Чи зменшить американське вугілля енергетичну залежність України

1429260

Нещодавно лідер США заявив про те, що готовий збільшити експорт енергоносіїв на ринки Східної Європи та Азії, а також про намір продавати Україні «мільйони і мільйони» тонн вугілля.

Нещодавно лідер США заявив, що готовий збільшити експорт енергоносіїв на ринки Східної Європи та Азії, а також про намір продавати Україні «мільйони і мільйони» тонн вугілля.

Враховуючи те, що ціна на американський газ вища, аніж російський, до того ж Україну із Росією пов'язана енергетична пуповина, ІА Дивись.info поцікавилася у експерта, на скільки така ініціатива Трампа реально зменшить залежність України від Росії.

Економіст Олександр Охріменко наголошує, що американський газ набагато дорожчий. На його думку, для Росії - це суттєвий удар, але російський газ на ринку залишиться.

«Окрім того, є багато підприємств, які через технологічні обставини не будуть переходити на американський газ. Наприклад, довготривалі договори. Отже, це не все так просто. Транспортування газу завжди буде дорожчим. Проблема не в тому, кращий він, чи гірший, це технологічно важче. Собівартість американського газу вища, аніж російського», – сказав експерт.

Нагадаємо, що, виступаючи в міністерстві енергетики США, Трамп заявив, що готовий продавати Україні «мільйони і мільйони тонн вугілля».

Читайте також: Коли Україна потрапить до НАТО і чи потрапить взагалі, – думки експертів

«Україна сказала нам, що їй потрібні мільйони і мільйони тонн вугілля», - сказав він.

Він додав, що «зараз є багато інших місць, яким воно потрібне, і ми готові продавати його в усьому світі тим, хто його потребує».

Також Петро Порошенко заявив, що Україна досягла домовленості з США про можливість закупівлі 2 млн тонн вугілля.

Читайте також: З чим західні лідери їдуть в Україну

За словами Олександра Охміменка, вугілля Україна закуповує в Америки з 2012 року і збільшення імпорту американського вугілля сильно не вплине на економічну залежність України від Росії.

«25% вугілля, які закуповує Україна - це вугілля Америки. В США не існує державних шахт. Це абсурд. Це американський бізнес, який є незалежним до неймовірності. Можливо, імпорт американського вугілля зросте до 30%. Утім, треба взяти до уваги те, що воно значно дорожче, аніж, наприклад, в Польщі. 50% відсотків - це імпорт з Росії. Від російського вугілля ми ніяк не відмовимося. Це не політика, це технологія. Американське вугілля коштує на 60% більше, аніж російське. Самі виробники будуть від нього відмовлятися. Трамп не може впливати і на бізнес і вказувати, кому продавати. Бізнес окремо, президент окремо», – вважає Олександр Охріменко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: