Афера в стилі Остапа Бендера, або Як на бронетанковому «торгували» двигунами

DSCF6544-min

Сьогодні НАБУ за процесуального керівництва САП затримало директора Державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» Романа Тимківа.

Крім того, були затримані начальник ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ, начальник відділу ЦБТУ ЗСУ Озброєння ЗСУ, заступник директора ДП «Львівський бронетанковий завод» і засновник ТОВ, задіяний у корупційній схемі.

Якщо коротко, то ситуація виглядає наступним чином: 2015 року посадовці ЦБТУ ЗСУ Озброєння Збройних Сил України і ДП «Львівський бронетанковий завод», а також засновник фіктивного ТОВ створили корупційну схему – купували старі, подекуди неробочі двигуни і комплектуючі для танків, а деякі двигуни «купували» навіть двічі. Сума завданих збитків – 28,5 мільйона гривень.

«Суть схеми полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше були у використанні. До того ж ці бувші у використані, а інколи й неробочі, двигуни вже були колись продані –  у 2008-2009 роках вони були реалізовані підприємствам на внутрішньому ринку, як надлишкове майно Міноборони. Крім того, випуск цієї моделі двигунів було припинено ще з 1990-х років, про що ініціаторам схеми було добре відомо», – повідомили у НАБУ.

У Єдиному реєстрі судових рішень є ухвала Шевченківського районного суду від 16 травня 2016 року.

У документі йдеться, що слідчий в особливо важливих справах СВ СУ військової прокуратури Західного регіону В.Чоловський звернувся з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у службових кабінетах та інших службових приміщеннях (у тому числі складських та виробничих) корпорації «Укрінмаш», за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 8, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42016140400000049 від 18.04.2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

  1. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, -

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

В обґрунтуванні до клопотання зазначається, що 28 грудня 2015 року між МОУ та ЛБТЗ був укладений договір про поставку 40 нових двигунів марки В-46-6 та 4 одиниць коробок. За угодою, Львівський бронетанковий вказані запчастини мав поставити міністерству, а міністерство прийняти їх і заплатити.

Незважаючи на те, що у день укладення договору, не було ні двигунів, ні техдокументації, ні паспортів заводу-виробника, польова пошта В-3948 підписала акт прийому, на підставі якого ДП перерахували 28 мільйонів 560 тисяч гривень.

Під час розслідування виникла необхідність з’ясувати, як постачалися двигуни і скільки вона насправді коштують. І ось, що з’ясували слідчі: «у 2006 році за атестатом Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України від 06.07.2006 № 2/06 до центру обліку надлишкового військового майна було передано 101 одиницю двигунів марки В-46-6. Після цього, центром обліку надлишкового військового майна Збройних сил України до корпорації «Укрінмаш» було передано 99 одиниць двигунів марки В-46-6 на виконання умов договорів комісії № 225/4/157-08ВР від 24.12.2008 та № 270/4/157-09ВР від 28.10.2009, укладених між корпорацією «Укрінмаш» та Міністерством оборони України».

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в «Укрінмаші», де, на думку слідчих, зберігаються документи і гроші, здобуті злочинним шляхом.

Додамо, що суд задовольнив клопотання і дозволив обшуки.

Ще однією ухвалою той же Шевченківський районний суд дозволив проведення обшуку за місцем проживання заступника директора ЛБТЗ, з метою виявлення договорів, укладених між ЛБТЗ і МОУ, а також ЛБТЗ і ТОВ «Булет Лайн». Є ухвали і про проведення обшуків у командира військової частини польова пошта В3948, начальника бронетанкової служби військової частини польова пошта В3948.

Є ще низка ухвал про обшуки і доступ до речей, з яких випливає, що державне підприємство «Львівський бронетанковий завод» протягом грудня 2015 - січня 2016 року із банківського рахунку перераховано 28,5 мільйона гривень на рахунок, відкритий ТОВ «Булет Лайн» у Київському ГРУ ПАТ КБ «ПриватБанк». Рух коштів був зумовлений тим, що у грудні 2015 року двигуни марки В-46-6 у кількості 40 одиниць були передані з ТОВ «Булет Лайн» до ДП «Львівський бронетанковий завод» на виконання умов договору від 28.12.2015.

Що ж відомо про ТОВ «Булет Лайн»? Згідно із даними YouControl, компанія була заснована 17 липня 2014 року. Керівником є Андрій Бєлозьоров, засновниками – той же Бєлозьоров, якому належить 1% і Артем Степаненко.

Розмір статутного капіталу – 500 тисяч гривень. Основний вид діяльності – Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

Кінцевий бенефіціарний власник Артем Степаненко має стосунок ще до трьох компаній. Зокрема він є власником ТОВ «Соурс Україна», яка знаходиться за тою ж адресою, що й ТОВ «Булет Лайн», і має той же основний вид діяльності.

На рахунку ТОВ «Булет Лайн», незважаючи на короткий термін існування компанії, 74 судові практики. На жаль, дані про фінансову діяльність відсутні.

Отже, у НАБУ повідомляють, що у кримінальному провадженні наразі затримано п’ять осіб. Очевидно, що це ще не кінець справи і найближчим часом ми дізнаємося нові подробиці…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: