(Не)доступні школи Львова: чи готове місто до навчання дітей з особливими потребами (інфографіка)

http://photo.unian.net
Фото ілюстративні

Вже 1 вересня за парти звичайних загальноосвітніх навчальних закладів сядуть діти з особливими освітніми потребами. ІА Дивись.info вирішила з’ясувати, наскільки Львів готовий до цього.

Закон про інклюзивну освіту, який 5 липня підписав Президент України, передбачає закріплення права на освіту осіб з особливими освітніми потребами і надання їм можливість отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від «встановлення інвалідності».

Місто і область тільки на старті

З 1 вересня дітей з особливими освітніми потребами більше не прийматимуть до спеціалізованих навчальних закладів — вони навчатимуться пліч-о-пліч з усіма іншими. І якщо з теоретичною частиною Закону все зрозуміло, то я все виглядатиме на практиці — питання.

До прикладу, на Львівщині є майже 1400 шкіл, з яких інклюзивна форма навчання запроваджена лише у 65. У Львові ж понад 160 шкіл, а от окремими елементами доступності обладнані тільки 34 навчальних заклади. Ще 17 мають інклюзивні класи. Відповідну інформацію ІА Дивись.info отримала у відповідь на інформаційний запит від департаментів освіти і науки облдержадміністрації та міської ради.

При цьому, за свідченнями директора департаменту освіти і науки ЛОДА Любомири Мандзій, за останні три роки обсяги фінансування для створення елементів безбар’єрності у навчальних закладах районів та міст області значно зросли. За її словами, 87% опорних шкіл освітніх округів облаштовані елементами доступності, а відсоток облаштування елементами безбар’єрності закладів освіти за останні 5 років зріс від 4 до 29.

Крім того, на місця виділили субвенцію з державного бюджету у сумі понад 44 з половиною мільйони гривень. Як зазначає в.о. директора управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик, цю субвенцію, зокрема, використовуватимуть для того, аби навчальні заклади могли укладати угоди про співпрацю з представниками реабілітаційних центрів, спеціалізованих організацій, які будуть проводити корективну роботу за окремою трудовою угодою.

Зоряна Довганик не приховує, що сьогодні далеко не всі навчальні заклади міста обладнані елементами доступності або мають інклюзивні класи. Але каже, що зараз місто, коли займається ремонтом тієї чи іншої школи, намагається враховувати те, що потрібно встановити пандус, обладнати правильний санвузол тощо.

«Наразі ми намагаємося створити комфортні умови у тих навчальних закладах, де вже такі діти навчаються. Тих елементів, які є сьогодні, недостатньо. Але коли ми проводимо ремонтні роботи, намагаємося ці речі пильнувати. Якщо робиться облаштування території, то намагаємося робити так, щоби були легкодоступні з’їзди у навчальних закладах, окрім того, на даний момент розглядаємо питання щодо можливості облаштування місць для паркування для осіб із інвалідністю», — додає чиновниця.

Нестача кадрів

Не всі вчителі і керівники сьогодні готові приймати дітей з особливими потребами, каже в.о. директора управління освіти ЛМР. Більше того, Зоряна Довганик переконана, що у Львові залишається актуальною проблема нестачі фахівців, які могли б працювати з такими дітьми.

[dyvys_blockqoute text="Наразі ми намагаємося створити комфортні умови у тих навчальних закладах, де вже такі діти навчаються" author="Зоряна Довганик"]

«Я думаю, що на перший час їх буде недостатньо, тому що у Львові немає таких навчальних закладів, які би готували їх», — каже чиновниця.

Утім, вона додає, що у Навчально-методичному центрі створений центр інклюзивної освіти — ресурсний центр, де впродовж останнього року почали проводити навчання для асистентів вчителів, для вчителів, керівників навчальних закладів.

«Там їм пояснюють, як  правильно працювати з особливими дітьми для того, щоби вони не боялися. Ми залучаємо фахівців і представників громадських організацій, які вже мають досвід роботи з дітьми з певними нозологіями», — зауважує Зоряна Довганик.

Що робити, якщо поблизу вашого дому немає школи з інклюзивним класом

Зоряна Довганик каже, що інклюзивні класи у навчальних закладах створюються за потреби.

«Політика міста є такою: дитина повинна ходити не у той навчальний заклад, де створені належні умови, а у той, який найближчий до місця її проживання. Якщо батьки звертаються до навчального закладу, то керівник зобов’язаний взяти таку дитинку до школи», —зазначає в.о. директора управління освіти.

Якщо ж керівництво навчального закладу відмовляє, батьки можуть звернутися зі скаргою до відділу освіти.

[dyvys_blockqoute text="Дитина повинна ходити не у той навчальний заклад, де створені належні умови, а у той, який найближчий до місця її проживання" author="Зоряна Довганик"]

«Такої відмови не може бути. Звичайно, якщо є зовсім поряд школа, яка має кращі умови, можна звернутися до неї, але якщо немає такого навчального закладу, то кожна найближча школа повинна таку дитинку брати до себе і навчати», — наголошує Зоряна Довганик.

За її словами, сьогодні у Львові діють 54 інклюзивних класи у 17 загальноосвітніх навчальних закладах. Скільки їх буде у зв’язку з прийняттям закону про інклюзивну освіту — невідомо. Такі дані управління міськради матиме, коли усі батьки подадуть заяви до шкіл — ближче до вересня.

Детальніше зі станом обладнання шкіл Львова елементами доступності можете ознайомитися у нашій інфографіці. Варто зазначити, що найбільш забезпеченим у цьому плані є Залізничний район, а найменше — Галицький.

Читайте також: Бар’єри для життя: що заважає вільно жити і пересуватися людям з інвалідністю (інфографіка)

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: