ЗМІ оприлюднили законопроект про деокупацію Донбасу

19988892_1612526932143484_1671514695_n

Опубліковано проект закону «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України».

Опубліковано проект закону «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України».

Відповідний документ на своєму сайті розмістило Громадське.

Згідно з інформацією, на початку закону прописано, що Російська Федерація здійснює збройну агресію та окупувала частину території Донбасу, що є першою спробою закріпити це на законодавчому рівні.

«Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території за допомогою Збройних сил Російської Федерації», — йдеться у проекті.

У статті 1 проекту закону міститься визначення терміну «тимчасово окуповані території», а також є перелік військових формувань, які контролюють цю територію.

«Сухопутна територія, у межах якої формування збройних сил Російської Федерації, незаконні збройні формування, що створені за сприяння Російської Федерації, підпорядковані, керовані, контрольовані та фінансовані нею, та окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють владу», — йдеться у документі.

Межі тимчасово окупованих територій визначає Міноборони України за поданням Генерального штабу Збройних сил. Також на окупованих територіях встановлюється особливий правовий режим.

У статті 4 описано мету державної політики з відновлення суверенітету. Для цього пропонується:

— звільнити території та відновити конституційний лад;

— захистити права і свободи людей, які постраждали через російську агресію;

У статті 5 йдеться про забезпечення конституційного ладу:

«Державні органи використовують наявні можливості для захисту прав і свобод громадян України, які проживають на окупованих територіях».

Утім, які саме використовуються можливості, не сказано.

Також, зазначається, що треба «вживати вичерпних заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування російської агресії».

Стаття 6 закону наголошує:

«Україна не несе відповідальності за протиправні дії РФ як держави-агресора та контрольованих нею незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької і Луганської областей».

У статті 7 зазначається, що Україна має невід’ємне право на самооборону, яке може бути реалізовано.

Для цього будуть залучені Збройні сили України, СБУ, служба розвідки, Національна гвардія та інші сили. Саме про це йдеться у статті 8.

Стаття 9 повідомляє, які рішення може ухвалювати президент у період дії закону.

«Президент ухвалює рішення про застосування Збройних сил, інших військових формувань, для стримування та відсічі збройної агресії РФ…».

Також президент ухвалює рішення про воєнний стан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: