У Львові презентували законопроект про участь переселенців у місцевих виборах

a6c8f1f97a6a40f69bb771789a99b07a
Фото ілюстратвине. джерело: Вежа

12 липня у Львові громадські активісти презентували законопроект, який передбачає надання права голосу переселенцям та іншим мобільним групам громадян всередині країни на місцевих виборах.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Законопроект 6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян» розробили і презентували представники громадських організацій.

За словами Надії Пашкової, старшої координаторки проекту «IFES Україна», сьогодні в Україні нараховується 1,6 млн внутрішньо переміщених осіб.

«При цьому, вони не мають повного доступу до реалізації виборчих прав на місцевих виборах, можуть тільки частково реалізувати виборчі за пропорційною частино, — каже експертка. — З огляду на це, ми випрацювали законопроект 6240. Він вже зареєстрований у Верховній раді, його підписали 24 народних депутати з різних фракцій, він не належить до тої чи іншої політичної партії. Цей законопроект вже пройшов перший висновок у науково-експертному комітеті, також комітет з прав людини дав позитивну оцінку цьому законопроекту і зараз ми намагаємося зробити, щоби його розглянули у профільному комітеті та рекомендували на перше читання до ВРУ».

Читайте також: Аудитори виявили у департаменті ЛМР порушень на понад 6 мільйонів гривень

Надія Пашкова зазначає, що законопроект охоплює також трудових мігрантів, які виїхали зі своєї громади та не зареєструвалися офіційно у новій.

«Теоретично вони можуть брати участь у місцевих виборах, але це не має великого сенсу, тому що вони вже відокремлені від тієї громади, де вони жили, вони і гадки не мають про проблеми, які там є, вони повністю інтегрувалися у нові місцевості, сплачують податки, а тому хотіли би впливати більше на вирішення місцевих проблем. На жаль, наше законодавство їм такої можливості не дає», — зазначає Надія Пашкова.

Відтак, автори кажуть: законопроект дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

З 11 по 24 липня Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) спільно з Громадянською мережею ОПОРА та Громадським холдингом «Група впливу» проводять публічні обговорення законопроекту в Одесі, Вінниці, Львові, Краматорську, Харкові й Дніпрі.

Ознайомитися з повним текстом законопроекту можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: