Законопроект 6240: як переселенці зможуть голосувати на місцевих виборах

лл
Фото ілюстративне. Джерело: УНІАН

Законопроект дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

У Львові 12 липня експерти презентували законопроект 6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Згідно з ним, переселенці, трудові мігранти, особи, які доглядають за людиною, яка цього потребує та ін. зможуть змінити місце виборчої адреси та проголосувати на території тієї територіальної громади, де вони по факту проживають, а не там, де вони тільки зареєстровані.

Читайте також: 60% переселенців, які проживають на Львівщині, не повернуться назад. Вони бачать перспективу тут (Інтерв’ю)

Для того, аби змінити виборчу адресу, виборцю необхідно буде звернутися до органу ведення Реєстру виборців зі зверненням у будь-який час, але не пізніше, ніж на п’ятий день після початку виборчого процесу. До заяви він має надати один з шести документів, який може підтвердити нову адресу:

  • Договір оренди житла
  • Довідку про взяття на облік ВПО
  • Документ, який засвідчує догляд за особою
  • Документ, що засвідчує підприємницьку діяльність на цій територіальній громаді
  • Документ, що підтверджує право власності на житло
  • Документ, що засвідчує шлю або родинні відносини з людиною.

При цьому, за словами експертки громадянської мережі «ОПОРА» Ольги Коцюруби, повторно змінити виборчу адресу можна лише через півроку, а повторна заяву у такому випадку не можна подати після початку виборчого процесу.

«Процедура не дуже складна, тому що ми розуміємо: і без того не так багато людей ходять на вибори, — зауважує Надія Пашкова, старша координаторка проекту «IFES Україна». — Наразі це набагато легше, ніж змінювати виборчу адресу, тому що це необхідно робити декілька разів, якщо вибори у два тури. У нашому варіанті ви змінюєте виборчу адресу і вона залишається за вами, доки ви не вирішили оселитися в іншій місцевості».

Нагадаємо, з 11 по 24 липня Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) спільно з Громадянською мережею ОПОРА та Громадським холдингом «Група впливу» проводять публічні обговорення законопроекту в Одесі, Вінниці, Львові, Краматорську, Харкові й Дніпрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: