Освіта стає розкішшю. Ціни на навчання у вишах зросли

original-photo

Ціни в середньому зросли на 12%.

 

Вища освіта цього року стала дорожчою. Більшість українських вишів підняли ціни на контрактну форму навчання, передає ТСН

Вартість контрактної форми навчання у вишах цього року зросла в середньому на 12%. А це - на 3-4 тис. грн дорожче порівняно з попереднім роком. Найбільше ціни підняли у Харківському національному університеті імені Каразіна - на 15%. А от найдорожчий ВНЗ України - Національний університет імені Тараса Шевченка - підняв вартість на контрактне навчання лише на 5%.

Причину подорожчання у приймальних комісіях аргументують інфляцією в країні.

«Це залежить від індексу інфляції, від розміру заробітної плати, тому що ціна повинна якось покривати витрати на навчання», - пояснює відповідальний секретар приймальної комісії ХНУ ім. Каразіна Ольга Анощенко.

Але є навчальні заклади, які вартість не змінили. Наприклад, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Там проаналізували попит на свій заклад і фінансові можливості абітурієнтів та вирішили залишити минулорічні ціни.

Цього року найдорожчі серед факультетів - права та міжнародних відносин. Вартість денної форми навчання коливається у межах від 14 до 46 тис. грн на рік, залежно від престижності закладу. Найдешевше вивчитися на фізика, хіміка або гуманітарія – 5-9 тис. грн на рік. Ці спеціальності не користуються популярністю. Тож у навчальних закладах заохочують абітурієнтів до цих важливих наук низькою ціною контрактів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: