Сьогодні українці відзначають День сім'ї

1
фото: firtka.if.ua

Попри те, що День родини у нашій країні свято відносно молоде, щорічно його відзначають все більше і більше українців.

Уперше це свято відзначили у 2012-му році, опіслі підписання Президентом відповідного Указу.

З історії

8 липня вибране для відзначення цього свята не випадково. Адже сьогодні - День Петра і Февронії, яких вважають покровителями сім'ї та шлюбу. І саме їхній союз є зразком християнського шлюбу.

фото: LiveInternet

Як відомо з легенд та письмових згадок, князь петро був сином князя Юрія Володимировича. І на муромський престол вступив у 1203-му році. Втім задовго до цього благовірний князь Петро занедужав проказою, вилікувати від якої його ніхто не міг.

Але одного разу у сонному видінні князеві було відкрито, що його може зцілити донька чоловіка, який добував дикий мед, Февронія.

Сама Февронія була мудрою, її слухалися дикі тварини, а ще вона знала властивості трав і уміла лікувати недуги. Зовні була красивою, благочестивою і мала добрий характер. Тож після зцілення князь пообіцяв одружитися на ній.

Февронія зцілила князя, проте свого слова він не дотримав і недуга поновилася. Відтак Февронія знову вилікувала його і таки вийшла за князя заміж.

Коли Петро успадкував після князювання брата престол, бояри не захотіли мати княгиню дівчину простого роду, тож заявили йому: «Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних баринь, або залиш Муром».

Рішення князю далося непросто, але він узяв Февронію, сів з нею в човен і відплив по Оці. І вони стали жити простими людьми, радіючи з того, що разом, і Бог допомагав їм.

А в Муромі тим часом почалася смута, багато людей пустилися домагатися вільного престолу, почалися вбивства. Тоді схаменулися бояри, зібрали раду і вирішили кликати князя Петра назад. І їм це вдалося. Князь і княгиня повернулися. Тоді ж Февронія і зуміла заслужити любов городян.

У похилих літах, прийнявши чернечий постриг, у різних монастирях з іменами Давид і Єфросинія, вони благали Бога, щоб мали можливість померти в один день, і заповіли тіла покласти їх у одній домовині, заздалегідь приготувавши гробницю з одного каменю, з тонкою перегородкою. Так і сталося.  Померли вони в один день і в ту ж годину – 25 червня (за новим стилем – 8 липня) 1228 року.

Уже упродовж багатьох років прийнято молитися цій парі святих про благополуччя в родині і просити у них для молодят благословення на весілля.

Як святкують

Будь-яких вказівко як саме відзначти День сім'ї немає. Втім закохані зазвичай 8-го липня намагаються якомога більше часу проводити разом, влаштовуючи романтичні вечері та прогулянки під зоряним небом.

По-особливому намагаються проводити цей День і родини з дітками. Зокрема, влаштовуючи на свіжому повітрі різноманітні квести та атракції. Часто адміністрації парків і влада допомагають їм у цьому, організовуючи загальноміські святкування.

Втім, як би не було, щасливі миті близьким людям варто дарувати щодня. А День сім'ї - лише черговий привід згадати, що поруч з нами ті, хто надихають і вміють по-справжньому любити.

фото: ВолиньPost

Міжнародний День сім'ї

Зазначимо, що в міжнародному співтоваристві День сім'ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається щорічно 15 травня.

Запровадження свята було викликано стурбованістю світової спільноти сучасним становищем родини та її значенням у процесі виховання покоління, яке підростає.

Сім'я - основний елемент суспільства, вона була й залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності та розвитку. Завдяки сім'ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: