішення депутатів ЛМР та виконком.

Перші 107 мільйонів

Коли йшлося про виділення коштів на ЛКП «Львівспецкомунтранс» Андрій Іванович виявляв більшу щедрість.

19 січня була терміново скликана позачергова сесія Львівської міської ради через критичну ситуацію, що склалася через неможливість вивезення сміття з міста. Під час пленарного засідання були прийняті так звані «сміттєві ухвали», які, зокрема, передбачали виділення для ЛКП «Львівспецкомунтранс» 97 мільйонів гривень. 

Тоді депутати визначили у Львові місця для перезавантаження і брикетування сміття, а «Львівспецкомунтрансу» «виділити як внесок до статутного капіталу 97 млн. грн. за рахунок залишку коштів бюджету розвитку міського бюджету м. Львова на 01.01.2017 для вжиття заходів, передбачених цією ухвалою, у тому числі (але не обмежуючись) для виготовлення землевпорядної документації, придбання спеціалізованого обладнання для поводження з твердими побутовими відходами».

18 травня львівські депутати знову виділили ЛКП «Львівспецкомунтранс» гроші. Цього разу – 3 мільйони гривень.

Та вже за кілька тижнів міські обранці знову повернулися до теми коштів для «Львівспецкомунтрансу». Тепер комунальному підприємству перепало ще 7 мільйонів.

Ще планується

29 червня на сесії Львівської міської ради були внесені зміни до переліку об’єктів, видатки на які у 2017 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету м. Львова. Уточнена сума видатків на об'єкти, щодо яких вносяться зміни

Внески до статутного капіталу суб'єкта господарювання ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс», що стосується департаменту житлового господарства та інфраструктури, – 146 мільйонів гривень.

Натомість у графі «Департамент з питань поводження з відходами» навпроти рядка «внески до статутного капіталу суб'єкта господарювання ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» стоїть цифра 51 мільйонів гривень.

Зважаючи, що спочатку через департамент ЖКГ для «Львівспецкомунтрансу» було закладено 157 мільйонів, з яких забрали 11-ть. А через новостворений департамент з питань поводження з відходами додали ще 51. Виходить, що видатки на «Львівспецкомунтранс» збільшили ще на 40 мільйонів.

«Подарунки» від виконкому

Утім, кошти виділені з міської скарбниці – це далеко не все, що перепало ЛКП «Львівспецкомунтранс», яке мало попіклуватися, щоб у місті не було переповнених сміттєвих майданчиків.

7 квітня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив договір лізингу, відповідно до якого ЛКП «Львівспецкомунтранс» за 27,9 млн грн отримає сміттєпакувальний прес та конвеєр. «Львівспецкомунтранс» укладатиме договір з банківською установою, яка дасть фінансовий лізинг (кредит) терміном на 12 місців. Як зазначено у рішенні виконкому, 75% від загальної суми договору (27,9 млн грн) це аванс.

Читайте також: Як у львівському смітті тане міська скарбниця

Теоретично кошти, отримані від банківської установи, мало б повертати ЛКП. Та зважаючи, як часто міська рада виділяє дедалі більше мільйонів для функціонування «Львівспецкомунтрансу», найімовірніше, розраховуватися з кредиторами, замість підприємства-банкрута, буде знову міська скарбниця, а якщо ще докладніше – платники податків – пересічні львів’яни, під будинками яких тривалий час накопичувалися і гнили тонни невивезеного сміття.

Читайте також: Депутат розповів, як на смітті збираються відмити майже 30 мільйонів

Але й це ще не все. 13 червня виконавчий комітет Львівської міськради погодив участь комунального підприємства «Спецкомунтранс» в проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», а також надав дозвіл на укладання угоди про передачу кредиту на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Йдеться про 40 мільйонів євро (або 1 млрд 160 млн грн) від Європейського інвестиційного банку. Позику місто отримає на 25 років із пільговим періодом під приблизно 1,5% річних.

Чорна діра бюджету

На жаль, отримати загальну картину про фінансову ситуацію навколо ЛКП «Львівспецкомунтранс» складно, адже вимога депутатів про звіт директора підприємства Тараса Стефанишина неодноразово ігнорується. Так само досі не оприлюднені результати аудиту підприємства.

Згідно із даними YouControl, розмір статутного капіталу ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» – 329 408 684,85 грн.

Нагадаємо, наприкінці січня виконавчий комітет міськради прийняв рішення про проведення зовнішнього незалежного аудиту ЛКП «Львівспецкомунтранс» за 2016 рік. Зовнішнього аудитора обирали на конкурсі через систему ProZorro. Подався лише один претендент, який і став переможцем торгів – це ТзОВ «Аудиторська компанія «ДК-Україна».

Станом на сьогодні жодні результати не оприлюднювалися. Є тільки звіт тимчасової контрольної комісії Львівської міської ради з питань перевірки та контролю за процесами збирання, зберігання, перевезення, утилізації і захоронення ТПВ у Львові, згідно із яким «Львівспецкомунтрансу» було виділено з міського бюджету 2016 року 122 мільйони гривень.

Водночас 22 червня на підприємство прийшли працівники правоохоронних органів. Вилучили документи і проводили перевірку в рамках кримінального провадження щодо розтрати бюджетних коштів.

Далі буде…

Оксана ДУДАР

Інфографіка Валерії ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: