Пластична хірургія – це не лише про естетику (Фото)

IMG_4568

Пластична хірургія оповита таємницями та упередженнями, а українська медицина – недовірою. Розповсюдженим є стереотип про те, що пластична хірургія буває лише естетичною, «декоративною».

Втім, львівські хірурги своєю працею доводять – пластична хірургія може рятувати здоров’я та змінювати життя людини на краще.

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру Medicover (Медікавер).

Про те, чи насправді пластика – це забаганки, і чи українські хірурги поступаються європейським колегам, говоримо із Антоном Висоцьким, кандидатом медичних наук, який очолює хірургічне відділення львівського медичного центру Medicover.

Антон Висоцький

Антон Висоцький, хірург з більш як десятилітнім досвідом, у відділенні якого здійснюється  не менше 25 операцій на тиждень. Його спеціалізація – загальна та пластична хірургія. Лікар стверджує, що упереджене ставлення до українських хірургів не є заслуженим:

«Наші українські фахівці-хірурги є досить грамотними, талановитими, обізнаними, а в деяких питаннях навіть можуть вчити закордонних колег. Українські лікарі не тільки активно навчаються за кордоном, є учасниками світових конференцій і конгресів, але часто і самі є успішними доповідачами.

Хірургія без упереджень

Антон Висоцький говорить, що здорова конкуренція якраз і сприяє саморозвитку: «Завдяки інтернету пацієнти дивляться, де у лікаря було стажування, де навчання, що зроблено, який досвід і відношення хірурга, адже є відгуки, форуми…

Упередження щодо пластичної хірургії виникли через те, що нею починають займатись будь-які хірурги, навіть без достатніх знань та досвіду в цій сфері. Коли амбіції переважають над вміннями, це погано проявляється на пацієнтах. Ось звідки виникає недовіра та негатив.

[dyvys_blockqoute text="Напевно, немає такого хірурга, який і в 50 чи 60 років не хотів би навчитися чогось нового " author="Антон Висоцький"]

Якщо хірург не вчиться, не читає і не отримує досвід в кращих клініках, то він зупиняється у своєму розвитку.

Насправді, навіть дрібнесенькі нюанси роботи в операційній важливі для кожного з хірургів. Всі техніки, заміри, переміщення тканин – постійно змінюються, з’являються нові розробки, багато іноземних компаній працюють над розвитком цих технологій, у це вкладаються великі гроші. Тому нюансів багато і немає, напевно, такого хірурга, який би і в 50 чи 60 років не хотів би поїхати на навчання».

Філософія хірурга

Фахівець наголошує – хороший хірург мусить мати філософію та вчасно відмовити пацієнта від непотрібних операційних втручань.

Це, на думку Антона Висоцького, стосується і пластичних хірургів, адже у 10-20% випадків доводиться пояснити пацієнтові, що операція – не той вихід, який потрібен:

«В першу чергу, стосовно пластичної хірургії, має бути філософія хірурга. Рішення про операцію він повинен приймати, виходячи з багатьох міркувань: показання до операції, можливі ризики та ускладнення, етика, деонтологія, психологія.

Що стосується пластичної хірургії, то люди, які звертаються за послугами в цій сфері, можуть умовно поділитися на групи. Перша: вроджений або посттравматичний дефект (лікування, як правило, не завжди буває одноетапним, тобто потрібно декілька операцій). Друга - це категорія естетичних проблем, які вирішуються швидко і радикально: блефаропластика (пластика верхніх і нижніх повік, - ред.), збільшення грудей, губ чи будь-чого, і часто малоінвазивними втручаннями.  Потрібно дивитись і пояснювати людині, що є зараз і чого очікувати після операції. Грамотний хірург, знаючи всі етапи та можливості перебігу оперативного втручання і загоєння, а також того, які можуть бути результати, має зважувати все і брати на себе відповідальність за рішення. В тому і є філософія.

[dyvys_blockqoute text="У частині випадків треба відмовити пацієнтові та  пояснити, що насправді це є психологічна проблема і її вирішенням треба займатись психологам, а не хірургам за допомогою скальпеля" author="Антон Висоцький"]

У частині випадків треба відмовити пацієнтові та  пояснити, що насправді це є психологічна проблема і її вирішенням треба займатись психологам, а не хірургам за допомогою скальпеля.

Грамотний хірург має розуміти: краще «відпустити» пацієнта, навіть не зважаючи на свої фінансові інтереси. Бувають несподівані ускладнення,  але бувають і прогнозовані, заздалегідь видимі ускладнення, яких треба уникнути. Думаючий хірург повинен врахувати всі ризики.

Елементи успіху

Крім філософії хірурга, фахівець клініки Medicover наголошує й на інших елементах якісного результату: «Головною є обізнаність фахівця та техніка виконання.

Окрема мова про сервіс, супровід, комфорт пацієнта. В нашій установі це є пріоритетним напрямом. Коли людина стикається з необхідністю хірургічної допомоги, у неї виникає багато запитань. І ми намагаємося від першого знайомства і до останнього дня реабілітації бути поруч, спілкуватися, давати відповіді, налаштовувати, психоемоційно підтримувати пацієнта.

Система супроводу клініки будувалась на основі бачення супроводу клінік усього світу нашим головним лікарем Русланом Черваком і гендиректором Оленою Мороз. Це ті люди, які започатковували, складали, налаштовували усе з нуля, вони їздили по всьому світу, по крупинках збирали досвід і впроваджували його в практику».

[dyvys_blockqoute text="Інтернет, як на мене, дуже розширює можливості пацієнта, бо немає кордонів, усі знають, хто який хірург, хто який має досвід" author="Антон Висоцький"]

«Я вважаю, що пацієнт, який іде на те, щоб щось змінити, має зважати на ім’я клініки і на ім’я лікаря. Якщо він бачить сумнівну назву якогось косметологічного кабінету чи якоїсь приватної установи, яка не займається такими послугами профільно, це мусить насторожувати. Інтернет, як на мене, дуже розширює можливості пацієнта, бо немає кордонів, усі знають, хто який хірург, хто який має досвід.

Всіх застерегти ми не зможемо, але пацієнт убезпечує себе саме перевіреними установами та лікарями».

Стираючи кордони

Фахівець наполягає, що українські хірурги – спраглі до навчань та обміну досвідом.

Підтвердженням цьому, на думку Антона Висоцького, є українсько-американський проект «Проти опіків», в рамках якого група американських фахівців приїздила до Львова – оперувати місцевих дітлахів: «20 років тому хірурги були обмежені в спілкуванні, важко було зустрічатись, вчитись, запрошувати. Сьогодні ж, особливо у приватній медицині, всі ці кордони стираються.

Операція з приводу рефіксації сухожилку двоголового м'язу плеча з використанням анкера

Багато іноземних фахівців приїжджає і у державні установи, але відсутність там адекватної оплати праці демотивує, озлоблює лікарів. Приємно, що навіть в цій сфері є поодинокі виключення. У державних установах, з мого досвіду, на розвиток лікаря зовсім не звертається увага, там гостро стоїть питання медикаментозного забезпечення та навіть виживання. Є підтвердження категорій, є набрані бали, але сама установа не мотивує до розвитку.

Операція з приводу рефіксації сухожилку двоголового м'язу плеча з використанням анкера

В приватній медицині мотивація є більшою: по-перше, лікар, заробляючи адекватні прозорі гроші, може сам дозволити собі поїхати на навчання, по-друге, поважна клініка вкладається в гранти і прагне підвищувати рівень кваліфікації спеціалістів (відповідно, вимагаючи від кожного лікаря звіт і впровадження даного досвіду).

Найбільш свіжим прикладом такої співпраці з іноземними фахівцями є приїзд у вересні минулого року американських пластичних хірургів з анестезіологами, які консультували та оперували дітей, що перенесли опікову травму. Це був величезний клінічний досвід, а також досвід злагодженої командної роботи наших та іноземних лікарів, медсестер, анестезіологів».

Ми разом були в операційних, обговорювали план дій на операції, дивилися на нові техніки виконання втручань, працювали і вчилися один у одного.

Все це стало можливим завдяки сприянню клініки та проекту Генадія Фузайлова. Зауважте, що підготовка до цього тижня, відведеного на приїзд американських доброчинців, тривала більше як півроку».

Хірург розповідає, що тоді разом із американськими колегами вдалося за тиждень прооперувати 40 дітей, частина з яких мала уже не першу подібну реконструктивну операцію: «Після операції деяких пацієнтів ми переводили у 8-му клінічну лікарню для післяопераційного спостереження у кваліфікованих фахівців, інших діток ми спостерігали амбулаторно аж до зняття останнього шва, навіть після того, як американські колеги поїхали зі Львова. Жодних ускладнень не було. З усіма маленькими пацієнтами і досі підтримується контакт, моніториться стан їх здоров’я, аби вчасно провести наступні втручання. Ми з американськими колегами спостерігаємо таких дітей роками.

[dyvys_blockqoute text="Зі 150 дітей, які були оглянуті, було прооперовано 40 дітей і з них нових було прооперовано не так багато – до 10, а всі інші були ті «етапні», бо американські лікарі всіх пам’ятають, ведуть всю статистику" author="Антон Висоцький"]

«Щодо ефекту від проведених операцій, то все залежить від об’єму патології. Деякі з операцій дають відновлення функцій (в ситуації, коли дитинка з опіковою травмою зростає, а рубець не дає змоги розвитку та росту тієї чи іншої частини тіла). Інші ж операції дають усунення дефекту одномоментно, що дуже радує батьків. Ще інші є лише одним з кроків у нелегкому шляху відновлення дитини після опіків.

Зі 150 оглянутих минулого року дітей було прооперовано 40 пацієнтів. А з них нових пацієнтів було не так вже й багато – до 10, всі ж інші були ті «етапні», які вже перенесли і ще перенесуть операції».

Операція з приводу рефіксації сухожилку двоголового м'язу плеча з використанням анкера

Лікар наголошує, що пластична хірургія не завжди має на меті естетичні зміни. Часто реконструктивні втручання допомагають людям покращити якість життя та позбавитись вроджених вад: «Існує багато вроджених вад, які не діагностуються на ранніх етапах.  Це досить складна, глибока, відновлювальна реконструктивна хірургія, вона далеко-далеко відходить від пластичної естетичної хірургії в звичному розумінні цього терміну».

Операції без скальпеля

Все більшої популярності набувають так звані малоінвазивні втручання, тобто операції без розрізу, без скальпеля. Такі технології не оминули і пластичну хірургію.

«В нашій клініці існують такі маніпуляції та послуги, навіть не тільки ін’єкційні, а безін’єкційні. Тобто є прилади, які без уколів під тиском повітря вводять ту чи іншу сполуку в шкіру для омолодження організму. І це набуває поширення, оскільки є ефективною профілактикою старіння шкіри. Такі технології зараз  дуже популярні світі. І в цьому питанні знову ж повертаємось до філософії хірургії: лікар має володіти усією інформацією, вміти аналізувати її, володіти тими чи іншими методиками, аби принести пацієнтові максимальну користь.

Важливою є взаємодія не лише лікарів однієї спеціальності, але й взаємодія фахівців. Наприклад, лікарі дерматологи-косметологи тверезо оцінюють стан пацієнта і, вичерпавши можливості консервативної медицини, скеровують пацієнта  до фахового  хірурга, якому довіряють. З іншого боку, пластичні хірурги можуть довірити доопераційну підготовку та реабілітацію пацієнта грамотним дерматокосметологам, що доведено покращить результат. Такі тандеми є корисними у будь-якому закладі, між усіма профілями.

На сьогодні ми маємо зациклену систему, тобто у нас є і дерматологи, і косметологи, і пластичні хірурги, і всі фахівці, - це мультифункціональна клініка, яка не потребує виходу за межі системи».

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру Medicover (Медікавер).

Medicover Group – це мережа потужних медичних закладів Європи, які завоювали репутацію і довіру мільйонів людей у Європі та світі. Це лідер у Центральній та Східній Європі (більш ніж 60 клінік у 12 країнах світу) з охорони здоров’я.
 
Ваш Medicover - абсолютна якість Твого здоров'я!
Спілкувалась Мар'яна ТКАЧЕНКО
Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: