Україна випала з тренду ринків нерухомості (інфографіка)

43

Згідно з даними дослідження європейського ринку нерухомості RE/MAX Europe Housing Report, низькі процентні ставки, а отже, дешеві кредити, сприяли швидкому відновленню ринків нерухомості практично всіх європейських країн, що тією чи іншою мірою постраждали під час кризи 2013 року/

Згідно з даними дослідження європейського ринку нерухомості RE/MAX Europe Housing Report, низькі процентні ставки, а отже, дешеві кредити, сприяли швидкому відновленню ринків нерухомості практично всіх європейських країн, що тією чи іншою мірою постраждали під час кризи 2013 року, пише Mind.

Нові об'єкти активно будуються в Словаччині та Естонії. Високу позитивну динаміку демонструють як ринки високорозвинених країн ЄС, таких як Німеччина або Нідерланди, так і країн Східної Європи – Румунії, Чехії, Литви. Наприклад, у деяких містах Литви, Німеччини та Люксембургу вартість квартир зросла за 2015–2016 роки на 13%. І ця тенденція в більшості держав спостерігатиметься й надалі. Виняток становлять лише Франція, Греція і Швейцарія, де ціни 2017 року залишаться стабільними.

У середньому по Європі різниця між вартістю квартир в міській та сільській місцевості становить 64%, що можна порівняти з різницею у вартості квартир Києва та більшості обласних центрів України (в Одесі та Львові ціни близькі до столичних). На цьому схожість з ринками європейських країн закінчується – протягом останніх трьох років вартість нерухомості в Україні неухильно падає.

Говорити про початок відновлення ринку поки не варто: з 2013 року забудовники активно нарощували обсяги робіт, тоді як платоспроможність населення падала. Оскільки розрив між попитом і пропозицією постійно зростає, а конкуренція посилюється, це змушує забудовників, а слідом за ними і вторинний ринок житла, знижувати вартість. І прогнозувати зміну цього тренду поки не береться жоден експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: