Як у Львові реорганізують фтизіатричну службу: приміщення продали, а новий корпус не готовий

4_boyzhelenskogo_5_01
Корпусна на Бой-Желенського, 5. Фото: Zik.ua

У Львові у рамках реорганізації фтизіатричної служби продали приміщення протитуберкульозного диспансеру на вулиці Лемківській,24. Персонал і пацієнти мали перебратися до нового корпусу на вулиці Бой-Желенського. Та, як з’ясувалося, будівля не здана в експлуатацію, а головного лікаря намагаються усунути від виконання обов’язків головного ліквідатора.

 

Реформування за стандартами ВООЗ

21 березня депутати Львівської обласної ради проголосували за реорганізацію фтизіатричної служби у Львівській області. Йдеться про заклади охорони здоров’я на вулицях Лемківській, 24, Личаківській, 233 та Устияновича, 14. Усі ці поліклінічні відділення планують об’єднати в один Львівський обласний протитуберкульозний диспансер, що розташований на вулиці Бой-Желенського, 5. Вивільнені приміщення приватизувати шляхом аукціону, а отримані гроші від продажу будівель скерувати на потреби медичної галузі.

Рішення депутатів базувалося на тому, що в області спостерігається тенденція до зниження кількості захворювань на туберкульоз, крім того, запроваджується новий протокол лікування, згідно з яким більше уваги приділяється амбулаторному лікуванню. Але головний аргумент – ще півроку тому здали в експлуатацію новозбудований корпус, здатний виконувати функції реорганізованих амбулаторій. Втім, на ділі ситуація виявилася не такою радісною, бо насправді «готовий» корпус досі не зданий в експлуатацію. Про це ІА Дивись.info повідомила головний лікар Львівської обласної лікарні позалегеневого туберкульозу Наталія Яремик.

«Наша установа – це лікарня позалегеневого туберкульозу на вулиці Бой-Желенського, 5. Є диспансер, який знаходиться у чотирьох приміщеннях – на вулицях Лемківській, Личаківській і дитячий стаціонар – у Брюховичах. Згідно із рішенням сесії від 21 березня нинішнього року, має відбутися реорганізація фтизіатричної служби із злиттям установ – двох в одну. Наша установа зливається з диспансером. І їхні будівлі на Личаківській, Устияновича і Лемківській виставляються на продаж. А вони переходять до нас – на Бой-Желенського. В нас є новий корпус, який будується вже понад 10 років. До нього не підведені ні електропостачання, ні водопостачання. Там зроблений ремонт, встановлена сантехніка, але він не зданий в експлуатацію. Коли піднімали питання чи зданий корпус і чи готовий він прийняти людей, які прийдуть з інших будівель (у нас має розміститися три відділення – дитяче і два дорослих), Микола Бандра як начальник управління майном спільної власності ЛОР і Андрій Голдун – заступник директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА твердили, що корпус готовий, зданий і тільки чекає, коли туди зайдуть працівники і пацієнти. Мовляв, можуть вже заходити, завозити меблі і обживатися. Ну, звісно, депутати проголосували за позитивне прийняття цього рішення. З березня по квітень ніхто нічого не робив. У квітня було прийняте рішення про ліквідацію. Відтак ми мали зареєструватися у державних реєстраторів, подати оголошення про припинення діяльності, попередити людей про можливе вивільнення. Нас, чотирьох головних лікарів (дві станови знаходять у Львові, а ще дві – у Самборі і Старому Самборі) теж попередили про майбутнє вивільнення. І почався процес ліквідації. Ми зараз є у процесі ліквідації і вже на руках маємо три акти з різних фондів. Зараз проводимо архівування документів для обласного архіву. Вони теж повинні подати свою довідку по ліквідаційному актові. Призначена у кожній установі своя ліквідаційна комісія», – розповіла Наталія Яремик.

Усунення без наказу? 

8 червня відбувся аукціон, на який виставлялися дві будівлі – на вулиці Лемківській і на вулиці Устияновича. Перше приміщення вдалося продати, інше, наразі, – ні. Покупець поставив свої умови – будівля має бути звільнена у найкоротші терміни. Згідно з угодою, до 11 липня.

«Тоді департамент видав наказ, щоб розмістити цих людей у нашій установі – на Бой-Желенського. У нас є корпус, де розміщено 75 ліжок і, відповідно, всі інші служби, адміністрація тощо. Новий корпус не задіяний, ніхто його не викінчував. Вже вчора до нас мали переїхати нові люди з обладнанням, з усім. Але виконати цей наказ було неможливо. Людина, яка виконувала обов’язки замість мене і виконує їх досі, відписував і пояснював, що у нас нема куди приймати людей – нема ні складських приміщень, нічого.  Ми не можемо вивільнити третій поверх, бо постраждають наші хворі. Ми не може збільшувати кількість людей у палатах. Де є четверо, не може бути вісім. Є хворі, які не можуть перебувати разом. Одне слово, дуже багато нюансів. Ми писали листи. А вчора мені зателефонували з лікарні, що приїхав пан Бандра, Голдун і Квасній – головний лікар іншої установи з наказом, що мене відсторонено від виконання обов’язків голови ліквідаційної комісії. Відтак, я не маю права підпису, розпорядчого голосу і лише слідкуватиму за лікувальним процесом. А виконувачем обов’язків призначений Роман Квасній. Ми повинні віддати печатку і установчі документи», – повідомила Наталія Степанівна.

Додамо, що з 19 червня Наталія Яремик перебуває у відпустці, заяву про яку підписали і в департаменті охорони здоров’я, і в управлінні майном спільної власності. А вчора головний лікар дізналася, що її відсторонюють від виконання обов’язків головного ліквідатора мед закладу.

«Я питала, на підставі чого було прийняте таке рішення. Мені відповіли, що мають на це право. Просила, що якщо є якісь претензії, щоб мене викликали з відпустки. Почула у відповідь, що потреби в цьому немає. А причина мого усунення, що я, мовляв, погано проводжу ліквідацію і працівники проти неї. Але було б дивно, якби люди, знаючи, що ліквідація тягне за собою скорочення, були б задоволені нововведеннями?» – дивується лікар.

Наразі головному лікарю пропонують стежити, наразі, за лікувальним процесом.

«Але моя посадова інструкція передбачає інші обов’язки і функції, за виконання яких мені і платять, – додала Наталія Яремик. – Працівники не віддали ні печатки, ні установчих документів. Підстава для мого усунення не була озвучена ні в усній, ні в письмовій формі. Ні виконувач обов’язків, ні начальник кадрів не зрозуміли, на підставі чого мають віддавати печатку. Немає жодного наказу».

Тим часом обурюються і хворі, і працівники, які не знають, куди їм йти, як вивільняти приміщення.

«Відсторонення не вирішить питання браку місць. Якби я була, то не дозволила б того, що відбувається. У наказі має бути вказано, куди перейдуть люди. Це документ, згідно з яким я маю діяти. А тут приходить зовсім інший головний лікар  і дає розпорядження в установі, за яку я несу відповідальність», – підкреслила головний лікар.

Без права на відпустку

Натомість у департаменті охорони здоров’я ЛОДА ситуацію бачать дещо в іншому світлі і вважають, що головний лікар під час процедури ліквідації не мала права йти у відпустку. Про це ІА Дивись.info повідомила директор департаменту Ірина Микичак.

«Ну бо там треба робити роботу. Людина пішла у відпустку, лишила печатку санітарці, а не виконувачу обов’язків головного лікаря. Люди не можуть чекати, що хтось вийде з відпустки. Відпустки у головних лікарів дуже довгі. Якщо голова ліквідаційної комісії вважає, що вона під час реорганізації має відпочивати, а не займатися своїм власним колективом, то власник, обласна рада, в особі управління майна спільної власності з подачі департаменту охорони здоров’я, і ми від цього не ховаємося, приймає правильне рішення. Ми вправі змінювати голову ліквідаційної комісії. Це не є звільнення з роботи. Абсолютно правильно все зробили у межах чинного законодавства, щоб завтра не сталося ситуації, що не буде кому підписати документи на зарплату і будемо чекати, поки хтось повернеться з дальньої відпустки. Є прийняте обґрунтоване рішення в інтересах всіх працівників всіх структур, які підпадають під реорганізацію. Після того буде оголошений конкурс і головний лікар чи голова ліквідаційної комісії зможу взяти участь у конкурсі. Двері конкурсних комісій і обласної ради завжди відкриті широко. Я не юрист, але логіка підказує, що так має бути. Ніде в законодавстві я не бачила, що голову ліквідаційної комісії не можна змінювати. Це є рішення власника, себто управління майном Львівської обласної ради», – зазначила Ірина Микичак.

І додала, що якщо головний лікар звернеться до суду, то в цьому нема проблем.

«На то і є правова держава, щоб вирішувати все у судовому порядку», – зауважила директор департаменту.

Однак питання, що новий корпус не зданий в експлуатацію і переїжджати з проданих приміщень, по суті, нікуди, так і залишилося відкритим. До речі, на сайті ДАБІ теж відсутня декларація про готовність об’єкта до експлуатації. А це значить, що корпус лікарні не може приймати ні персонал, ні пацієнтів.

Оксана ДУДАР, Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: